Yeni keşif: DNA‘daki ekstra guanin dizileri, kanser gelişimini engelliyor

9 Temmuz 2015   |    24 Nisan 2022    |   Kategori: Onkoloji Print

gen-terapi-dnaDNA’da meydana gelen çeşitli hasarlar, onu dengesiz hale getirerek kansere davetiye çıkarabiliyor. ACS Central Science, dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, ekstra guanin dizilerinin DNA’da yedek dizin gibi işlev görerek, pek çok kanser türünün gelişimini engelleyebiliyor.

Genetik materyale en yaygın zararı, oksidatif stres veriyor. Vücut prosesinde önemli kimyasallar veya en basit şekliyle nefes almayan oksijen formundaki ürünler sayesinde DNA bazları zarar görebilir en çokta baskın guaninler. Vücudumuz kanser olmamak için bu DNA’yı onarmalıdır. Enteresan bir biçimde DNA düzenleyici G-quadrupleks adı verilen bir yapı devreye girer. Normalde G tipi bilindik onarım mekanizmalarıyla onarılmaz. Buna rağmen çoğu insanda kanser gelişmez.

genetik-dna-test-grafikProf. Dr. Cynthia Burrows, Susan Wallace ve meslektaşları bu açmazı aydınlatmak için araştırma yaptılar. Araştırmacılar bilinen onkojen (kanser yapan genler) dizinlerini tarayarak, çoğu yapıda kuadrupleks oluşumu için gerekli dört Guanin-uzatmasının olduğunu ve beşinci G-uzatmasının bir veya daha fazla bazın akış yönünde olduğunu gösterdi. Ekip ekstra guaninlerin aynı yedek lastik gibi davrandığını, gerektiğinde hasarı kaldırmak için değiştirildiğini gösterdi.

Oksidatif stres altındaki in vitro (laboratuar ortamı) yapıya bu kuadrupleks oluşum sekansları katıldığında, farklı testlerde ekstra guaninlerin kuadrupleks yapıyı kıvırarak, onarım enzimleri tarafından ulaşılabilir kıldığını gösterdi.  Ayrıca G kuadruplekslerin çoğu genomda büyük oranda korunduğuna dikkat çeken araştırmacılar , bu doğuştan gelen güvenlik özelliğinin çoğu yaşam formunda olabileceğini işaret ediyorlar.

Yazının Türkçe çeviri için Gerçek Bilim Araştırma Referansı: Aaron M. Fleming, Jia Zhou, Susan S. Wallace, Cynthia J. Burrows. A Role for the Fifth G-Track in G-Quadruplex Forming Oncogene Promoter Sequences during Oxidative Stress: Do These “Spare Tires” Have an Evolved Function? ACS Central Science, 2015; 150706102953001 DOI: 10.1021/acscentsci.5b00202

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla