Akdeniz anemisi (Talasemi) türleri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

Kategori: Akdeniz Anemisi, Kan Hastalıkları, Önemli Testler Print

kan-hucreleri-alyuvarAkdeniz anemisi, Talasemi adıyla da bilinen, anne ve babadan çocuklara geçen, Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen genetik bir tür “kansızlık” hastalığıdır. Kandaki alyuvarlarda yer alan globin geninin yapısındaki bozukluk kansızlığa sebep olur. Eğer anne-babadan geçen gen sağlıklıysa çocuk da sağlıklı, biri yapısal bozukluğa sahipse çocuk taşıyıcı, ikisi de bozuksa çocuk talasemi hastası olur. Kesin tanının koyulabilmesi için, anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, genetik incelemeleri ve hemoglobin elektroforezi yapılmalıdır. Başlıca 3 türü vardır

Talasemi minör (Akdeniz anemisi taşıyıcılığı):

Kansızlık ve halsizlikle kendini gösteren bu hastalık talasemi majör’e göre daha hafif seyreder. Zaman zaman demir eksikliğiyle karıştırılabilen bu hastalıkta demir eksikliğinin tam tersi olarak eritrosit sayıları normal ya da artmıştır. Talasemi taşıyıcılığı tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hatta taşıyıcıların çoğu ancak sahip oldukları çocuklarda bu hastalık görüldüğünde ya da tarama yapmaları gerektiğinde hastalıklarını öğrenirler.

Kimler akdeniz anemisi (talasemi) testi yaptırmalı?

Talasemi intermedia:

Yine anne ve babanın taşıyıcı olması sonucu oluşur fakat talasemi majörden farklı, daha hafif bir klinik tabloyla kansızlık oranı daha düşüktür.

Talasemi majör (Cooley anemisi):

Anne ve babanın taşıyıcı olmasıyla birlikte iki taraftan da çocuğa geçen globin genlerinin yapısal bozukluğu sonucunda oluşan bu talasemi türü hastalığın ağır seyreden türüdür. Belirtiler çoğunlukla bebek 6 aylıkken kansızlıkla kendini gösterir. Düzenli olarak kan nakli yapılmazsa durum ölümle sonuçlanabilecek kalp yetmezliğine kadar gidebilir.

Akdeniz anemisi (talasemi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Sık yapılan kan nakli sonucunda vücutta demir birikebilir, bu da kalp, dalak, karaciğer, pankreas, tiroid gibi organlarda hücrelerin zarar görmesine sebep olur. Bu durumu önlemek için hastalara deri altından ya da tablet olarak desferrioksamin verilir. Yıllık kan tüketimi normalin üzerindeyse kesin bir tedavi olmasa da dalağın alınması gerekebilir. Kemik iliği nakli doku uyumu ve komplikasyon olmaması durumunda hastalığı tamamen düzeltebilen bir tedavidir.

Talasemi (Akdeniz anemisi) tedavisi maliyetli, korunması ucuz bir hastalık!

Talasemi (Akdeniz anemisi) Türkiye için çok önemli bir sorun

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla