Yazın güneş çarpması ve böcek ısırmasına karşı acil müdahale yöntemleri

Kategori: Diğer Hastalıklar Print

güneş-çarpmasıÇocukların yaz aylarında zamanlarının büyük bölümünü ev dışında geçirdiklerini hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker; çocuklarda sıklıkla görülen yaz hastalıklarının doğrudan doğruya açık havada bulunmakla ilgili olduğunu belirterek özellikle güneş çarpması ve böcek ısırması gibi durumlarda yapılabilecek acil yardım konusunda kapsamlı bilgiler verdi.

Böcek ısırması durumunda ne yapmalı?

Yaz aylarında sıcak hava nedeniyle vücudun büyük kısmını açıkta bırakan kısa kollu, şort gibi giysilerin tercih edilmesi sonucu arı, sivrisinek gibi eklembacaklıların sokmasını ve bunlar aracılığıyla bulaşan hastalıkların artmasını kolaylaştırır. Bu hastalıkların bir kısmı sadece böcek ısırığına karşı allerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabilir ve lokal tedavi ile kısa sürede düzelebilir. Ama sıtma gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir.

Arı ve böcek sokmasına ilk yardım nasıl olmalı? Arı sokmasına ne iyi gelir?

Güneş çarpması durumunda ne yapmalı?

Kızgın güneş altında uzun süre kalan çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülmesi, vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulması önerilir. Ateş çok yüksekse çocuğa ılık duş aldırılıp, hemen hastaneye götürülmesi gerekir.

Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur. Tedavi edilse bile öldürücü olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Bu nedenle güneş çarpmasına karşı önlem alınması büyük önem taşır. Bu yüzden, yazın dışarıda şapka takmak ve saat 10:00 ile15:00 arası güneşe maruz bırakmamak, çocuğu büyük ölçüde güneş çarpmasından korur.

Yaz sıcağında kaynağı bilinmeyen, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler tifo, paratifo, viral hepatit ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilirler. Bağırsak enfeksiyonlarının diğer bir nedeni de,sıcaklık nedeniyle yiyeceklerin daha çabuk bozulmasıdır. Oluşan ishal, aşırı su kaybına yol açabilir.

Yazın çocuklarda aşırı giydirmeye bağlı fazla terleme sonucu isilik ve pişikler oluşabilir. Yazın çocuklarımızın sağlığı için, onları terletmeyen, pamuklu kumaştan yapılmış, açık renkli, kısa kollu, şort ve elbise gibi giysiler giydirmeli, bol sulu gıda aldıklarından emin olunmalı, güneşe çıkarken şapka takıp, açıkta kalan vücut bölümlerine güneş kremi ve nemlendirici sürülmeli, ormanlık ve çimenli yerlere gidildiğinde kene ve diğer böcek sokmalarına karşı gün sonunda vücutları kontrol edilmelidir.

Uzun yaz günlerinde çocukların günde 1-2 saat uyuması, onların yazın dışarıda yapacakları yorucu aktiviteler için hem enerji toplamalarını, hem de güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşin zararları etkilerinden korunmalarını sağlar.

Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mayoların değiştirilmemesi bir çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Islak mayo ile vakit geçirmek en başta idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Ayrıca bu durum, genital bölgede mantar enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuz için tercih edeceğiniz mayo ya da bikininin hava alan kumaştan yapılmış olması gerekir. Çocuk sudan çıktıktan hemen sonra ıslak mayoyu kurusuyla değiştirmeniz bu riski engellemeniz için en iyi yoldur. Yazın çocukların beslenmesi konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu bol sıvı aldıklarından emin olmaktır. Yoksa diğer gıdalar açısından mevsimsel bir fark yoktur.

Çocuk zehirlenmelerinde ilk yardım nasıl yapılmalı?

Halk arasında dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açtığı gibi yanlış bir inanış mevcuttur. Oysa soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile boğaz enfeksiyonu arasında kanıtlanmış hiçbir ilişki mevcut değildir. Aşırı soğuk içecek ve yiyeceklerin ağızda hiç bekletilmeksizin boğaza yönlendirilmesinin bölgedeki damarlarda geçici daralmaya yol açıp direnç mekanizmasını bozma ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlayarak, bu duruma meyilli olan kişilerde hastalığa yol açması, konuyla ilgili hiçbir “kanıta dayalı” yayın olmamasına rağmen mümkündür. Ancak, yalanarak ya da küçük miktarlarda alındıktan sonra ağızda tutularak veya arada ılık su içilerek yenilecek hijyenik şartlarda hazırlanmış dondurmanın boğaz enfeksiyonuna yol açması için hiçbir sebep yoktur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla