Diyabet hastaları nelere dikkat etmeli?

Kategori: Diyabet Print

Diyabet günümüzde yaygın olan fakat yeterince üzerinde durulmayan bir hastalık. Diyabet hastalarının diyet yapması, ilaçlarını düzenli şekilde kullanması ve disipli spor yapması gerekiyor. Birçok kişi ilaçlarını düzenli kullanıyor fakat spor yapmıyor. Sağlıklı yaşam için doktor tavsiyesinde bulunan bütün unsurların yerine getirilmesi gerekiyor. İlaç kullandığı süre içerisinde iyileştiğini düşünen diyabet hastası, ilaç alımını ihmal ederek tedavisini yarım bırakabiliyor. Yarım bırakılan tedaviler ileride daha riskli hastalıklara neden olabiliyor. Diyabet tedavisinde sürekli doktor kontrolünde olunması gerektiğini belirten Yard. Doç. Dr. Erol Vural konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Diyabet hastaları el ve ayak yaralarına karşı EMG çektirmeyi ihmal etmemeli!

Diyabet hastalarının mutlaka uygulaması gerekenler

  • Diyabet hastasının endokrin veya dahiliye uzmanına mutlaka gitmesi gerekmektedir. Yapılacak tahlillerle hastalığın ne şekilde ilerlediği, diyabetin nasıl bir hastalık olduğunun öğrenilmesi için uzmandan görüş alınmalıdır.
  • Diyabet hastaları mutlaka diyabet konusunda tecrübeli bir diyetisyene başvurmalıdır. Diyetisyenle görüşülmesi diyabette neler yenip içileceği, yemeklerin hangi yöntemle pişirilmesi gerektiği gibi konularda diyabet hastalarına rehberlik edecektir.
  • Diyabetiklerin mutlaka şeker ölçüm cihazına sahip olmaları gerekmektedir. Ölçülen şeker değerlerinin ve tüketilen gıdaların düzenli olarak not alınması önemlidir.
  • Diyabet hastalarının 1-3 aylık periyodlarla hekimlerine başvurması gerekmektedir. Hastalığın seyri ve daha sağlıklı bir hayat için bu konu önem taşımaktadır.
  • Egzersiz uzmanıyla görüşülmesi ve şekeri düşürmeyen programların uygulanması tercih edilmelidir. Egzersiz programının diyetisyen ile paylaşılması da spor öncesinde ve sonrasında neler yenilmesi gerektiğini belirlemektedir.
  • Düzenli yaşam tarzı diyabet hastaları için yaşam kalitesini artırmaktadır. Yeme-içme, spor vb. aktiviteler belirli bir sırada yapılır, yiyecekler ve içecekler belirli saat aralıklarında tüketilirse yaşam kalitesi daha da artacaktır.

Diyabet ve beslenme: Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastaları için önerileri

Diyabet hastalarının %90’ı tip 2 diyabetlidir. Tip 2 diyabette pankreas insülin üretir fakat etkili olarak kullanım olmaz. Zaman içinde çeşitli sıkıntıların ve organ hasarlarının başladığına dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Erol Vural, tip 2 diyabette ilkönce ilaç tedavisi uyguladıklarını, yetmediği takdirde ikili, üçlü kombinasyonlara geçtiklerini ifade ederek kombinasyonların yetersiz kaldığı durumlarda insülin iğnelerine başvurulduğunu belirtiyor.

Yard. Doç Dr. Erol Vural, laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatın sadece tip 2 diyabet hastalara uygulandığını için önemle belirtiyor. Bu ameliyatla midede yeterli bir kısım doku dışarı alınıyor, böylece mide hacminde gerektiği kadar bir sınırlama oluyor. Bu sınırlama sık ve fazla yiyen hastanın iştahını da kontrol altına alıyor. Bu ameliyat ile ince bağırsağın duyarsız olan kısmının alt bölümdeki insülin salınımını sağlayacak duvarlı bölümlerle yer değiştirildiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Erol Vural, hastanın bir gece gözlem altında kaldıktan sonra diyabetsiz bir hayata gözlerini açtığını ekliyor.

Diyabet hastaları için diş ve ağız bakım önerileri

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla