Beslenme uzmanından sınav öncesi tavsiyler

Kategori: Beslenme ve Diyet Print

Esra bas2Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Toktay, göz önünde bulundurup dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:  “Sağlıklı beslenmenin değişmez kuralı olan 3 ana öğün dışında ara öğün tüketimi sınava çalışan çocuklar için de geçerlidir. Beynin çalışması için mutlaka şeker gereklidir. Çocuğun konsantrasyon bozukluğu yaşamaması için kan şekeri hep belirli seviyede olmalıdır. Bu da ancak 2-2,5 saatte bir yapılacak beslenme düzeniyle sağlanır. Ara öğünler meyve, kuru meyve, ufak miktarda kuruyemiş, peynirli sandviç, sütlü bir tatlı gibi kan şekerini belirli seviyede tutacak çok yükseltmeyecek besinlerden oluşabilir. Karamelli çikolatalar, şerbetli tatlılar, hamur işleri kan şekerini hızlı yükselteceği için uyku ve dikkat dağınıklığına neden olabileceği için verimliliği azaltabilir. Ana öğünler mutlaka tahıl, et, süt ve sebze grubu besinleri içermelidir. Kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür. Sabah kahvaltı yapılmadığında beynin gereksinimi olan enerji karşılanamaz. Bu durum yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığına yol açar.”

Dengeli ve sağlıklı beslenme için örnek menüler
Medipol Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Toktay’ın verdiği bilgiye göre, örnek bir kahvaltıda peynir, 1 adet yumurta, 1 bardak süt ve tahıllı ekmek mutlaka bulunmalı, biraz pekmez de tüketilebilir. Öğle yemeğinin içeriği et yemeği, 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, ayran veya yoğurt, salata ve birkaç dilim tahıllı ekmek şeklinde olabilir. Akşam yemeğinde 1 kâse çorba, etli bir sebze yemeği yanında yine 5-6 çorba kaşığı pilav veya makarna, ayran veya yoğurt ve birkaç dilim ekmek tüketilebilir. Öğünlerde mutlaka içerdiği B12 vitamini açısından zengin olan hayvansal kaynaklı besinler bulunmalıdır. Çünkü B12 beyin gelişimini olumlu yönde etkiler ve hafızayı güçlendirir.

dengeli-beslenmeEt grubu besinlerin eksik tüketiminin kansızlık yani demir eksikliği anemisine neden olacağını, bu durumun da yorgunluk, halsizlik ve bağışıklık sistemi bozukluğuna yol açacağını belirten Toktay, “Beyin gelişiminde Omega-3’ün önemi yadsınamaz. Bu nedenle haftada 2-3 gün balık tüketimi önemlidir. Balık sevmeyenler bunu dışarıdan hap olarak takviye edebilirler. Tabii sınavdan sadece sınavdan bir gün önce alınan balık yağı veya hapından mucize beklenemez” dedi.
Sınav öncesi hastalanmamak ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için günlük sebze ve meyve tüketimini mutlaka artırmak gerekiyor. Çünkü sebze ve meyveler en iyi vitamin ve mineral kaynağıdır. Bu nedenle günlük 5-9 porsiyon sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir.

Kahve ve enerji içeceği tüketimine dikkat!
Toktay, “Sınava çalışan öğrencilerin uykularını kaçırarak daha fazla çalışma zamanı elde ettirmesi amacıyla sıklıkla kahve veya enerji içeceği tüketmeleri kesinlikle çok tehlikelidir. Yüklü kafein içeren bu içecekler kalp çarpıntısını artırır, korku ve endişe artışına dolayısıyla stres yoğunluğuna yol açar. Sınava hazırlanan bir çocuğun en az ihtiyacı olan şey, strestir. Sınav öncesi stres, korku, endişeler çocukta kabızlık, ishal, mide bulantısı, gaz sancısı tarzında sindirim sistemi şikâyetleri oluşabileceği için sınavda önceki gün mutlaka beslenmeye çok dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

Sınavdan önceki gün dışarıda yememeye çalışın

Sınavdan önceki gün;
Zehirlenme tehlikesine karşı ev dışında özellikle de güvenilmeyecek durumda olan restoran ve kafelerde yiyecek (et – süt ürünleri, kremalı pastalar, mayonez, değişik soslar vb.) ve içecekler ( milkshake, kremalı içecekler vb.)Gaz yapabilecek olan yiyecekler ve içecekler ( kuru baklagiller, gazlı içecekler, brokoli, lahana vb.)Aşırı yağlı yiyecekler (kızartmalar vb.). Şerbetli tatlılar, aşırı çikolata veya şekerlemeler tüketilmemelidir. Sınavdan önceki gece yatmadan 1-2 saat önce 1 bardak ılık süt uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.

Sınav günü;
Sınav sabahı kesinlikle kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı mutlaka protein, karbonhidrat yönünden dengeli olmalıdır. Süt, yumurta ve peynir tokluk hissini artıracak tahıllı ekmek kan şekerini düzenleyecektir. Sınav sabahı kahvaltısı asla ballı, fındık ezmeli ekmek veya poğaçadan oluşmamalıdır.
Sınav sırasında zihni açık tutmak için çikolata, bonbon, şekerlemelerdense tercih kan şekerini istenen düzeylerde tutmayı sağlayan kuru meyveler ve yanında kuruyemişlerden yana yapılmalıdır. Çünkü aşırı şekerli yiyecekler uyku ve dikkat dağınıklığına neden olabilir.
Soğuk su karın ağrısına neden olabileceği için oda sıcaklığında su tüketilmelidir.


Kış sebze ve meyvelerinde dikkat etmemiz gerekenler

Kış mevsimiyle birlikte tükettiğimiz gıdalar da değişiyor. Kış sebze ve meyveleri, bu aylarda tükettiğimiz gıdaların önemli bölümü oluşturuyor. Beslenme Uzmanı Dyt. Elif Karacanoğlu’na kış sebze ve meyvelerinin faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini konusunu sorduk…

Devamı

YAZIYI PAYLAŞ

Araç çubuğuna atla