Koroner arter hastalarında yüksek istirahat kalp hızı saptandı!

30 Kasım 2011   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Kardiyoloji Print

CLARIFY / Stabil koroner arter hastalığı üzerinde yapılmış en büyük uluslararası çalışma:

Stabil koroner arter hastalığı üzerinde yapılmış en büyük uluslararası kayıt çalışması olan CLARIFY’ın sonuçlarına göre, büyük oranda beta-bloker kullanılmasına rağmen, koroner arter hastalığı olanların üçte birinde, istirahatte kalp atım hızı 70vuru/dk üzerindedir.1 İstirahat kalp atım hızının 70’in üzerinde olmasının daha yüksek prevalansta ve ciddiyette angina ve kalp krizi ile ilişkili olduğu daha önce gösterilmiştir.2 Dünya çapında 45 ülkeden 30.000’nin üzerinde hastada yapılmış olan CLARIFY kayıt çalışmasının sonuçları Paris’teki 2011 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi’nde sunuldu.

Koroner arter hastalığı halen daha dünya çapında en önde gelen ölüm nedenidir.3 Bu hastalığın yükünün azaltılması için bu hastalığın tedavisi ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak çok önemlidir. CLARIFY (ProspeCtive observational LongitudinAl RegIstry oF patients with stable coronary artery disease / Stabil Koroner Arter Hastalığında Prospektif Gözlemsel Longitudinal Kayıt Çalışması) kayıt çalışması koroner arter hastalığı hakkındaki bilgimizi ve anlayışımızı artırmak için tasarlanmıştır. Buna, kalp atım hızının koroner arter hastalığının prognozunda nasıl bir rol oynadığının değerlendirilmesi de dahildir. Bu çalışma, var olan kanıtlar ve güncel pratik arasındaki boşluğu tanımlayarak koroner arter hastalığının tedavisini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

CLARIFY kayıt çalışmasına, Kasım 2009 ile Temmuz 2010 arasında tüm dünyadan 33.649 stabil KAH hastası alınmıştır. %77.5’i erkek olan hastaların ortalama yaşı 64±11’dir. Nabız ölçümü ile tespit edilen ortalama kalp hızı 68,310,6 vuru/dk iken EKG’de görülen kalp hızı 67,211,5 vuru/dk bulunmuştur. Buna ek olarak, düzeltilmiş analizlerde kalp hızının 70 vuru/dk’nın üzerinde olmasının daha yüksek prevalans ve ciddiyette angina ve daha sık iskemi görülmesi ile diğer faktörlerden bağımsız olarak ilişkili olduğu da gösterilmiştir.

Çalışmadan elde edilen verileri değerlendiren CLARIFY Kayıt Çalışması’nın Başkanı Prof. Dr. Gabrial Steg (Paris – Bichat Hastanesi) şu bilgileri verdi: “Son yıllarda istirahat kalp hızının koroner arter hastalığı için potansiyel olarak önemli bir risk faktörü olduğunun farkındaydık ancak şimdiye kadar koroner arter hastalarının kalp hızlarının hastane dışındaki durumları ile ilgili çok az bilgimiz vardı. Oysa şimdi koroner arter hastalığı olanların çoğunda çok yüksek istirahat kalp hızı düzeyleri olduğunu ilk kez görebiliyoruz ve CLARIFY kayıt çalışmasından elde ettiğimiz kanıtlar ve daha önceki kaynaklardan elde edilmiş olan kanıtları bir arada değerlendirdiğimizde, bunun, semptomların kötüleşmesi ve daha kötü klinik sonuçlar ile ilişkili olduğunu görmekteyiz. Bu bulgular, kalp-hızı azaltıcı ilaçlar ile istirahat kalp hızının daha sıkı kontrol altına alınmasının koroner arter hastalarının semptomlarının ve klinik sonuçlarının iyileştirilmesi açısından fayda sağlayabileceğini bir kez daha göstermektedir.”

CLARIFY kayıt çalışmasının verilerine göre stabil KAH hastalarının %90’dan fazlası aspirin ve statin kullanırken, %75’i beta-bloker kullanıyor ki bu sekonder korunma için kanıta dayalı olarak önerilen ilaçların yaygın olarak kullanıldığını göstermektedir. Prof. Dr. Steg, “Koroner arter hastalarının büyük çoğunluğunun tedavi kılavuzlarının önerileri ile uyumlu tedavi aldıklarını görmek çok umut vericidir” diyor ve ekliyor: “Bugün sunulan sonuçlar daha başlangıçtır – CLARIFY kayıt çalışmasının prospektif olarak beş yıllık bir izlemi planlanmıştır ve her yıl çok önemli bilgiler toplayacağımızdan eminiz.”

CLARIFY kayıt çalışması SERVIER eğitim bursu ile finanse edilmiştir. Veriler, İngiltere, Glasgow’da bulunan Robertson Biyoistatistik Merkezi’nde, Prof. Dr. Ian Ford kılavuzluğunda toplanıp analiz ediliyor ve bu çalışma Prof. Dr. P.G. Steg’in başkanlığında bir akademik uzman komitesi tarafından yönetilmektedir.

Koroner Arter Hastalığı (KAH)
İskemik kalp hastalığı olarak da bilinen koroner arter hastalığı, kalp hastalıkları arasında en sık görülen hastalıktır. KAH tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebidir ve gelecek 20 yıl içinde de o şekilde kalacağı tahmin edilmektedir.3 Her yıl yaklaşık olarak 3,8 milyon erkek ve 3,4 milyon kadın koroner arter hastalığından ölmektedir4 ve 2020 yılında bu hastalığın dünya çapında 11,1 milyon ölümden sorumlu olacağı tahmin edilmektedir.3

Koroner arter hastalığı yıllarca fark edilmeyebilir ve aniden bir akut kalp krizi ile ortaya çıkabilir. Her ne kadar KAH sessiz bir hastalık olabilir ise de, hastaların büyük çoğunluğu semptomatiktir. Koroner arter hastalığı anginaya neden olur –egzersiz ve diğer faktörler ile ortaya çıkan göğüs ağrısı- ve yaşam kalitesi üzerinde çok büyük etkisi olan kalp yetersizliğine doğru ilerleyebilir. Yaşam tarzı değişikliklerine ve medikal tedavilerdeki ilerlemelere rağmen, koroner arter hastalığı halen büyük bir sağlık problemi olarak karşımızda durmaktadır ve hem yeni hem de etkili koruyucu tedavilere ihtiyaç olduğu görülmektedir.

Kardiyovasküler hastalık hasta kayıtları
Kardiyovasküler hastalık tedavisi için altın standartların belirlenmesi konusundaki çalışmalar için verilere ulaşım (olabildiğince büyük hasta populasyonunda, verilen tedaviler, müdahale biçimleri, kullanılan ilaçlar ve sonuçlar hakkındaki veriler) çok değerlidir. Hasta kayıtları (prospektif sağlık çalışmaları), bu verilerin anahtar kaynaklarından biridir.

Referanslar:
1 Steg G. Heart rate, anginal symptoms, and the use of beta-blockers in stable coronary artery disease outpatients. The CLARIFY registry. ESC 2011, Abstract number 2092.
2 Fox K, Ford I, Steg PG, Tendera M, Robertson M, Ferrari R; BEAUTIFUL Investigators. Heart rate as a prognostic risk factor in patients with coronary artery disease and left-ventricular systolic dysfunction (BEAUTIFUL): a subgroup analysis of a randomised controlled trial. Lancet. 2008;372:817-821.
3 Mathers CD, Loncar D. Projections of global mortality and burden of disease from 2002 to 2030. PLoS Med. 2006;3:e442.
4 WHO. The global burden of disease: 2004 update. Available at: www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/2004_report_update/en/index.html.

Çalışmanın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla