Diş çürükleri, dişlerin sert dokusunun ve diş pulpasının hastalıkları

Yazan Diş Hek. Ramazan Dalcı
Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Tedavi Rehberleri, Üye Yazıları Print

Ağız ve Diş Sağlığı Kuruluşları DerneğiÇürükler sert diş dokusu hastalığıdır. Yüksek seviyede yaygındır; endüstrileşmiş ülkelerde neredeyse herkesi ilgilendirmektedir. Çocukların ve ergenlerin diş bakımının sistematik olarak düzenlendiği ülkelerde, yaşlı popülasyonda yaygınlık artarken genç nesillerde çürüklerin yaygınlığı önemli ölçüde azalmıştır. Çürüğün ilk aşaması, dişin belirli yüzeylerinde diş plağı oluşumudur. Normal oral mikrobiyal floranın mikroorganizmaları diş yüzeylerindeki ince zarda (tükürükle oluşan) birikir ve diş plağı oluşumu başlar.

Çürüğün ilk konumu, aşı dişlerindeki oklüzal çatlaklar ve fossalar, daha sonra dişlerin ara yüzeyleri ve son olarak diş etinin kenar boşluğundaki alandır. Normal olarak, diş etinin kenar boşluğundaki alanda çürük gelişimi yıllarca bu bölgede diş plağı oluşumu gerektirir. Tükürük akışı azalan insanlarda, diş etinin kenar boşluğundaki alanda ve hatta diş etinin sulkal alanında bulunan çürüklerin etkisi çok yüksektir.

Diş minesi yüzeyindeki çürüğün ilk belirtisi dişin parlaklığını kaybetmesidir. Diş çürüklerinin etkin formu, diş minesi yüzeyinin beyazlığı ve yumuşaklığı olarak görülür. Çürük yavaş ilerlediğinde ve hatta ilerleyişi durduğunda; çürük bölgesi gri, kahverengimsi veya siyah bir renge döner ve lezyon sertleşir.

Diş pulpası ve periapikal doku hastalıkları

Pulpit ve komplikasyonları
dis-hekimiMikrobiyal toksinlerin normal olarak çürümüş lezyon boyunca pulpa saldırmasından dolayı, pulpit diş pulpasının iltihaplanmasıdır. Mikroplar pulpal boşluğa saldırdığında, pulpal dokunun çürümesine yol açar. Çürüyen pulpun doku döküntüleriyle birlikte diş pulpasının derinlerine saldıran mikroplar, diş kökü ucunun etrafında iltihap reaksiyonuna sebep olur. Bu durum, uçtaki kemiğe ve akut uçta bulunan periodontite ulaştığında kemik kaybına yol açar. Tedavi edilmezse; kanlı irine, periapikal apse oluşumuna ve yanağın şişmesine neden olabilir. Durum, uzatılmış uçta bulunan periodontit ve fistula oluşumuyla kronik hale gelebilir.

Tüm bu hastalıkların tedavisi; çürüyen pulp dokusunun ve pulp boşluğunun iltihaplı minesinin endodontal olarak uzaklaştırılması ve kök doldurma maddesiyle değiştirilmesidir. Bazı vakalarda çürüyen pulp maddesinin uzaklaştırılması tüm dişin çekilmesini gerektirir.

Dişlerin anormal düzeyde aşınması

Dişlerin aşırı oranda aşınması
Dişlerin karşılıklı olarak birbirlerine sürtünmelerinden dolayı dişin aşınması. Dişlerin ara yüzeylerinin yanı sıra oklüzal yüzeylerde de görülür. Aşınma, fizyolojik aşınma adı verilen aşınma türünü aştığında sadece fazla vakada hastalık olarak sınıflandırılır.
Patolojik aşınmanın sebebi; dengesiz diş çıkarma oklüzyonu, özellikle gece boyunca dişlerin sürtünmesi (diş gıcırdatma) ve dişle ilgili anormallikler olabilir. Aşınma, özellikle azı dişlerinin oklüzal yüzeylerinde yoğunlaştığında özel bir tanısal öneme sahiptir. Bu tür aşınma ekstazi kullanıcılarında tipik olarak görülür.

Dişlerin çizilmesi

Dişin aşınması harici maddeden kaynaklanır. Sebepler örneğin diş temizleme maddesi, diş fırçası veya genel olarak fazla agresif diş fırçalama olabilir. Diş onarım maddeleri bile dişin aşınmasına neden olabilir.

Dişlerin aşınması

Aşınma, diş plağı mikroorganizmalarıyla üretilmeyen asitlerle diş maddesinin kimyasal olarak çözünmesi anlamına gelir. Aşınmanın ilk belirtisi diş yüzeyinin parlaklığını kaybetmesidir. Daha sonra işlem, diş minesi minerallerinin kaybedilmesine yol açar.
Aşınma normal olarak, diş minesi çatlaklarına yol açan kesici diş ucundaki diş minesinin çok incelmesine neden olan üst kesici dişlerin dil bölgesinde başlar. Bu durum, kesici diş bölgesinin pürüzlü hale gelmesine ve kronların kısalmasına neden olur.

Nedenler: Harici nedenler; asitli sporcu içecekleri, alkolsüz içecekler ve bazen vejetaryen diyettir. En önemli dahili neden mide ekşimesi veya mide asidi reflüsünün oral boşlukta birikmesine neden olan gastro-özofageal reflüdür (GER). Bu hastalar kusmaya karşı isteksiz olduğundan, yedikten sonra kusma ve yeme bozukluğu vakalarında sürekli kusarak çıkarma tanısında dişlerin aşınması öneme sahiptir. Tükürük salgısı normal düzeyde olduğunda (veya tükürük bezlerinin aşırı çalışması durumunda) sürekli kusma veya gastro-özofageal reflü diş aşınmasına yol açmaz.

Tedavi: Diş hekimi, aşınmış diş maddesini onarım maddesiyle değiştirir. Aşınma geniş çaptaysa, dişlerin kaplanması gerekebilir.Kaynak:KDTRehberi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla