Çocuklarda süt dişinin ihmal edilmesi, çarpık dişlere neden oluyor

Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Çocuk Sağlığı Print

çocuklarda süt dişi bakımıÇocuklarda süt dişlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işın Ulukapı “Süt dişleri kendilerinin yerine sürecek olan sürekli diş tomurcuklarına rehberlik ederler. Zamanından önce kaybedilen, çekilen dişler için gereken önlemler alınmazsa ileride dişlerde çapraşıklıklar ortaya çıkmaktadır. Özellikle ön dişleri çürük ya da eksik olan çocuklar yaşıtlarından farklı bir görünümleri olduğu için psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir” diyor.

Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Işın Ulukapı bebeklerin ortalama 6 aylık olduklarında süt dişleri sürmeye başladığını,  yaklaşık olarak 2.5 yaşına geldiklerinde 10 adet üst çene ve 10 adet de alt çenede olmak üzere toplam 20 süt dişinin ağızlarında yerlerini aldığını söylüyor. “Çocuklarımız 6-7 yaşlarına geldiklerinde genellikle önce alt kesici dişlerden başlamak üzere süt dişleri düşerek yerlerini daimi dişlere bırakırlar. Bu değişim süreci 12-13 yaşlarına kadar sürer ve ortalama 13 yaşlarında tüm sürekli dişler sürmüş olur. Ancak 20 yaş dişi adını alan diş ise daha sonra sürecektir” diyen Prof. Dr. Ulukapı, koruyucu uygulama yapılması ve ağız diş bakımına düzenli olarak dikkat edilmesi halinde ömür boyu sağlıklı dişlerle yaşamanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Süt dişlerindeki çürükler kalıcı dişlere zarar veriyor

Çocukların diş fırçalamaya heveslendirilmesinde yaşlarına göre çeşitli boyutlarda ve çizgi film kahramanlarıyla süslü diş fırçalarının, tatları ve renkleri güzel olan çocuk diş macunlarının  yardımcı olacağını ifade eden Prof. Dr. Ulukapı yeşil mercimek kadar sıkılacak diş macunu ile sabah kahvaltıdan sonra ve özellikle gece yatmadan önce çocukların dişlerini fırçalaması gerektiğini anlatıyor.

Prof. Dr. Ulukapı çocukluktan itibaren sağlıklı dişlere sahip olmak için gereken adımları ise şöyle sıralıyor: “Çocuklarımız 1 yaşına geldiğinde diş hekimi ile tanıştırmalıyız. Hiçbir şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürmeliyiz. Bu kontrollerde diş hekimi herhangi bir sorunu erken dönemde görerek daha kolay, ağrısız ve daha ekonomik olarak tedavi edecektir. Ayrıca dişleri çürüklerden korumak için fissür örtücü ve fluorid jeli uygulamaları yapacaktır”.

Genellikle “nasıl olsa değişecekler” düşüncesi ile süt dişlerinin ihmal edildiklerini söyleyen Prof. Dr. Ulukapı süt dişlerinin işlevlerini ve ihmal edildikleri halde yaşanacak problemleri anlatırken “Çocuklarımızın büyüme ve gelişimleri için doğru ve dengeli beslenmeleri gerekir.  Bu besin maddelerinin kesilmesi ve öğütülmesi görevi  bu dönemde süt dişlerinindir. Dişleri ağrıyan veya çekilmiş olan bir çocuk çiğneme işlemini yapamayacak ve birçok sorunla karşılaşacaktır. Bir başka önemli konu da konuşma ve seslerin doğru çıkarılabilmesidir. Özellikle ön bölgede dişlerin erken kaybı çocuklarda peltek ve tıslamalı konuşmaya yol açabilmektedir. Süt dişleri ayrıca kendilerinin yerine sürecek olan sürekli diş tomurcuklarına da rehberlik etmektedirler. Zamanından önce kaybedilen, çekilen dişler için gereken önlemler alınmazsa ileride dişlerde çapraşıklıklar ortaya çıkmaktadır. Estetik de süt dişlerinin çok önemli bir işlevidir. Özellikle ön dişleri çürük ya da eksik olan çocuklar yaşıtlarından farklı bir görünümleri olduğu için psikolojik sorunlar yaşayabilmektedirler” diyor.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gerekenler

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla