Doğuştan şaşılığın tedavisi

Kategori: Bebek Sağlığı Print

doğustan sasilik tedavisiDoğuştan olabileceği gibi, ileri yaşlarda da ortaya çıkabilen şaşılık, gözlerin paralelliğinin bozulması durumudur. Hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkan belirgin şaşılıklara, doğuştan şaşılık denir. Çocuk yaş döneminde karşılaşılan şaşılıklara değinerek alınabilecek önlemlerden bahseden Avrupagöz Merkezi göz hastalıkları uzmanı Prof Dr. Kadircan Keskinbora, doğuştan gelen şaşılıklarda ailelerin yaptığı en büyük hatanın; ameliyat için çocukları okul çağına kadar bekletmeleri olduğunu söyledi.

Doğumda bebeklerin gözlerinin gelişiminin tamamlanmamış olması, yeni doğan bebeklerde şaşılığın tespitini oldukça zorlaştırıyor. Yeni doğan bebekler bir erişkin gibi göremiyor, sadece ışığı farkedip, bir şeklin hayalini ve sınırlarını hissedebiliyorlar. Gözleri genellikle paralelliklerini sürdüremeyip; içeri veya dışarı kısa süreli kaymalar yapabiliyor. Yeni doğan bebeklerde endişe edilmesi gereken dönemin 3. ve 4. aylardan sonra başladığını belirten Prof Dr. Kadircan Keskinbora, “Bu aylardan sonra da gözlerde kaymalar görülüyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerekiyor. Çünkü 4-6 ay civarında görme normal düzeye yaklaşmış ve renk hissi gelişmiş oluyor” dedi.

Genellikle kas ve sinirlerdeki uyumsuzluklar sonucu ortaya çıkan doğuştan şaşılıklara; bazı doğuştan göz bozuklukları, tümör ve infeksiyonları da neden olabiliyor. Erken dönemde ameliyat ile tedavi edilebilen doğuştan şaşılıklarda; ailelerin yaptıkları en büyük hata çocukları ameliyat için okul çağına bekletmeleri oluyor. Prof Dr. Kadircan Keskinbora; iki gözle görmenin yâni derinlik hissinin oluşabilmesi için ameliyatın, çocuğun bir yaş içindeyken yapılmasının daha uygun olacağını belirtiyor. Erken dönemde tedavi şansını yakalayabilmek için; şaşılık olan bebeklerde gözün arkasının da muayenesin yaptırılması atlanmaması gereken bir diğer konu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla