Diş sağlığında doğru bilinen yanlışlar

Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı Print

Ağız ve Diş Sağlığı Kuruluşları DerneğiAğız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen birçok yanlış kulaktan dolma bilgiler diş hastalıklarına hatta bir süre sonra diş kayıplarına bile yol açabiliyor. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinç oluşmadığına dikkat çeken Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Semih Demircan ”Sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak için öncelikli olarak ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmek gerekiyor. Yalnızca diş ağrısı olarak ortaya çıkan belirtiler, temelinde önemli tıbbi ve psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor olabilir” diyor ve ekliyor: Sağlıklı dişlere sahip olmak için öncelikle diş sağlığı konusunda doğru bilgilere sahip olmak gerekiyor.

Yanlış: Dişleri daha güçlü fırçalamak daha iyi temizlemek demektir.

Doğru: Dişleri fırçalarken gereğinden fazla kuvvet uygulandığında, dişler üzerinde aşınmalar meydana gelir. Mine tabakası zarar görür, dişler beyazlığını kaybederek sarılaşmaya başlar. Ayrıca diş fırçalarken yapılan sert hareketler diş eti çekilmelerine de yol açabilir.

Yanlış: Dişlerimizi fırçalamadan önce macun ve fırçayı ıslatmalıyız.

Doğru: Dişlerimizi fırçalamadan önce fırçamızı ıslatmak faydanın aksine dişlerimize zarar verir. Islatmak, fırça kıllarının yumuşamasına neden olur. Macunun ise ağız içerisinde kendiliğinden köpürmesi gereklidir.

Yanlış: Dişleri beyazlatmak için karbonat ve tuz kullanmalıyız.

Doğru: Hem karbonat hem de tuz partiküller içerir ve bu yüzden dişlerin aşınmasına neden olabilir. Böylece dişler parlaklığını kaybeder ve daha çabuk sararmaya başlar.

Yanlış: Diş taşları temizletilse de kısa bir zaman sonra tekrar oluşur.

Doğru: Diş taşı temizliği sonrası diş hekiminizin önerdiği diş fırçası ile ağız bakım ürünlerini kullanmanız ve bunları doğru kullanım tekniği ile uygulamanız yeni diş taşı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Yanlış: Hamilelik döneminde dişlere ne kadar iyi bakılırsa bakılsın dişler çürüyecektir.

Doğru: Planlı bir hamilelik öncesinde yapılan ağız ve diş sağlığı kontrolü ile hamilelik döneminde yapılan önleyici tedaviler hamileliğin ağız ve diş sağlığı açısından rahat geçmesini sağlayacaktır. Kısacası hamilelik dönemi boyunca yapılan iyi bir ağız ve diş bakımı diş kayıpları ve diş sağlığı problemleriyle karşı karşıya kalmanızı engeller.

Yanlış: Çeşitli sprey ve gargaralar ağız kokusuna kesin çözüm getirir.

Doğru: Ağızdaki bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bunun yanı sıra temizliği iyi yapılmayan sorunlu bir ağızda koku daha da fazla olabilir. Ağız içinde ve dişlerde hiçbir problem olmamasına rağmen ağız kokusu varsa bunun sebebi mutlaka araştırılmalıdır. Solunum yolları, mide, yemek borusu, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok faktör ağız kokusunun sebebi olabilir.

Yanlış: Diş çürükleri genetiktir, önüne geçmek imkansızdır.

Doğru: Diş çürükleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bunun bazı sebeplerinin de kalıtımla ilgisi olsa da ağız hijyenine gereken önemi vermemek, kötü beslenme alışkanlıkları ya da diş hekimi kontrollerini önemsememek çürüklere davetiye çıkarır.

YANLIŞ! DOĞRU
 

Dişleri fırçalarken diş fırçasını önce musluk altında ıslatmak gerekir.

Dişler kesinlikle fırça musluk altında ıslatılmadan kuru olarak fırçalanmalıdır.
 

Diş macunu tüm fırçayı kaplayacak kadar çok sıkılmalıdır.

 

Diş macunu diş fırçası üzerine en fazla bezelye büyüklüğünde olacak şekilde sürülmelidir.

 

Diş ipi kullanmak dişetlerine zarar verir.

 

Dişler arası bölgenin temizlenebilmesi ve bu bölgelerin çürükten korunabilmesi ancak diş ipi kullanımıyla mümkündür. Tam bir diş temizliği için dişleri sadece fırçalamak yeterli olmaz; mutlaka diş ipi kullanmak gerekir. Ayrıca dişeti sağlığı açısından da diş ipi kullanımı çok yararlıdır.

 

Dişeti kanaması dişetlerinin sağlıklı olmasını sağlar.

 

Dişetlerinde kanama olması dişetlerinde bir hastalık olduğunun göstergesidir.

 

Diş taşı (tartar) temizliği diş minelerini çizer ve zarar verir.

 

Diş taşı temizliğinde kullanılan modern el aletleri ve ultrasonik cihazlar diş minesini kesinlikle zedelememektedir. Özellikle son teknoloji ürünü airflow aleti ile dişlere hiç temas etmeden basınçla temizlik yapılmaktadır.

 

Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılamaz.

 

Hamileliğin her döneminde acil diş tedavileri yapılabilir. Hamilelik döneminde özellikle 3., 4., ve  5. aylarda tüm diş tedavileri yapılabilmektedir.Bu aylar diş tedavileri için en güvenli aylardır.

 

İmplant herkese uygulanamaz.

 

İmplant uygulaması herkese yapılabilmektedir.Bunun için çene kemiğinde yeterli kemik olması gerekir. Yeterli kemik olmadığı durumlarda da kişinin kendi kemik transferleri veya kemik tozları kullanılarak yapılır.

 

İmplantı benim vücudum kabul etmez.

 

Dental implantlar titanium denilen bir materyalden oluşmaktadır ve bu materyalde doku reddi mümkün değildir.

 

Diş tedavilerinde çekilen röntgenler kanser yapar.

 

Diş hekimliğinde son dönemlerde kullanılmakta olan digital rötgen cihazları ile çekilen radyografilerdeki radyasyon dozu çok  düşük miktardadır.

 

Benim dişim uyuşmuyor.

 

Dişte herhangi bir akut enfeksiyon yok ise Doğru anestezi tekniği uygulandığında tüm dişler uyuşur.

 

Çocuklarda süt dişleri ağrıdığı zaman, nasıl olsa değişeceğinden herhangi bir tedavi yapılmasına gerek yoktur; çekilmelidir.

 

Süt dişlerinin her biri belirli yaşlarda değişir. Bu yaştan önce çekilmesinin de çürük olarak bırakılmasının da çocukların hem ağız ve diş sağlıkları üzerinde hem de genel sağlıkları üzerinde çok büyük olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle tüm süt dişleri tedavi edilmeli ve değişim zamanına kadar ağızda kalmaları sağlanmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla