Bağımlılık ve şizofreni gibi hastalıklar için yeni bir tedavi yöntemi: Derin TMU

Kategori: Ruhsal Sağlık Print

Bağımlılık, şizofreni, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan Derin TMU (Deep TMS) yöntemi hakkında bilgi veren NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Derin TMU’nun beynin klasik TMU ile uyarılamayan derin bölgelerini uyarma imkanı sağlayan bir teknoloji olduğunu belirterek, “Aslen klasik TMU ile aynı etkiyi yapmasına karşın bu cihaz, daha derinlere uyarı verebiliyor. Ülkemizde bu teknolojiyi şu anda sadece biz kullanıyoruz” dedi.

Beynin ilgili bölümlerini uyarıyor

Derin TMU’nun (Deep TMS) beynin derin yapılarına etki edebilen TMU uygulaması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dilbaz, “Cihazda kullanılan başlığın özellikleri sayesinde farklı hastalıklarda farklı beyin bölgelerine uyarım verilebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), erişkin dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve diğer bazı psikiyatrik hastalıklarda etkili olduğuna dair çalışma bulguları bulunmakta ve kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Derin TMU uygulamasının depresyon ve bipolar bozuklukta kullanımı FDA ve CE onaylıdır. Özellikle depresyon tedavisinde Amerika’da, Kanada’da, Avustralya’da, Almanya’da, Belçika’da, İtalya’da ve daha başka Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde geniş olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

Bağımlılık, tedavisi zor bir beyin hastalığı

Bağımlılığın tedavisi zor bir hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dilbaz, tedavide bozulmuş olan beyin bölgelerinin düzenlenmesinin önemine işaret ederek, şunları söyledi: “Günümüzde bağımlılığın aynı şizofreni gibi kronik ve tekrarlayıcı seyreden bir beyin hastalığı olduğu ya da şeker hastalığı gibi uzun soluklu tedavisi olan kronik bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bağımlılık bir irade bozukluğu, kişilik eksikliği ya da ahlaki zayıflıktan dolayı ortaya çıkmamaktadır. Beynin derinlerinde bulunan ödül merkezi dediğimiz alanlarda dopamin gibi nörotransmitter olarak adlandırılan hormonlardaki hücresel değişiklikler sebebi ile oluşmaktadır. Bağımlılığın tedavisinde bozulmuş olan bu beyin bölgelerinin düzenlenmesi önem kazanmaktadır.”

Hangi durumlarda Derin TMU gereklidir?

Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılık hastalarında özellikle tedavi sonrası nüksetmenin söz konusu olduğu hallerde, hastanın bilinen tedavilere rağmen bağımlılık yapıcı maddeyi araması halinde Derin TMU yönteminin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Bağımlılık hastalarının %60-70’ine depresyon, anksiyete bozukluğu, psikoz gibi diğer psikiyatrik hastalıkların eşlik etmekte olduğunu kaydeden Dilbaz, “Derin TMU uygulamaları eşlik eden psikiyatrik hastalığın bağımlılıkla birlikte tedavi edilmesinde etkili olmaktadır” dedi.

Morfin nedir? İnsan sağlığına etkileri, bağımlılığı ve tedavisi

Derin TMU sağlık açısından risk taşır mı?

Derin TMU’nun klasik TMU’da olduğu gibi düşük riskli bir uygulama olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dilbaz, “Derin TMU, klasik TMU’da olduğu gibi diğer beyin uyarım yöntemleriyle karşılaştırıldığında hastaya girişimsel işlem yapılmadığından dolayı çok düşük riskli bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Bu yöntem beyinde herhangi bir hasar bırakmaz. Ancak en güvenli biçimde kullanılması için öncesinde uzman hekim tarafından hastanın değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu.

Derin TMU uygulamasının kullanıldığı alanlar:

  • Alkol bağımlılığı
  • Sigara bağımlılığı
  • Kokain bağımlılığı
  • Multipl Skleroz-Halsizliği gidermede
  • Nöropatik ağrı
  • Obsesif kompulsif bozukluk
  • Otizm-İletişim becerilerini artırmada
  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Şizofreni-Negatif belirtiler
  • Ayrıca dirençli nöro/psikiyatrik bozukluklar için CE onayı bulunmaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla