İnkontinans (idrar kaçırma), 25-50 yaş arası kadınların %10-30 görülüyor

Kategori: Kadın Hastalıkları Print

İnkontinans yani idrar kaçırma sorunu, 25-50 yaş arası kadınlarda %10-30 arasında görülüyor. Yaşam kalitesini düşüren inkontinasta bazı kadınların yaşadığı bir diğer sıkıntı ise böyle bir sorunla doktorun karşısına çıkmak. Bazı sorunlar var ki, insanı hem sosyal yaşamdan soğutuyor hem de kişinin kendisini sürekli kötü hissetmesine neden oluyor. İdrar kaçırma da bunlardan biri ve bu durumdan daha çok kadınlar muzdarip. Sorunu doktorlarıyla paylaşmaktan çekinen kadınların imdadına ise yazılı formlar yetişiyor. Üroloji Uzmanı Dr. Bülent Özbilek, uluslararası olarak kullanılan bu yazılı form sayesinde, kadınların artık doktora bu sorunu anlatmak zorunda kalmadan dertlerine çare arayabildiklerini söyledi.

Dr. Özbilek, idrar kaçırma sıklığı, miktarı, günlük yaşamı nasıl etkilediği, hangi durumlarda meydana geldiği gibi sorular sorularak hastaların bu durumu utanarak anlatmasının önüne geçildiğini ifade etti. İdrar kaçırma çok farklı nedenlerle olabiliyor. Kadında en çok stres tipi idrar kaçırma görüldüğünü belirten Özbilek, “Bu tip idrar kaçırma karın içi basıncının arttığı durumlarda (hapşırma, öksürme, ıkınma gibi) ya da yürüyüş, merdiven çıkma gibi aktiviteler sırasında oluşuyor. Kadınlarda yüzde 46 oranında görülüyor” dedi.

Bir başka idrar kaçırma tipinin urge – sıkışma tip idrar kaçırma olduğuna değinen Dr. Özbilek, bunun görülme sıklığının da yüzde 24 olduğunu belirtti. Bu tip idrar kaçırmada hastaların idrarlarının geldiğini hissettiklerini, ancak tuvalete yetişemediklerini anlatan Dr. Özbilek, “Tipik bir örnek olarak ev dışında idrarının geldiğini hissetmeyen hastanın eve geldiğinde kilidi açamadan idrarını kaçırması verilebilir. Karışık tip idrar kaçırma ise her ikisinin birlikte görüldüğü durumdur ve yüzde 28 orunda görülür. Taşma tipi idrar kaçırma ise toplumda daha az soruna yol açmaktadır” diye konuştu.

BİRÇOK NEDENDEN KAYNAKLANABİLİR
Dr. Bülent Özbilek, idrar kaçırmaya yol açan faktörleri ise; “Yaş, doğum, şişmanlık, alt üriner sistem ile ilgili hastalıklar, menopoz, jinekolojik operasyonlar, kabızlık, genetik, aşırı egzersiz, solunum yolu hastalıkları, diyabet, demans, sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bazı gıdalar (özellikle kafein, alkol, baharatlar), kabızlık gibi bazı risk faktörleri idrar kaçırma ile ilişkilidir” şeklinde özetledi.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
İdrar kaçırma tedavisinde değişik yöntemler kullanıldığını ifade eden Dr. Bülent Özbilek, şu bilgileri aktardı: “Mesane ile ilgili egsersizler, biofeedback, ilaç tedavileri ve cerrahi tedaviler, hastada hangi tip kaçırma varsa ona göre seçiliyor. Hastaların yakınmaları çoğunlukla da tedavilerden sonra büyük ölçüde azalıyor. Özellikle son yıllarda geliştirilen cerrahi yöntemler ile uygun hastalarda 30 dakika gibi sürede bu yakınmalardan kurtulmak mümkün oluyor. Ayrıca özellikle kilo fazlalığı olanlarda, kabızlıkta ve özellikle kafein gibi uyarıcıların fazla kullanıldığı durumlarda diyet oldukça önem kazanıyor. İdrar kaçırmanın çözümü vardır. Hastaların da utanmasına gerek yoktur. Onlara verilen forma şikayetlerini yazıp hekime verdikten sonra ter dökmelerine, endişe etmelerine gerek yoktur.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla