Beyninize söz geçiremiyor musunuz ?

Yazan Tıp Öğrenicisi Düşünen Tabip
Kategori: Üye Yazıları Print

thinking-out-of-the-box-2-1083011-mArkadaşlar size bu yazımda apraksiden bahsetmek istiyorum. Gerçekten çok ilginç bir hastalık ama tam olarak hastalık diyemiyebiliriz. Belki başınıza gelmiştir ya da düşünmüşsünüzdür böyle bir durum olabilir mi? diye.
Başınıza gelmiştir derken şöyle yani lokal anestezili ameliyat olduysanız anestetik madde etkisi geçene kadar uyuşturulan bölgenize söz geçiremezsiniz. Spinal anestezi olduysanız belden aşağısı uyuştuysa, bacağınızı oynatmak isterseniz oynamaz. Emir gönderirisiniz kaldırmak için oynamaz. Ya beyniniz dinlemez sizi ya da bacağınız. Ama burada sizi dinlemeyen omuriliğinizden bacağınıza giden sinirlerdir.

Apraksi ne diye hala merak ediyorsunuz hatta fikriniz bile oluştu verdiğim örnekten fakat tam olarak apraksi bu değil. Apraksi, hastada mental ya da organik bir kusurun olmamasına rağmen belli bir amaca yönelik hareketin yapılamamasıdır. Yani burnunuza sinek kondu,burnunuz kaşındı, siz  burnunuzu kaşımak istiyorsunuz, böyle bir isteğiniz var, yapmak istiyorsunuz ama yapamıyorsunuz. Elinize emir verip kaldırtamıyorsunuz. Fakat başka bir işle meşgul olurken aniden burnunuzu eliniz gidebiliyor. Apraksi işte bu. Burdaki kusur elinize giden sinirlerde değil. Beyninizin emir mekanizmasında.frontal lopta yer alan premotor alanın hasarı apraksiye neden olabilir. Çünkü bu alan istemli hareketleri planlar ve başlatır.

Her ne kadar organik nedeni de olsa bence psikolojik sarsıntı ve deneyimler de buna neden olabilir.Çevremizde bazen görürüz, baskıya uğramış çocuklar içine kapanık olurlar. Küçük şeyleri sorun ederler. Bu tür çocuklardan beklenti, onları apraksi durumuna sokabilir. Başarısız olma, aşağılanma korkusu yaşanılan stres çocuğun istemli düşünme kısmını o anda devre dışı bırakabilir, belki çocuk istese de o an onu yapamaz. Vücuduna söz geçiremez. Ben çevremde bu tür durumlar gözlemledim. Okul hayatı başarılı olan çocukların aynı başarıyı üniversite-lise sınavlarına yansıtamamaları da psikolojik durumun neden olduğu apraksiye bağlayabiliriz.

Hayata biraz daha farklı bakabilmenize neden olmuşsam ne mutlu bana.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla