Çocuklardan uzak tutulması gereken ev kimyasalları ve etkileri

Kategori: Bebek Sağlığı, Çocuk Sağlığı Print

zehirlenme-cocukEvlerimiz çocuklar için ne kadar emniyetli? Akla gelmeyecek ancak kalıcı zararlar bırakması muhtemel ürünler neler? Bu ürünlere karşı neler yapılabilir? Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre çocukları etkileyen kazaların yüzde 93’ü kendi yaşadıkları evlerde meydana geliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Lütfi Uyanık bu tehlikeleri yaratan rutin aksaklıkların dışında dikkati evlerden uzak tutulması gereken kimyasallara çekiyor. Uyanık’a göre özellikle çocuklar için evlerde tehlike saçan ürünleri ve alınması gereken önlemleri sıraladık:

1 – Ömrü Tükenen Pilleri Çocuklardan Uzak Tutun

Kullanılan pilleri uluorta bırakmayın. Akan pillerden sızan jelimsi sıvının içinde bulunan sülfürik asit cildi yakan, göze zarar veren tehlikeli bir kimyasal. Ayrıca pilin iç yapısında bulunan kurşun da zehirli, ağır bir metal. Oyuncaklarda ve teknolojik aletlerde unutulan eski piller çocukların eline kolaylıkla geçebilir. Bu nedenle eski pilleri evlerden ve çocuklardan uzak tutun.

2 – Antibakteriyel Sabunları Alırken Seçici Olun

Antibakteriyel sabunlar dozunda kullanıldığı takdirde yararlı. Ancak bu ürünler ölçülü kullanılmazsa içerdikleri kimyasallar nedeniyle ciltte tahrişe sebep olmanın yanı sıra karaciğere, böbreklere, akciğerlere ve pankreasa zarar veriyor. Çocuklarınızı mikroplardan ve hastalıklardan uzak tutmak için kullandığınız antibakteriyel ürünlerin içeriğine ve dozuna özellikle dikkat edin.

3- Çok Amaçlı Temizleyicileri Çocuklarınızdan Uzak Tutun

İçlerinde amonyak bulunduran çamaşır sularıyla yapılan temizliğin ardından o alanda kalmak ve kokuyu solumak özellikle gözlerde, ciltte ve akciğerde tahrişe sebep olur. Aynı zamanda tuvalet temizliğinde kullanılan tuz ruhu gibi ürünlerde bulunan hidroklorik asit sebebiyle de oluşan duman ciltte ve iç organlarda tahrişe ve yanmaya neden olabilir. Bu ürünler ile temastan ve solumaktan tüm aile bireylerinin kaçınması gereklidir.

4- Güve İlaçlarına Dikkat Edilmeli

Kumaşları ve halıları güveden korumak için sıklıkla naftalin kullanılır. Ancak naftalin çoğunlukla ciltle birlikte gözde tahriş yapar ve ayrıca karaciğere zarar verir.

Gıda zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmalı…

Aynı şekilde oda kokuları, mobilya koruyucuları ve güve öldürücü ilaçlarda bulunan para diklorobenzen de aynı şekilde ciltte, gözde ve boğazda yanma ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle bu ilaçları kullanırken başta bebek ve çocuklar olmak üzere tüm aile bireylerinin solumamasına ve sıkılan yerle temas etmemesine dikkat edilmeli.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla