Aile hekimliği uzmanları ‘Uzaktan Uzmanlık Eğitimi’ne tepkili

2 Kasım 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri Print

Bir tıp disiplininde iki farklı standartta uzmanlık eğitimi olamaz

Aile hekimliği uzmanları, sözleşmeli pratisyen aile hekimlerine özel olarak hazırlanmakta olan ‘yerinde’, ‘kolaylaştırılmış’ ve ‘yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi’ modeline yayınladıkları bir bildiri ile sert tepki gösterdiler. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD), tarafından yapılan yazılı açıklamada bir tıp disiplini ve uzmanlık alanında, iki farklı standartta uzmanlık eğitimi olamayacağını belirtildi. TAHUD tarafından yapılan açıklamada, aile hekimliği uygulamasında uzmanlık düzeyinde hizmet kalitesinin ciddi anlamda tehlikede olduğu açıklandı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Taslağı’nın 68. Maddesiyle aile hekimliği tıp disiplini ve uzmanlık alanı için bazı olumsuz düzenlemeler getirildiği dile getirildi. Yapılan yazılı açıklamada, bu düzenlemelerin özünü, mevcut aile hekimliği uzmanlık eğitimi dışında, sözleşmeli olarak aile hekimliği yapma hakkı verilmiş bulunan pratisyen hekimlere özel olarak tanımlanan ‘yerinde’, ‘kolaylaştırılmış’ ve ‘yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi’ modelinin oluşturduğu belirtildi. Getirilmek istenen modelin bilimsel bir temele dayanmadığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

İki farklı standartta uzmanlık eğitimi olamaz
“Bir tıp disiplini ve uzmanlık alanında iki farklı standartta uzmanlık eğitimi olamaz. Bu uygulama birinci basamak sağlık hizmetlerinde hedeflenen kaliteyi tehlikeye atmaktadır. Aile hekimliği uygulamasında görevlendirilen pratisyen aile hekimlerinin yasada öngörülen geçiş dönemi hizmet içi eğitimlerini tamamlamalarını sağlamaktan vazgeçen Sağlık Bakanlığının belirsizliklerle dolu bu ‘alternatif uzmanlık eğitimi’ kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdur. Göstermelik ‘eğitimlerle’ pratisyen aile hekimi meslektaşlarımıza verilecek ‘uzman’ unvanı da isimliklerde kalmaktan öteye geçemeyecektir. Sağlık Bakanlığını bu haksız, adaletsiz ve aile hekimliği uzmanlığının saygınlığını azaltıcı girişimden vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Geçiş döneminin ne zaman biteceği belirsiz
Açıklamada, Sağlık Bakanlığının aile hekimliği uzmanlarına ve kamuoyuna verdiği sözü tutmadığı ileri sürüldü. Sekiz yıl geçmiş olmasına karşın geçiş döneminin bitiş tarihinin hâlâ resmi olarak ilan edilmediği belirtilerek şunlar dile getirildi: “Diğer aile hekimleri için öngörülen geçiş dönemi iyileştirme eğitimleri yapılmadı. Ancak bir yıl önce yasal düzenlemesi yapılabilen saha eğitimi dışında aile hekimliği uzmanlık eğitimi geliştiriliyor. Şimdi gelinen noktada, saha eğitimine ilişkin düzenlemelerin ‘yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi’ modeli için yapıldığı yönündeki kaygıları güçlendiriyor. Aile hekimliği alanında ‘yerinde’ ve ‘yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi’nin uygulamaya sokulması yürürlükte olan tıpta uzmanlık standartlarını altüst edecektir. Gerçekten yıllardır geliştirilmesini istememize ve bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin ayrıntılı önerilerimizi sürekli sunmamıza karşın, Bakanlık ısrarla, mevcut uzmanlık eğitimimizi geliştirmeye yönelik çaba harcamamıştır, harcamamaktadır.”

Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi: “Hiçbir tıp disiplini ve uzmanlık alanında iki farklı uygulamayla uzmanlık eğitimi ve uzmanlık unvanı verilmesi kabul edilemez. KHK Taslağı’nda çerçevesi çizilen ‘yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi’ dünya literatüründe yer alan ve geçerli tıpta uzmanlık eğitimlerinin gereklerinin daha geniş bir zaman diliminde yerine getirilmesi şeklinde tanımlanan ‘part-time’ eğitim değildir.”

“Yeni düzenleme ile tanımlanmaya çalışılan ‘alternatif yol’ belirsizliklerle doludur. Tıpta uzmanlık eğitimi esas olarak uygulamalı eğitimdir; usta-çırak ilişkisine, beceri kazandırmaya ve pratiğe dayanır. Bu yeterliklerin asgari koşulları müfredatla ve asistan karnesiyle belirlenmektedir. İlişkilerin ve uygulama bağlamının tanımlayıcı özellikte olduğu aile hekimliği uzmanlık eğitiminde uygulama ve birebir eğitim, olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Böylesi bir eğitim uzaktan öğrenme yöntemleri ile nasıl yapılabilir? Aile hekimliği uygulama eğitimi (saha eğitimi) mevcut aile hekimliği uzmanlık eğitiminin temel parçasıdır, mevcut uzmanlık eğitiminin alternatif bir modeli değil.”

Aile Hekimliği uzmanları mağdur edilecek
Açıklamada, yarım zamanlı uzaktan uzmanlık eğitimi uygulamasının, tıpta uzmanlık sınavlarının anlamını boşa çıkaracağı ve aile hekimliği uzmanlarını ve asistanlarını mağdur edeceği belirtildi. Aile hekimi olarak çalışmakta oldukları aile sağlığı merkezlerinden bile ayrılmadan alınacak “yerinde uzmanlık eğitimi” ile uzman unvanı verilmesinin, bu hekimlerin zorunlu devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmeden aynı yerlerinde çalıştırılmaya devam etmesine neden olacağı ve zorunlu devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getiren aile hekimliği uzmanlarına büyük haksızlık olduğu dile getirildi.

Açıklamada, yalnızca sözleşmeli aile hekimlerine özel yapılan bu düzenlemenin, Anayasa’nın 10. maddesinde belirtilen kanun önünde eşitlik ilkesine de aykırı olduğu belirtilirken, “Disiplinimizin korunması ve geleceği açısından temel bir tehdit söz konusudur. Yeni düzenleme yalnızca aile hekimliğini değil, tüm tıpta uzmanlık alanlarını tehdit etmektedir” denildi.

http://www.tahud.org.tr

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla