Prof. Dr. İlhan: Yaşlı nüfus artıyor, kişiselleştirilmiş tedavi öne çıkıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
30 Eylül 2019  |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Türkiye’nin yaşlı nüfusunun hızla arttığını ve bu kişilerin tedavisinde yeni yöntemlerin gündeme alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Osman İlhan, sağlık sorunlarının çeşitlendiğini, bu nedenle tedaviye yönelik yeni yaklaşımlar gerektiğini belirtti.  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve Geriatrik Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 8. Geriatrik Hematoloji Kongresi, 27-29 Eylül günleri arasında Ankara’da yapıldı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, “Kongremizde yaşlıların değerlendirilmesi, yaşlılarda anemi, hemostaz ve tromboz, lösemi, lenfoma, myeloma gibi benin ve malin hematolojik hastalıkların tanı ve tedavileri tartışıldı” dedi.

65 yaş üstünde hematolojik hastalık sıklığı, biyolojisi, tedavisi farklılık gösteriyor

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin 2023 yılında toplam nüfusunun yüzde 14’ünün 65 yaş üstünde olacağını, bu oranın 12.7 milyon kişiye denk geldiğini kaydeden Prof. Dr. İlhan şunları söyledi: “Günümüzde 65 yaş üstü hastalarda hematolojik hastalıkların sıklığı, biyolojisi, tedavisi farklılıklar göstermektedir. Yaşlı hastanın; performans durumu, hastada bulunan diğer hastalıklar, normal yaşam beklentisi ve günlük yaşam aktivitesi, aletli yaşam aktivitesi hastayı değerlendirmede ana faktörler olup, tedavi kararında biyolojik yaş yerine bağımsız, yarı bağımlı, bağımlı değerlendirmesi önerilmektedir. Bütün bunlar yaşlılarda hematolojik hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgili klinik çalışmaların artmasını ve tedavi yaklaşımlarının tartışılmasını zorunlu hale getirmektedir.”

Geriatrik Hematoloji Derneğinin bu sürecin farkında olduğunu ve nüfusun yaşlanması ile görülme sıklığı artan hematolojik kanserlerin tanı ve tedavi sürecinde yaşlı bireye özgü yaklaşımların belirlenmesi ve bu konuda hazır uygulayıcıların oluşturulması için çaba harcadığını belirten Osman İlhan, kongrede hematoloji uzmanlarının multidisipliner ilke ile diğer branşlardaki uzmanlarla bir araya gelerek bilgi paylaştığını vurguladı.

Yaşlılara yönelik tedavide izlenecek yollar

Prof. Dr. Osman İlhan, yaşın eşlik eden hastalıkları ve beraberinde çoklu ilaç kullanımlarını bir arada barındıran ‘komorbiditesi’ yüksek bir durum olduğunu hatırlatarak, böyle bir durumda tedavi kararının verilmesinde hastanın kaldırabileceği (tolere edebileceği) tedavi seçeneklerine erişmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

“Yaşlı hasta kaldıramaz” diyerek hastanın tedavisiz bırakılamayacağına işaret eden Prof. Dr. İlhan, çeşitli alanlarda izlenecek yollarla hastaların tedaviye erişimine katkı verilebileceğini; kongrede hemşireler dahil multidisipliner bir yaklaşımla kimlerin ne tür bir yol izleyebileceği konusunun da ele alındığını anlattı.

Yaşlı hastaların, ‘kapsamlı geriatrik değerlendirme’ye tabi tutularak, fit, unfit ve frajil olarak gruplandırılmasının tedavisel algoritmaların bireyselleştirilmesini sağlayacağını ifade eden Osman İlhan, kongrede kapsamında, hemşirelerin kırılgan yaşlı hematolojik kanser hastalarının yönetimine yönelik bir alt çalışma yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Osman İlhan, kanser tedavisinde son zamanlarda artan akıllı ve hedefe yönelik ilaçlarla yapılan tedavilerin yaşlı hastalar için önemli olduğunu, standart tedavileri alamayacak hastalara bu yeni tedavi seçeneklerinin sunulabildiğini; yine yaşlı hastalara, hematolojik kanser tedavisinde immünolojik hedefli tedavilerin sunulabildiğini ve umut verici sonuçlar alındığı bilgisini verdi.

Hücresel tedavilerin pek çok alanda denendiğini hatırlatan Prof. Dr. İlhan, genetik müdahale ile özelleştirilmiş hücre tedavilerinin çocuk kan kanserlerinde standart tedavi onayı aldığını kaydetti. Prof. Dr. İlhan, bu tedavi yönteminin kemoterapiyi kaldıramayacak yaşlı hasta grubu için seçenek olduğunu belirterek, Türk Tıp Öğrencileri Kök Hücre Grubu’nun kurucu birimi olan Ankara Üniversitesi Kök Hücre Kulübünün düzenlediği eğitim ortamında bu tedavinin eğitim odaklı bir tartışmasının yapıldığını ifade etti.

Yaşlı hastaların tedavisinin çok kapsamlı yönleri olduğuna belirten Prof. Dr. İlhan, kongre kapsamında bu alanların tamamını kavramaya çalıştıklarını belirterek, “Yaşlı hastaların tedavi uygulaması dışı gereksinimlerinin ilgili tüm kuruluşlarla değerlendirilmesi ve buna uygun planlamaların yapılması gereksinimi Palyatif Bakım ve Evde Bakım gibi iki önemli konu başlığının da tartışılıp geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu açıdan ilgilileri bir araya getiren kongremizde hematolojik kanser tedavisi gören yaşlı hastaların palyatif ve evde bakım planlamaları ve bunun gelecek projeksiyonları da ortaya konulmaya çalışıldı” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla