Sedef hastalığı son dört yılda iki kat arttı ancak farkındalık oranı çok düşük

Kategori: Cilt Sağlığı, Sağlık Gündemi, Sedef Hastalığı Print

sedef-genelSedef hastalığı Türkiye’de yaklaşık bir milyondan fazla kişiyi etkiliyor
Dünyada yaklaşık 125 milyon kişi sedef hastalığıyla mücadele ediyor. Sedef hastalığı sosyal izolasyona yol açıyor ve toplum tarafından “damgalama” tutumuna maruz kalan hastalar ciddi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Öte yandan sedef hastalığı hakkında toplumdaki yanlış veya eksik bilgiler hastaların sosyal hayatını olumsuz etkiliyor! 29 Ekim Dünya Sedef Günü nedeni ile Psoriasis Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan uzmanlar hastalığın son dört yılda iki kat arttığını hatırlatarak sedef konusunda farkındalık oluşturulmasının hayati derecede önemli olduğuna işaret ettiler.

mehmet-ali-gurer

Yanlış algı nedeni ile hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları sosyolojik ve psikolojik sorunlara dikkat çeken Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu: “Sedef hastalarının sosyal hayatını etkileyen en büyük sorun, sedef hastalığının bulaşıcı zannedilmesidir.

Sedef hastalığı (psoriasis) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Sedef hastalığı, hastaların fiziksel olarak yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda sosyal yaşamlarında da birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Gündelik ve iş hayatlarında çevrelerindeki insanlar ve hatta kimi zaman aileleri tarafından dışlanan ve ‘Damgalanma’ sorunu yaşayan sedef hastaları psikolojik olarak büyük sorunlarla karşılaşmaktadır.’’

• Toplumda sadece bir deri sorunu olarak bilinen sedef hastalığı aslında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı. Ancak belirtileri deriyle sınırlı değil.
• Hastaların %60’ı yılın ortalama 26 günü ile işe gidemiyor.
• Ekvator çizgisinden uzaklaştıkça sedefin görülme oranı artıyor. Herhangi bir yaşta görülebilse de; 30-39 ve 50-69 yaşları arasında hastalık pik yapıyor.

Sedef hastalığı bulaşıcı değil

Sedef hastalığının nedenleri hakkında bilgi veren Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, ‘’Sedef hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklık sisteminin normal çalışmamasıyla ilgili olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemindeki bu bozukluk, derideki hücrelerin hızla çoğalmasına neden olur. Çoğalan bu hücreler, deri yüzeyinde birikmeye başlar.

serap-ozturkcan

Tetikleyici faktörler arasında fiziksel travma, stres, enfeksiyonlar ve ilaçlar yer alır. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Hastalığın kesin tedavisi olmasa da, kontrol altına alınması ve normal yaşantıya devam edilmesi, yaşam kalitesi yüksek bir yaşam sürdürülmesi mümkündür. Sedef hastalığı uzman dermatologlar tarafından uygulanacak uygun tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir’’ diye konuştu.

Uygun tedavi yöntemleri uygulandığında başarı artıyor

Sedef hastalığının tedavisi hakkında bilgi veren Karadeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Yaylı, şu bilgileri paylaştı: ‘’Güncel psoriasis (sedef hastalığı) tedavisi, direkt olarak deriye uygulanan topikal tedaviler yanında, fototerapi ve sistemik tedavilerden oluşmaktadır. Ülkemizdeki hastaların önemli bir kısmının halen topikal tedaviler ile yönetildiğini açıktır.

savas-yaylali

Sınırlı deri alanlarında hastalığı yaşayan hastalarımızda bu strateji bir yere kadar doğru olabilir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’nün de işaret ettiği güncel sorunumuz, sistemik tedaviler ile yönetilmesi gerektiği halde, halen topikal tedaviler ile yönetilen, bu nedenle hastalığın kontrol altına alınamadığı ve yaşam kalitesinin negatif yönde fazlaca etkilendiği, mutsuz orta şiddette ve şiddetli psoriasis hastaları vardır.

Ülkemizde de, bu hastaların sayıları azımsanmayacak ölçüde fazla. Bu hastalarımızı topikal tedavilere göre konforu çok daha iyi olan, tablet, injeksiyon veya infüzyon şeklindeki çok daha etkili sistemik ilaçlarımız ile güvenli bir biçimde yönetebiliyoruz. Psoriasis hastalığının tanı ve tedavisi ile yakından ilgilenen hekimler olarak tüm psoriasis hastalarını dermatologlarımız ile buluşturmak istiyoruz.’’ dedi.

Sedefi tanımak ve onunla yaşamak ve baş etmek zorundayız

Hastaların mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan Türkiye Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, ‘’Sevgili arkadaşlarım ben de sizler gibi aynı duyguları yaşıyorum sedefi tanımak ve onunla yaşamak oldukça zor ama onunla baş etmek zorundayız. Sedef tedavi edilebilen bir hastalıktır sansasyonel kişilere itibar etmeyiniz. Derneğimiz hastalara kaybettikleri özgüveni kazandırmak, onları sosyalleştirip topluma kazandırmak, daha iyi tedaviye erişimlerini sağlayarak yaşam kalitelerini yükseltmek için 2010 yılından beri çalışıyor, yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim.” dedi.

Pspriasis Derneği ve Sedef Hastaları Dayanışma Derneği işbirliğinde Janssen’in koşulsuz katkılarıyla hastalığın bilinirliği konusunda gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Sedef Hastaları Dayanışma Derneği üyeleri ile 6 ünlü bir dergi için poz verdi ve hastalıkla ilgili mesajlarını paylaştı. Çekimlere katılan ünlü yazar ve Yaşam Atölyesi’ nin Kurucusu Aret Vartanyan basın toplantısında söz alarak; “Bu çekimler vasıtası ile sedef hastalığı hakkında detaylı bilgi sahibi oldum, hastaların yaşadığı toplumsal sorunları dinledim. Hepimize önemli görevler düşüyor, bilmeliyiz ki; sedef bulaşıcı değil” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla