Bilim kurgu gerçek oldu! Tek dokunuşla dokuları iyileştiren cihaz geliştirildi

Yazan Nuray Tarhan
Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Ohio State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hasar görmüş dokuları tek bir dokunuşla tespit ederek iyileştiren yeni bir cihaz geliştirdiler. Çalışmada deri hücreleri damar hücrelerine dönüştürülerek bacakları yaralı farelerin 3 hafta içinde iyileşmesi sağlandı. Star Trek filminde “tricorder” adlı bir cihaz vardı; insana dokundurunca ne gibi bir hastalığı olduğunu hemen söyleyen. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bugüne kadar bu cihazın birçok benzerinin yapıldığına şahit olduk. Ancak Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki Wexner Tıp Merkezi’nden araştırmacıların geliştirdiği bir cihaz sadece sorunu teşhis etmekle kalmıyor, tek bir dokunuşla organ ve doku zedelenmelerini  de iyileştiriyor.

Araştırmacılar, deri hücrelerine belirli bir genetik kodu girebilmek için doku nanotransfeksiyonu (TNT) adlı teknolojiyi kullanan bir çipi cilt yüzeyine yerleştirdiler.  Bu teknoloji cilt hücrelerini belirli bir yaralanma veya rahatsızlığı tedavi etmek için gereken hücre türüne dönüştürdü. Küçük bir elektrik akımı uygulayıp hücrelere yeniden programlanmış DNA ve RNA enjekte ederek dokuyu yerinde onarmayı başardılar.

Wexner Tıp Merkezi Rejeneratif Tıp Merkezi Direktörü Chandan Sen, işlemi gerçekleştirmek için saniyenin yalnızca bir kısmının yeterli olduğunu belirterek, “Yaralı bölgeye ulaşmak için çipe dokunmanız yeterli, sonra kaldırabilirsiniz” diyor.

Yeni nesil gen tedavisinde öncü olacak

Cihazın gen terapisine ve hücresel yeniden programlamaya yeni bir yaklaşım getirmesi bekleniyor. Nature Nanotechnology dergisinde yeni yayınlanan bir araştırmada, araştırmacılar cihazın gücünü gösteren bir dizi laboratuvar testinden bahsediyorlar. Damar taramalarının, yaralı farelerin bacaklarına uygulandığında, başlangıçta sınırlı veya tamamen kapalı olan kan akışının yeniden başladığını gösterdiği belirtiliyor.

Chandan Sen, farelerin deri hücrelerini damar hücreleri haline getirmek için yeniden programladıklarını belirterek, “Bir hafta içinde dönüşümü fark etmeye başladık. Yaralı farelere başka hiçbir tedavi yöntemi uygulanmadığı halde 2 hafta içinde aktif kan damarları yeniden oluştu. Üçüncü haftaya gelindiğinde, bacakların tamamen iyileştiğini gördük” diyor.

Bu araştırma, teknolojinin tıpta sağladığı gelişmeleri göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Gelecekte başta yapay zeka olmak üzere geliştirilecek birçok teknolojiyle geliştirilecek cihazlarla, tedavisi şu anda mümkün olmayan hastalıkların iyileştirilmesi mümkün olacak. Kaynak: https://futurism.com/researchers-developed-a-new-device-capable-of-fixing-damaged-tissue-with-just-one-press/

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir: 
http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2017.134.html

Kaynak: Topical tissue nano-transfection mediates non-viral stroma reprogramming and rescue. Daniel Gallego-Perez, Durba Pal, Subhadip Ghatak, Veysi Malkoc, Natalia Higuita-Castro, et all. Nature Nanotechnology (2017) doi:10.1038/nnano.2017.134

Abstract
Although cellular therapies represent a promising strategy for a number of conditions, current approaches face major translational hurdles, including limited cell sources and the need for cumbersome pre-processing steps (for example, isolation, induced pluripotency). In vivo cell reprogramming has the potential to enable more-effective cell-based therapies by using readily available cell sources (for example, fibroblasts) and circumventing the need for ex vivo pre-processing. Existing reprogramming methodologies, however, are fraught with caveats, including a heavy reliance on viral transfection.

Moreover, capsid size constraints and/or the stochastic nature of status quo approaches (viral and non-viral) pose additional limitations, thus highlighting the need for safer and more deterministic in vivo reprogramming methods. Here, we report a novel yet simple-to-implement non-viral approach to topically reprogram tissues through a nanochannelled device validated with well-established and newly developed reprogramming models of induced neurons and endothelium, respectively. We demonstrate the simplicity and utility of this approach by rescuing necrotizing tissues and whole limbs using two murine models of injury-induced ischaemia.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla