Table of Contents
Bakterilerin diş köküne ulaşıp çoğalması sonucu oluşan enfeksiyona diş kökü iltihabı denir. Diş kökü iltihabı ölü doku, akyuvar ve bakterilerden oluşan kötü kokulu bir sıvıdır ve tedavi edilmediği takdirde dişlere ciddi bir zarar verir. Şiddetli ağrılara sebep olan diş kökü iltihabının sonuçları diş kayıplarına kadar götürebilir.
Diş kökü iltihabının oluşma süreci, ağızda bulunan bakterilerin diş çürüklerinde yoğunlaşmasıyla başlar. Bu bakteriler diş minesini delerek yumuşak dokulara doğru ilerlemeye başlar ve dişin özüne ulaşır. Sonucunda ise iltihaplanma meydana gelir.
Diş kökü iltihabına zemin hazırlayan unsurlar;
Yukarıda sıralanan unsurlar sebebiyle oluşan diş kökü iltihabı, kendini birçok belirtiyle gösterir. Bu belirtiler;
Diş kökü iltihabı, dikkate alınmayacak ya da ertelenecek bir sağlık problemi değildir. Belirtileri ve yarattığı sonuçları düşünüldüğünde diş kökü iltihabı en erken zamanda tedavi edilmelidir. Bu noktada doktorun ilk müdahalesi enfeksiyonu durdurmak adına antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Bazı ilerleyen vakalarda ise iltihaplı dokuya iğne ile doğrudan antibiyotik verilebilir. İltihabın kurutulmasından sonra ise diş kökü temizleniyor. Bunun için uygulanan yöntemler;
Bebeğinizi öperken bir daha düşünün! Diş çürükleri bulaşıcıdır!
Kanal tedavisi: Eğer iltihap ilerlememişse ve diş kanallarında çok hasar olmadığı durumlarda kanal tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem ise dişin tüm kökü temizlendikten sonra dişin içi doldurularak üst kısım porselen ya da kaplama ile kapatılır.
Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? Faydaları, ağrısı ve riskleri
Diş çekimi: İlerleyen vakalarda ise uygulanan tedavi yöntemi ise diş çekimidir. Çünkü kanallar diğer yöntemin düzeltemeyeceği kadar hasar görmüştür. Diş çekimi gerçekleştikten sonra duruma göre antibiyotik tedavisine devam edilebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?