Yoğun bakım servislerinde yılda 2 Milyon erişkin hasta tedavi görüyor

Kategori: Sağlık Gündemi Print

Yoğun bakım üniteleri, yoğun bakım uzmanlarının gözetiminde 24 saat kesintisiz izlem ve sağlık bakım hizmeti ile yaşamın sürdürülmesi, fiziksel, psikolojik – sosyolojik anlamda ‘’hayata bağlılığın’’ sağlanması, hastanın normal fonksiyonel hayata döndürülmesi hedeflenerek hizmet veren birimlerdir. Yoğun bakım üniteleri kompleks organizasyonlardan oluşan eğitimli ve donanımlı sağlık personelinin ekip ruhuyla sağlık hizmeti sunduğu, hastanelerin en donanımlı birimleridir. Bu ünitelerde gerçekleştirilen ve bütüncül bir yaklaşımla yoğun bakım hastasını ‘‘hayata bağlayacak’’ tüm işleyişi sürdüren sağlık çalışanları, zaman zaman tükenmişlik yaşayacak kadar özveri ve fedakârlıkla tüm süreci yönetiyor ve yürütüyor.

Bir Yoğun Bakım Hastasına 5-6 Sağlık Profesyoneli Hizmet Veriyor!

Türk Yoğun Bakım Derneği’nin 40. Yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Uyar ve TYBD Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. İsmail Cinel ile Dr. Zafer Çukurova’nın katıldığı toplantıda önemli bilgiler veren Prof. Dr. Uyar; “Yoğun bakım hizmetlerine ihtiyaç her geçen gün artıyor. Afet, trafik kazaları, ev ve iş kazalarının sıklıkla yaşanmasından dolayı maalesef ülkemiz bir travma ülkesi.

Yoğun bakımın gelişmesi için sadece sağlık çalışanlarının değil, toplumunda desteğine ihtiyaç duyuluyor. Yoğun bakımların hastanelerin kalbi veya bel kemiği olarak adlandırabiliriz. Çünkü diğer tüm kliniklerde tedavi edilemeyen hastalar yoğun bakım ihtiyacına gereksinim duyuyor” dedi.

Prof. Dr. Cinel, ”İnsanları Yeniden Hayata Bağlıyoruz”

Yoğun bakımların öneminin gittikçe artığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Cinel, ”Çünkü yaşlı popülasyon artıyor. Kansere yakalanan vaka sayısı da artıyor. Bunlar da yoğun bakım açısından önemli. Yoğun bakımda organ fonksiyonlarını yerine getirebildiğimiz için o insanları yeniden hayata bağlıyoruz. Yıllar kazandırıyoruz. Zamanlama çok önemli genel olarak ilk 6 saatte müdahale edilmesi gereken hasta grupları var” diye konuştu.

Uzman Sayısı Arttıkça Sorunların Daha Çabuk Çözülebilir

Dr. Zafer Çukurova ise ”Ülkemizdeki yan dal uzmanı sayısı arttıkça ve onların da yoğun bakımlarla irtibatlandırılması multidisipliner sistemle gelişmiş yoğun bakımlarda bu sorunların daha çabuk çözülebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla