Yeni geliştirilen cilt bandı fıstık alerjisi olan çocuklar için umut vadediyor

Yazan Hüseyin Kandemir
1 Haziran 2023  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Çocuklarda gıda alerjilerini tedavi etmek için yapılan bir faz 3 klinik araştırmanın sonuçlarına göre, cilt bandı ile uygulanan immünoterapi fıstık alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyon riskini önemli oranda azaltabiliyor. 1-3 yaş arası çocuklar için yürütülen randomize, çift kör, plasebo kontrollü araştırma, sorunun küresel ölçekte çözümüne katkı sunabilir. Fıstık alerjisi, dünya genelinde küçük çocukların %2’sini etkiliyor ve genellikle yetişkinliğe kadar devam ediyor. Bu çocukların çok küçük miktarlarda fıstık veya fıstık içeren ürünlere maruz kalması bile hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Günümüzde, 4 yaşından küçük fıstık alerjili çocuklar için onaylanmış bir tedavi seçeneği henüz bulunmuyor.

New England Journal of Medicine’de yayımlanan araştırma, cilt bandı aracılığıyla bir yıl süreyle uygulanan immünoterapinin, fıstık alerjisi olan çocukları güvenli bir şekilde duyarsızlaştırdığını, kazara maruz kalma durumunda ise alerjik reaksiyon riskini azalttığını gösterdi. Araştırmadan elde ettikleri sonuçların sorunun çözümü için bir dönüm noktası olabileceğini söyleyen araştırmanın baş yazarı Northwestern Üniversitesi Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Melanie Makhija, “Bu çalışma, fıstık alerjisi olan genç hastalarımız için büyük bir umut potansiyeli taşıyor. Tedavi sürecini tamamlayan çocuklar, ilk başta bir fıstığın küçük bir kısmına reaksiyon gösterirken, artık bir ila dört fıstığa eşdeğer bir miktarı tolere edebiliyor. Bu, bu çocukların kazara fıstığa maruz kalmaları durumunda iyi bir şekilde korunacağı anlamına geliyor’’ dedi.

Alerji testi nedir, nasıl yapılır? Alerji testinin yan etkileri nelerdir?

2012’den bu yana, Lurie Children’s hastanesinde sürmekte olan gıda alerjileri için klinik deneme programı, FDA tarafından onaylanan fıstık için oral immünoterapi dahil olmak üzere birçok yeni tedavi üzerine pek çok araştırma yürütüyor. Sonuçları yeni yayımlan bu faz 3, çok merkezli, çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışmaya yer fıstığı alerjisi olan 1 ila 3 yaşındaki çocukları dahil edildi. Hastalara, cilt bandı aracılığıyla verilen epikütan immünoterapi yaklaşık 12 ay boyunca günlük olarak uygulandı.

Birincil son nokta, 12 ayda ortaya çıkan yer fıstığı proteini dozu ile ölçülen bir tedavi yanıtıydı. Güvenlik, yer fıstığı bandı veya plasebo kullanımı sırasında meydana gelen olumsuz olaylara göre değerlendirildi.

Araştırmanın sonuçları

Randomizasyon uygulanan 362 hastanın %84,8’i çalışmayı tamamladı. Birincil etkililik son nokta sonucu müdahale grubundaki çocukların %67,0’ında, plasebo grubundaki çocukların %33,5’inde gözlendi (risk farkı, yüzde 33,4 puan; %95 güven aralığı, 22,4 ila 44,5; P<0,001). Müdahale grubundaki hastaların %100’ünde, plasebo grubunda ise %99,2’sinde, ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın, müdahale veya plasebo kullanımı sırasında ortaya çıkan advers olaylar gözlenmiştir.

Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi

Müdahale grubundaki hastaların %8,6’sında ve plasebo grubundaki hastaların %2,5’inde ciddi yan etkiler meydana geldi; anafilaksi sırasıyla %7,8 ve %3,4 oranında meydana geldi. Müdahale grubundaki hastaların %0,4’ünde tedaviye bağlı ciddi yan etkiler meydana geldi ve plasebo grubunda hiç görülmedi. Tedaviye bağlı anafilaksi, müdahale grubunda %1,6 oranında meydana geldi ve plasebo grubunda hiç görülmedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla