Dilovası’nda kanserden ölümler dünya ortalamasının 2,5 kat üzerine çıktı

Kategori: Sağlık Gündemi Print

Daha önce Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, tarafından yapılan bir bilimsel araştırma ile gündeme gelen Dilovası bölgesindeki yüksek kanser oranı yeni veriler ile bir kez daha gündeme geldi. 2017 verilerine göre Dilovası’nda kanserden ölümler dünya ortalamasının iki buçuk katından daha fazla. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ağdacı, şu bilgileri verdi: “2017 yılında kanserden ölüm oranı dünyada %12,5, bu oran Türkiye genelinde %12,9, Kocaeli’de ise %18,9 civarında. Ancak Dilovası’nda kanserden ölüm oranı %33,7 gibi rekor bir seviyede.”

Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, daha önce bu konuda uyarmıştı!

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, 8 Ocak 2011’de Dilovası’yla ilgili bir rapor açıklamıştı. Prof. Dr. Hamzaoğu, o açıklamada şöyle demişti: “Dilovası bölgesindeki kanserden ölümlerin hem Türkiye, hem de dünyaya oranla daha fazla sıklıkta olduğunu tespit ettik. Hava kirliliği ile ilgisini araştırdık. Kandıra ve Dilovası’nda her ay hava ölçümleri yaparak ağır metal analizlerini yaptık. Kandıra ve Dilovası’nda araştırmaya katılmayı kabul eden hamile kadınların hamileliklerini araştırdık. Doğumdan sonra da annenin sütünden ve bebeğin kakasından ilk örnekleri aldık. Dilovalılar cehennemde yaşıyorlar. Dilovası’ndaki anne ve bebeklerin vücutlarında kadmiyum, alüminyum gibi metaller var. Dilovası’nda yaşayanlarda hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre akciğer kanseri gelişme riski 7.3 kat daha fazla olduğunu saptadık.

Tespit için çalışma var ama çözüm için yok

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ağdacı, Uluslararası Çevresel Performans Endeksi’ne göre, Türkiye’nin, çevre konusunda 132 ülke arasında 109’uncu sırada olduğunu hatırlattı. Türkiye’de her geçen gün hava kalitesinin düştüğünü belirten Ağdacı, şunları söyledi: “Hava kirliliği sorunu konusunda tespit noktasında önemli çalışmalar yapılmasına karşın çözüm noktasında yeterince çabanın gerek yerel yönetimler ve gerekse de mülki idare tarafından gösterilmediği artan kirlilikten de anlaşılmaktadır. Ülkemizde her geçen gün hava kalitesi giderek düşmektedir. Yani havamız her geçen gün daha da kirlenmektedir. Türkiye de hava kirliliğine bağlı ölümlerde ilk 20 ülke arasında 15’inci sıradadır.”

Dilovası’nda ağır metaller yoğunlukta 

Dilovası bölgesinde, ağır metallerin kansere neden olduğunu belirten Ağdacı, 2017 yılına ilişkin kanserden ölümlerin oranlarını da paylaşarak, şunları söyledi: “Kocaeli genelinde ve her ilçede partikül madde 10 kirleteninin yoğun olduğunu tespit ettik. Partikül madde 10 açısından İzmit merkezin hava kalitesinin Dilovası’ndan daha kötü olduğunu gördük. Partikül madde 10 ana kaynağı ise fabrikalar, enerji ve yakma tesisleri, inşaat, rüzgar etkisi, taş ocakları ve fosil yakıt tüketiminden kaynaklı.

Dilovası bölgesinde ise maalesef ağır metaller yoğunluktadır. Bu da bu bölgede kanserden ölüm vakalarının fazlalığını açıklamaktadır. Bu bölgede 10 yıldan fazla yaşayan insanların kanserden özellikle akciğer kanseri ve lösemi ölüm oranı, 10 yıldan daha az yaşayanlara oranla daha fazladır. Dünyada kanserden ölümlerin tüm ölümlere oranı yüzde 12,5, Türkiye’de yüzde 12,9, Kocaeli’de yüzde 18,9, Dilovası’da ise yüzde 33,7’dir.”

Kirliliği yok etmek mümkün 

Hava kirliliğinin alınacak önlemlerle önlenebileceğini vurgulayan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ağdacı, “Hava kalitemizi yükseltmek mümkün mü? Elbette mümkün. Şöyle ki: Asıl amaç, kirliliği kaynağında yok etmek olmalıdır. Öncelikle kirliliği kaynağında yok edecek teknolojiler kullanılmalıdır” dedi. (Gazeteduvar)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla