Dr. Servet Ünsal: Aşı karşıtlığı yılda 10 bin çocuğu öldürecek

30 Kasım 2019   |    10 Mart 2020    |   Kategori: Aile Hekimliği, Sağlık Gündemi Print

Türkiye’de aşıyı reddeden ailelerin sayısının ciddi oranda arttığını vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Dr. Servet Ünsal, aşı karşıtlığı nedeniyle yılda 10 bin çocuğun ölebileceğini söyledi. Kamuoyunda doğru olmayan bilgilerin, bilimsel temeli olmayan iddiaların yayılması ve gerici düşünceler nedeniyle ailelerin çocuklarına aşı yaptırmadığını söyleyen Dr. Ünsal, “2003’te aşıyı reddeden aile sayısı 189 iken, sayı 2016’da 12 bine, 2017’de de 23 bine yükseldi. Eğer bu sayı 50 bini geçerse yılda 10 bin çocuk ölecek, bu tehlikeyi göz ardı edemeyiz” dedi.

Aşı karşıtlığını TBMM gündemine taşıdı

Konuşmasında, özellikle göçmenler ve mültecilik konularının gündeme geldiği günümüzde aşının çok önemli bir yeri olduğunu belirten Dr. Ünsal, “Salgına neden olabilecek durumlar söz konusu olduğunda aşılama bireysel değil, toplumsaldır. Aşılanmayan kişi sadece kendine değil bütün topluma risk oluşturur” dedi.

2003’te aşıyı reddeden aile sayısının 189 iken bu sayının 2016 yılında 12 bine, 2017’de de 23 bine yükseldiğini belirten Dr. Ünsal, bu sayının 50 bini geçmesi durumunda yılda 10 bin çocuğun öleceğini söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan uyardı: Aşı karşıtı konuşanların hepsinin çocukları aşılı

Aşı içeriğine dair iddialar gerçek değil

Aşının içeriğine dair iddiaların genelde 3 temeli olduğunu belirten Dr. Ünsal bunları ‘alimünyum, cıva ve domuz jelatini’ olarak sıraladı. Dr. Ünsal, grip aşısında alüminyum olduğu ve bunun alzaymıra neden olduğu iddialarına değinerek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre bu aşının içinde alüminyum yok. Aşılardaki cıvanın da çocuklarda otizme yol açtığı öne sürülüyor. Yine Sağlık Bakanlığı onaylı bir bilgi: Aşıdaki cıva, zararlı olmayan etil cıvadır. Kan beyin bariyerini geçemez ve vücuttan atılır. Otizmle de ilgisi yoktur. Domuz jelatini iddiası da Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlanmıştır.”

Dr. Ünsal, aşının Türkiye’deki hastalıklara etkisini anlattı: “Aşılamanın henüz yaygınlaşmadığı yıllarda Türkiye’de doğan her bin çocuktan 150 ila 200’ü ölüyordu. Türkiye’de kabakulak vakaları yaygın ama aşılamayla 2005’te 20 bin olan kabakulak vakamız 2017’de 419’a düştü. Difteri vakamız yok. 2001’de 30 bin olan kızamık vakası 2016’da 9’a düştü, daha sonra aşı karşıtlığıyla 2 bin 391’e çıktı.

Aşı karşıtlığı tehlikesi! Türkiye’de aşı kararsızlığı 6 yılda 128 kat artti!

Boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, çocuk felci ve verem gibi aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısı 1989’larda 5 milyon iken bugün 100 binlere düştü. Aşılanmayan kişi sadece kendisini değil tüm topluma risk oluşturur.”

Tıp konusunda bilgisi olmayan kişiler saçma iddialarda bulunuyor

Aşı hakkında doğru olmayan bilgilerin, bilimsel temeli olmayan iddiaların yayıldığını belirten Dr. Ünsal, gerici düşünceler nedeniyle ailelerin çocuklarına aşı yaptırmadığını söyledi. Bu konuda medyanın rolü ile ilgili de konuşan Dr. Ünsal, “Televizyonlarda her şeyden anlayanların her şeyi bilenlerin ama aslında hiçbir şey bilmeyenlerin aklımızı karıştırdığını görüyoruz. Tıp konusunda bilgisi olmayan kişilerin bile sağdan soldan topladığı bilgilerle kitap yazdığını ve insanları yanlış yönlendirdiğini görüyoruz. Bu kişilere izin vermemeliyiz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla