Develer Alzheimer ile savaşa yardımcı olabilir

19 Ekim 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji Print

deve-camelKan-Beyin Bariyerini geçebilen yeni sınıf antikorlar
Bilim adamları beyne ilaç salınımını arttıracak ve beynin daha iyi görüntülenmesine imkan verecek yeni bir buluşun duyurusunu yaptılar. FASEB Journal’da yer alan araştırma raporunda, devegillerde (develer, hecin devesi, lama devesi ve alpakalar) keşfedilen, kan-beyin bariyerini aşabilen, beyin dokusuna nüfuz eden ve spesifik hedeflere ulaşan tamamıyla yeni bir sınıf antikor tanımladıklarını açıkladılar. Doğada kendiliğinden mevcut bu tür antikorların bulunması, en iyi olasılıkla bugünün gereçleri ile tanı ve tedavide yetersiz kalan beyin hastalığı olan kişilerin sonuçlarında çığır açan bir buluş olarak tanımlanıyor.

Yeni yayımlanan çalışmayı Pasteur Enstitüsü bünyesinde yürüten Prof. Dr. Pierre Lafaye elde ettikleri verilerle ilgili şu bilgileri veriyor: “Bu basit biyolojik araştırma, Alzheimer hastalığı veya beyin tümörleri gibi inatçı hastalıklara yönelik yenilikçi tedavi çözümlerine doğru çok önemli yeni olanaklar yaratacak niteliktedir.”

Çalışmanın bir diğer araştırmacısı olan Weill Cornell Medical College öğretim üyesi ve FASEB Journal editoryal kurul üyesi Prof. Dr. Babbette Weksler, ise şu değerlendirmede bulunuyor: “Bu çalışmanın amacı, bu yeni yaklaşımın diagnostik ve terapötik amaçlar için kan beyin bariyerini aşma konusunda yararlı bir araç olarak kullanabilme olanakları yaratabilmektir.”

dr-lafayeProf. Dr. Lafaye ve meslektaşları, devegil familyasının bir üyesi olan alpakaları incelemiş ve herhangi bir kimyasal modifikasyon olmaksızın kendiliğinden kan beyin bariyerini aşabilen bir antikor keşfetmiştir. Sonrasında yapılan ek bir araştırma, bu antikorların, beyini başarılı şekilde geçtikten sonra beyin dokusuna nüfuz ederek hedefe (bu çalışmada astrositler) ulaştıklarını göstermiştir. Bu çalışma, ilk defa bir antikorun normal fizyolojik koşullar altında beyne in vivo nüfuz ettiğini göstermiştir. Bu bulgu, açık klinik uygulamalarına ek olarak,  vücudun kendisini yabancı bir şeyden ayırt etme sistemine ilişkin yeni bir araştırmanın kapısını da açmıştır.

FASEB Journal Baş Editörü Prof. Dr. Gerald Weissmann, ise şu yorumda bulunuyor: “Develer, daha çok insanlara çölün dış kısımlarına seyehat etmelerinde yardımcı olmalarıyla biliniyor olabilir ancak artık bize beynimizin iç kısımlarına inme imkanı vermeleriyle de tanınabilirler. Bu değerli hayvanların ulaşılması zor yerlere gitme yelpazeleri hayal edilebilenin çok daha ötesinde bir çeşitliliğe sahip görünüyor.”

KAYNAK: Cell-penetrating anti-GFAP VHH and corresponding fluorescent fusion protein VHH-GFP spontaneously cross the blood-brain barrier and specifically recognize astrocytes: application to brain imaging. T. Li, J.-P. Bourgeois, S. Celli, F. Glacial, A.-M. Le Sourd, S. Mecheri, B. Weksler, I. Romero, P.-O. Couraud, F. Rougeon, P. Lafaye. The FASEB Journal, 2012; 26 (10): 3969 DOI: 10.1096/fj.11-201384

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22730440

Abstract
ka_beyin_bariyeri_damarAntibodies normally do not cross the blood-brain barrier (BBB) and cannot bind an intracellular cerebral antigen. We demonstrate here for the first time that a new class of antibodies can cross the BBB without treatment. Camelids produce native homodimeric heavy-chain antibodies, the paratope being composed of a single-variable domain called VHH. Here, we used recombinant VHH directed against human glial fibrillary acidic protein (GFAP), a specific marker of astrocytes. Only basic VHHs (e.g., pI=9.4) were able to cross the BBB in vitro (7.8 vs. 0% for VHH with pI=7.7). By intracarotid and intravenous injections into live mice, we showed that these basic VHHs are able to cross the BBB in vivo, diffuse into the brain tissue, penetrate into astrocytes, and specifically label GFAP. To analyze their ability to be used as a specific transporter, we then expressed a recombinant fusion protein VHH-green fluorescent protein (GFP). These “fluobodies” specifically labeled GFAP on murine brain sections, and a basic variant (pI=9.3) of the fusion protein VHH-GFP was able to cross the BBB and to label astrocytes in vivo. The potential of VHHs as diagnostic or therapeutic agents in the central nervous system now deserves attention.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla