Prof. Dr. Çalıkoğlu: Aşırı dezenfektan ve sabun kullanımı egzamaya neden olabilir

Yazan Hatice Pala Kaya
19 Mart 2020   |    17 Haziran 2023    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Sağlık Gündemi Print

Aşırı dezenfektan kullanımı ve günde 8 kereden fazla el yıkamak egzama riskini arttırdığını söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, koronavirüsten korunmada el hijyeninin çok önemli olduğunu vurguladı. Hastalığın aşısı ya da ilacı olmadığı için korunma yöntemlerinin ön plana çıktığına işaret eden Prof. Dr. Çalıkoğlu, koronavirüsten korunmak için kullanılan sabun ve dezenfektanların kurutucu özellikte ürünler olduğunu; egzama oluşmaması için tüketiminden sonra mutlaka nemlendirici kullanılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüsün tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Bunun için de kişisel hijyenimize dikkat edelim. Ellerimizi korumak için renksiz, kokusuz kalıp sabun kullanalım ve her yıkamadan sonra nemlendirelim” dedi.

Egzama (atopik dermatit) neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Eller özellikle hangi durumlar sonrası yıkanmalı?

Hastalıklardan korunmada en etkili yöntemin el yıkama olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, bir yerden bir yere gidildiğinde, yemek hazırlamaya başlamadan önce, yemek öncesi, tuvalet kullanımı sonrası, hayvanlara dokunduktan sonra, elin kirli olduğu düşünüldüğünde, öksürme, hapşırma sonrası, çocukların altını temizledikten sonra eller mutlaka yıkanmalı uyarısında bulundu.

Ellerimizi nemlendirirsek egzama gelişimini engellemiş oluruz

Normal koşullarda gün içinde 6-8 defadan fazla el yıkanmasını önermediklerini çünkü elleri çok kuruttuğunu belirten Prof. Dr. Çalıkoğlu, şu bilgileri verdi: “Şu ortamda tabii ki bu rakamı çok aşıyoruz. Belki günde 3 kez elini yıkayan bir kişi, şimdi 13 kez yıkıyor. Bu rakamı çok aştığımız için de ekstra önlemler almamız gerekiyor.

Çok sık sabun ve dezenfektan kullanımıyla birlikte egzama vakalarında da artış yaşanıyor. Dolayısıyla sabun ve nemlendirici tercihimiz çok önemli. Elleri iyi nemlendirmediğimiz takdirde önce kuruluk, buna bağlı olarak kızarıklık, sonrasında çatlama gelişebilir. Sonra da egzama oluşur. O yüzden egzama gelişmeden kuruluk aşamasında iyi bir nemlendirme yaparsak egzamayı kontrol etmiş oluruz.”

El yıkarken renksiz, kokusuz kalıp sabun kullanın

Renkli sıvı sabunların çok daha fazla kimyasal içerdiği için alerjik reaksiyonlara yol açabileceğine işaret eden Prof. Dr. Çalıkoğlu, şunları söyledi: “Egzama yapmaması için renksiz, kokusuz beyaz kalıp sabunlar tercih edilmelidir. Sıvı sabunlarda kimyasallar oluyor. Hem sulandırmak, hem renklendirmek hem de koku için. Genelde iş yerlerinde sıvı sabunlar kullanılıyor ama onlar çok kurutucu özelliği olan sabunlar.

Normalde de çok tavsiye etmiyoruz ama şu dönemde daha da büyük sorun haline geldi. Günde 6-8 kez ellerimizi yıkarken artık 15-20 kez yıkıyoruz. Herkes sabununu yanında taşısın. Benim önerim bu yönde. Eskiden sabun kutularımız vardı, yine kullanabiliriz.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Vatandaşlarımızın gereksiz yere dermatoloji polikliniklerine, bu dönemde evlerinden çıkıp hastaneye gitmelerine gerek olmadığını düşünüyoruz. Eğer ellerini iyi nemlendirebilirlerse egzama gelişmez, hastaneye de gitmek zorunda kalmazlar. Hastanelerimizi de daha çok acil durumlar için kullanmış oluruz. Ama tüm önlemler alındı, yine çatlamalar, kızarıklıklar oldu, o zaman mutlaka bir dermatoloğa gitsinler.”

Merdivenaltı ve markasız ürünlerden uzak durun!

Dezenfektanların deri yüzeyindeki zararlı bakterileri öldürerek çok temiz bir ortam yarattığını bildiren Prof. Dr. Çalıkoğlu, özellikle sabun kullanılamayan durumlarda dezenfektanların çok faydalı olacağını ifade etti. Prof. Dr. Çalıkoğlu, dezenfektan kullanımında merdiven altı ve markasız ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, “Markalı ürünler kullanalım. Bu ürünleri eczaneden alalım ve merdivenaltı ürünler kullanmayalım” diye konuştu.

Çamaşır suyu ile temizlik yaparken içi pamuklu eldivenleri tercih edin

Temizliğin hangi ürünle yapıldığının da önemli olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çalıkoğlu, “Temizlik yaparken de normal temizlik malzemeleri kullanılabilir. Riskli, sık kullanılan noktalarda (kapı kolu, uzaktan kumandalar, telefon, masa vs.) hypoklorit (çamaşır suyu) solüsyonu kullanılabilir. Sağlık Bakanlığı’na göre bir ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su kullanılması yeterli olacaktır.

Çamaşır suyu ile temizlik yaparken içi pamuklu eldivenlerin kullanılması gereklidir. Çünkü çamaşır suyunun deriye direkt teması tahriş egzamasına neden olur. Bazı insanların lastik alerjisi olabiliyor. Bu nedenle içi pamuklu eldivenler giymek gerekir. Eğer alamıyorsak kendimiz bu eldivenlerin içine pamuklu astar dikebiliriz ve direkt lastik ile deri temas etmemiş olabilir” dedi.

Eller en az 20 saniye yıkanmalı

Ailelere de uyarılarda bulunan Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, “Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretilmelidir” diyerek, “Çocuklar ellerini çok kısa süre yıkıyorlar. Aileler onun süresine dikkat etsin. Anneler 20 saniyeye kadar saysınlar” ifadesini kullandı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla