Bebeğinizde otizm olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Kategori: Bebek Sağlığı, Otizm Print

bebek-ve-kediUzmanlar, tedavisi olmayan otizmin, erken dönemde teşhisinin, otizmli çocukların eğitimi ve topluma kazandırılması açısından önemli olduğunu belirtiyor. Otizmin, yeni doğan bebeklerde ikinci aydan itibaren göz teması kurmamasıyla teşhis edilebildiğini hatırlatan uzmanlar, özellikle anne-babalara bebeklerini çok iyi gözlemlemeleri uyarısında bulundu. Otizm ailenin duygusal, toplumsal ve ekonomik günlük yaşantısını etkileyen bir durum. Bir beyin hastalığı olan otizmin ne yazık ki tıbbi bir tedavisi yok. Ancak erken tanı ile otistik çocuk, uygun birebir eğitim ile kendi başına bazı işleri yapabilecek hale getirilebiliyor.

Bazı durumlarda da çocuk aldığı eğitim ile neredeyse bu hastalığı yok edecek düzeye gelebiliyor, ancak tamamen iyileşmesi mümkün olmuyor. Ailenin yapacağımız şey erken tanı ile eğitime bir an önce başlamaktır. Bunun için de özellikle anne-babanın ikinci aydan itibaren bebeği çok iyi izleyip, otizm belirtileri taşıyıp taşımadığını araştırmaları gerekiyor. En önemlisi de göz teması. Bebek başta annesi olmak üzere karşısındaki kişiyle göz teması kurmaz. Gözleriyle bir şeyi takip etmez, seslere tepki göstermezler.

Otizm belirtileri! Otizmin teşhisinde 10 temel belirti yeniden tanımlandı!

Bebeklerde otizm nasıl anlaşılır?

  • Göz teması kurmaz, seslenmeye tepki vermez.
  • Kayıtsızdırlar, duymuyormuş gibi davranırlar.
  • Sosyal gülümseme yok, sarılmazlar.
  • Taklit etmezler, oyun oynarken bir senaryo ile oyun kurmazlar. Dönen bir şeyi saatlerce takip edebilirler.
  • Ayak parmakları üzerinde ve kendi etraflarında dakikalarca dönebilirler. Anlamsız vücut hareketleri yaparlar.
  • Anlamsız sesler çıkarır, aynı kelimeyi defalarca anlamsız şekilde tekrarlayabilirler. Konuşma becerileri yoktur.
  • Yaşıtları ile oynamazlar, annesi ayrıldığında kayıtsızdırlar.
  • Parmağı ile işaret etmezler. İlgisini çeken bir eşyayı işaretle istemezler.

Otistik çocuğun, konuşmanın ne işe yaradığını anlamadığı için konuşarak iletişim kurma ihtiyacı hissetmediğinden konuşmazlar. Otistik çocuk bazı anlamsız, bağlam dışı sözcükler çıkarabilir. Ya da saatlerce bir konu üzerinde monolog şeklinde konuşabilir.

Otizm nedir? Neden olur? Otizmin tipik belirtileri nelerdir?

Otistik çocuklar sözcükleri kolay öğreniyor, erken yaşta okuyor ama okuduğunu ise anlayamıyor. Otizmde, gecikmiş konuşma, ses bozuklukları ve düşüncesini ifade edememe gibi durumlar görülebilir. Ancak bazen de otistik çocuklar, müzik matematik gibi konularda da üstün yetenekler sergileyebilirler.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla