Bademcik hastalıkları ağrısız ameliyat yöntemi ile tedavi edilebilir

31 Ocak 2016   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Cerrahi, Kulak Burun Boğaz Print

Bademcik Ameliyatı sonrası ağrı ile birlikte oluşan yutma zorluğu hastalarda beslenme bozukluğu, sıvı kaybı ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Bu sorunları azaltabilmek için birçok yeni bademcik ameliyatı teknikleri ve cihazları geliştirilmektedir. Klasik soğuk diseksiyon (bıçakla) tekniği yanında uygulanan bu teknikler, bipolar elektrokoter, harmonik bıçak, kısmi bademcik alınması, lazer, koblasyon ve plazmakinetik cerrahi olduğuna dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Bahri Gezgin konuyla ilgili bilgi verdi.

Ağrısız Bademcik Ameliyatı

Bademcik ameliyatı sonrası hastayı korkutan ve günlük yaşamını olumsuz etkileyen ağrılardır. Ağrı ile birlikte oluşan yutma zorluğu hastalarda beslenme bozukluğu, sıvı kaybı ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Koblasyon yöntemi ile gerçekleştirilen bademcikleri ameliyatı sonrasında daha az doku hasarı oluştuğu için ağrılar azalmakta ve hasta daha konforlu bir yaşam sürmekte.

Bademcik iltihabı ve hastalıkları neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bademcik Ameliyatı İçin Daha Konforlu Teknikleri

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi bölümünde sık yapılan ameliyatlardan birisi bademcik ameliyatıdır. Ancak ameliyat sonrası erken dönemde sıklıkla ağrı ve daha nadir kanama gibi sorunlar gözlenebilmektedir. Bu sorunları azaltabilmek için birçok yeni bademcik ameliyatı teknikleri ve cihazları geliştirilmektedir. Klasik soğuk diseksiyon (bıçakla) tekniği yanında uygulanan bu teknikler, bipolar elektrokoter, harmonik bıçak, kısmi bademcik alınması, lazer, koblasyon ve plazmakinetik cerrahidir.

Bademcik Ameliyatı Kâbusunuz Olmasın

Ağrı bademcik ameliyatı sonrası hastayı ve ailesini etkileyen önemli bir problemdir, erişkinlerde daha şiddetli olmaktadır. Ağrının sebebi, bademcik yatağında olan fiziksel ve kimyasal tahrişler, sinirlerin uyarılması, ödem ile sinirlerin gerilmesi, bademcik yatağının enfeksiyonu, yutak kaslarının spazmı, mukoza yırtıkları olabilmektedir.

Çocuklarda bademcik ve geniz eti ameliyatı ne zaman gerekir?

Ağrı ile birlikte oluşan yutma zorluğu hastalarda beslenme bozukluğu, sıvı kaybı ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Ayrıca ağrı sonucunda yutak kas aktivitesinin kısıtlanması ile bademcik yatağının temizlenmesinin azalması enfeksiyona ve kanamalara neden olabilmektedir. Bu sebeple geliştirilen bademcik ameliyatı tekniklerinde amaç bademcik yatağı ve çevre dokulara zarar vermemektir.

Bademcik Ameliyatından Sonraki Ağrılar Koblasyon Yöntemiyle Azalıyor

Koblasyon, yumuşak doku cerrahisinde yeni bir tekniktir. Bu teknikte, sodyum iyonlarından oluşan plazma üretimine neden olan normal serum fizyolojik ortamı kullanılarak, daha düşük frekansta radyofrekans akımı geçiren bipolar elektrik akımı kullanılmaktadır. Bu akımla çalışma alanında sodyum iyonları oluşur. Bu iyonlar hücreler arası bağları kırarak yaklaşık 60 ºC sıcaklıkta dokular vaporize edilir (buharlaştırılır). Böylece bademcik boşluğunda, kas liflerinde ve sinir uçlarında çok az hasar oluşur. Plazmakinetik cerrahi tekniğinde ısı hasarını azaltmak için plazma ortamı kullanır.

Koblasyon bademcik ameliyatı tekniklerinden birisi olan plazmakinetik cerrahide oluşan 60-80 ºC ısıda çevre dokulara klasik soğuk tekniğe göre daha az hasar oluşmaktadır. Bu da ameliyat sonrasında oluşan ağrıyı azaltmaktadır. Ayrıca bademcik boşluğuna uygulanan kuvvet azalmakta ve daha az doku hasarı oluşmaktadır.

Plazmakinetik bademcik ameliyatı tekniği, koblasyon bademcik ameliyatı tekniğinin en yeni teknolojisidir. Plazmakinetik cerrahi, altın standart yöntem olarak kabul edilen soğuk disseksiyon (bıçakla) yöntemine göre özellikle erken ameliyat sonrası dönemde daha az ağrıya neden olmaktadır. Ağrının az olması oral alımı çabuklaştırmakta, hastaların günlük aktivitelerine dönüşü hızlandırmaktadır.

Bademcik iltihabı ve 10 soruda bademcik ameliyatı…

Koblasyon İle Bademcik Ameliyatı Süresi Kısalıyor

Son dönemin gözde tekniği olan koblasyon yöntemiyle yapılan bademcik ameliyatları esnasında kanama hiç yok denebilecek kadar az olmakta, ameliyat süresi kısalmakta, minimum doku hasarı sayesinde oluşacak ağrının daha az olmasıyla ameliyat sonrası beslenme, günlük aktivitelere dönüş süresi kısalmakta ve hasta konforu artmaktadır. Ayrıca koblasyon tekniği; horlama cerrahisinde, yumuşak damak ve küçük dil ameliyatlarında, burun eti ameliyatlarında ve diğer yumuşak doku ameliyatlarında kullanılabilmektedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla