Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap: İmmünoterapi ile tedavi edilen kanser sayısı artıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
26 Haziran 2022   |    22 Temmuz 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Onkoloji Print

Kanser tedavisinde çığır açan gelişmeler yaşandığını söyleyen Liv Hospital Ankara Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, erken tanı yöntemleri ile kanser tedavisinde cerrahi işlem olmadan da çok başarılı sonuçlar alınmaya başlandığını vurguladı. Kanser tedavisinde immünoterapi uygulaması ile ilgili çığır açıcı sonuçlarının bildirildiğini dile getiren Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, özellikle bazı kanser türlerinde çok daha uzun süreli sağkalım hatta halk tarafından ‘tamamen kurtulma’ olarak algılanabilecek ‘kür’ denebilecek sonuçlara ulaşıldığını belirtti.

Ankara’da düzenlenen Onkoloji Sempozyumunda, kanser hastalıklarında immünoterapi ile yapılan tedavilerden bazı başarılı sonuçlara ulaşıldığı bildirildi. Onkoloji Sempozyumu Liv Hospital Ankara ve İstinye Üniversitesi iş birliğinde “Olgular Eşliğinde Lokal İleri Evre Kanser Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım” başlığıyla yapıldı. Dört oturumda gerçekleştirilen sempozyuma, çeşitli üniversitelerden alanında uzman birçok hekim katıldı.

İmmünoterapi nedir, nasıl uygulanır? Kanser tedavisindeki faydaları

“American Society Of Onkoloji Congress”te ilk kez lokal ileri evre bir kanser türünde immünoterapik ajan ile 12 hastanın tedavi edildiğini ve bu hastaların tümünün de tam yanıt elde edildiğinin açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Kılıçkap, “Hastalığın tamamen ortadan kalktığına şahit olduk. Bu durumda da cerrahi işlemden ve radyoterapi gibi yan etkilerden kaçınılması mümkün olan bir gelişme söz konusu olacak. Yani hastalar hem hastalıktan kurtulacaklar hem de bunun karşılığında da çok ciddi anlamda bir yaşam kalitesine sahip olacaklar” dedi.

Sağ kalım süreleri artıyor

Meme ve akciğer kanserinde de yeni gelişen immünoterapilerin söz konusu olduğunu bildiren Prof. Dr. Kılıçkap, “Bunlar özellikle spesifik gruplarda çok daha uzun süreli sağkalım sonuçları elde edebiliyoruz. Bunlar gerçekten ümit verici. Bize de yakında belki de kanserin artık bu kadar korkulacak bir hastalık olmayacağını, kronik bir hastalık haline gelebileceğini düşündürüyor. Daha erken tanı yöntemleri ile cerrahisiz kanser hastalıklarını tedavi edebileceğiz. Yakın dönem için çok iddialı olmamak lazım. Uzun dönemde bunun gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Kanser nedir? Neden olur? Türleri, belirtileri ve tedavisi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla