Bakan Müezzinoğlu: Aile hekimi sayısı artacak ve grup merkezler kurulacak

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

hatice-mehmet-muezzinogluSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtladı. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3-4 aile hekiminin bir arada bulunacağı merkezler inşa etmeyi planladıklarını, mekan seçiminin hekimlerde olmasının çeşitli sıkıntılara yol açtığını anlattı. Bu sorunu aşmak istediklerini belirten Müezzinoğlu, aile hekimlerinin nöbetlerinin de düzenleneceği, aile hekimlerine özel merkezler inşa etmeye başladıklarını bildirdi.

Aile hekimlerinin çalışacağı merkezlerin kurulması dahil bir dizi yeniliğin hayata geçtiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, Bursa’da basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenledi. Aile hekimlerine yönelik çalışma şartlarının sorulması üzerine Müezzinoğlu, fiziki mekanlarla ilgili sorunlar bulunduğunu söyledi. Mekan seçimi, elektrik, temizlik dahil her türlü düzenlemenin aile hekimlerine yüklenmesinin çeşitli sıkıntılara yol açtığının altını çizdi. Bakan Müezzinoğlu, “Bu durum vatandaşın karşısına onlarca farklı fotoğraf çıkardı. Fiziki mekanı çok iyi olanlar var, bir de fiziki mekanı asla bu ülkenin sağlık hizmet sunumuna yakışmayanlar var” diye konuştu.

Bu tür giderlerin her aile hekimi için farklılıklar arz edebilmesi nedeniyle tasarrufa yönelme zorunluluğu ortaya çıktığını anlatan Müezzinoğlu, kiranın aile hekiminin belirli bir yerde bulunmasını isteyen kişilerce ya da belediyelerce karşılanmasının da farklı sıkıntılar getirdiğini kaydetti.

Bu sorunu aşmak istediklerini belirten Müezzinoğlu, aile hekimlerinin nöbetlerinin de düzenleneceği, aile hekimlerine özel merkezler inşa etmeye başladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Önümüzdeki iki yılda 2000 adet, 1-2 aile hekiminin olabileceği, 3-4 aile hekiminin olabileceği, nüfusa göre beş ve üzeri aile hekiminin olabileceği projelerle aile hekimlerinin bu ülkenin sağlıktaki fiziki mekanlarına yakışacak mekanların ihalelerine başladık. Bu sene yanılmıyorsam 150 civarında yapıyoruz. Gelecek sene bunu bütçede daha güçlü bir rakamla, 1000’li rakamlarla yapıp, 2-3 yılın içinde aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekanlarında kamu olarak biz yapacağız. Temizliği, güvenliği, her türlü unsur bize ait olacak”

– Nöbetler düzenlenecek, yeni düzenleme nasıl olacak?

Mehmet Müezzinoğlu, bu merkezlerde birkaç hekimin görev yapması nedeniyle, aile hekimlerinin birkaç ayda bir nöbet tutarak, merkezin bütün saatlerde hizmet vermesinin sağlanacağını vurguladı. Müezzinoğlu, “Şimdi 3-4 veya 4-5 aile hekiminin olduğu yerlerde cumartesi pazar mesaileri olacak. Yani pazar günü de vatandaş aile hekimine ulaşabilecek. Beş aile hekiminden biri bir cumartesi, diğeri öbür cumartesi yani ayda bir veya 2 gün nöbet denk gelecek” dedi.hatice-pala-mehmet-muezzinoglu

Aile hekimi sayısının 25 bine çıkarılacağını anlatan Mehmet Müezzinoğlu, ilk etapta ulaşılacak bu sayının ardından, 30 bin sayısına ulaşıldığında, haftanın 7 günü, sabah 8 akşam 8 mesaiye geçilebileceğini ama bunun tamamen hekim sayısı ile orantılı gidecek bir planlama olduğunu anlattı.

– “Sağlık 24 saat sürdürülmesi gereken bir meslek”

Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimliğinin ilk başta kurgulanırken, nöbet olmaması, akşam 16:00, 17:00’den sonra çalışma verilmemesinin, hem hekimleri, hem de ameliyathane, yoğun bakım gibi sertifikalı hemşirelerin bu alana kaymasına yol açtığına işaret etti. Müezzinoğlu, “Yasal düzenleme ilk yapılırken tabiki hekim azlığımız nedeniyle o günün koşullarında elimizde 20 bin hekim var, 20 bin hekimle biz bir hekime 4 bin vatandaşımızı bağlarız ve aile hekimliği sistemini kurarız diyerek normal mesaili bir yasal düzenleme yapılmış. Tabi bu fotoğrafı şuraya getirdi; devlet memuru gibi hekim tablosu veya sağlık hizmeti. Sabah 08.00’de giderim saat 16.00’da dükkanı kapatırım, nöbeti yok, farklı mesaisi yok. Hekim arkadaşlarımız da yoğun bakım sertifikalı hemşireler de, ameliyathane hemşireleri de nöbet yok diye hepsi oraya akın etti. Halbuki sağlık; memur zihniyetiyle yapılacak bir meslek değil, 24 saati olan bir meslek” dedi.

Hamilelik gibi, mesai saatleri dışında da özel takip gerektiren kişilerin aile hekimlerine ulaşamadığını belirten Müezzinoğlu, bu alanda hizmet sunumu için özel bir düzenleme yapılmasının şart olduğunun altını çizdi.

– “Kanser Enstitüsü ve Biyoteknoloji Enstitüsünü kurduk”

Sağlık Bakanlığının yeni dönemdeki projelerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Mehmet Müezzinoğlu, sağlık hizmetini dünyanın en gelişmiş ülkelerini yakalayan bir standarta kavuşturmayı hedeflediklerine işaret ederek, kanser enstitüsünü ve biyoteknoloji enstitüsünü kurduklarını ve bu konudaki çalışmaların önümüzdeki dönem projeleri arasında yer aldığını bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, “Türkiye’nin sağlıktaki gelecek vizyonuyla ilgili Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kurduk. Bunun en önemli ayaklarından iki tanesi; biri Kanser Enstitüsü, diğeri de Biyoteknoloji Enstitüsü. Kanser Enstitüsü Başkanını da atadık. Şu anda kurumsal yapıyı oluşturuyoruz. Ciddi düzeyde yüzde 90’a yakın her şey hazırlandı” dedi.

-“Difteri ve tetonoz ihalesini yaptık”

“Milli aşı” konusuna da değinen Müezzinoğlu, “Milli aşı anlamında difteri ve tetonoz ihalesini yaptık, inşallah önümüzdeki süreçte kendi ülkesinde antijeniyle difteri ve tetanozunu kendisi üretecek hem ülkesine hem dünyaya pazarlayacak. Önümüzdeki dönemde daha geniş yelpazede aşı üretimini merkeze alıyoruz” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla