Düşük doğum kilosu böbrek hastalığı ve diyabet riskini artırıyor!

10 Eylül 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Jinekoloji, Pediatri Print

bebeklerde-uyku-problemiFASEB dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, düşük doğum kilosu kardiyovasküler hastalık, böbrek hastalığı ve diyabet riskini artırıyor. Çalışma kapsamında yürütülen araştırma sonuçlarına göre, ileri yaştaki kadınlarda bu durum, gebelik öncesinde ve gebelik sırasında yüksek kan basıncı ile sonuçlanabiliyor ve bu da anne karnındaki çocuğun rahim içindeki büyümesini kısıtlayabiliyor.

mary-wlodekÇocuğun rahimde yeterli kiloya ulaşmasının, erişkin olduklarında kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskini de en aza indirgediğini belirten çalışmanın araştırmacılarından Avustralya Victoria Melbourne Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mary E. Wlodek, şu bilgileri verdi: “Çocuk doğurma yaşının gecikmesinin etkileri açısından da birçok husus, yaşama ideal başlangıç zamanının belirlenmesine yardımcı olabilir.”

Yaptıkları çalışmada Dr. Wlodek ve meslektaşları, düşük doğum kilosuna sahip dişi sıçanlar ile normal doğum kilosuna sahip dişi sıçanları karşılaştırdı. Sıçanlar, gebe kaldıklarında maksimum 12 aylıktı (sıçanlarda bu orta yaşa tekabül ediyor). Gebelik öncesinde ve sırasında kan basıncı, böbrek fonksiyonu ve diyabet testi gibi sağlık açısından çok sayıda ölçüm yapıldı. Test sonuçları, annenin doğum kilosundan bağımsız olarak, yaşları ileri olan annelerde gebelik oranının azaldığını ve gebe kaldıklarında kan şekeri düzeylerinin değiştiğini ve buna bağlı olarak düşük doğum kilosuna sahip yavrular dünyaya getirdiklerini tespit etti.

Derginin editörü Dr. Gerald Weissmann da, bu raporun ideal insan doğum kilosu için Goldilocks bölgesinin olduğuna ilişkin birçok kanıt sunduğunu belirterek “Aşırı kilolu bebeklerde uzun vadede sağlık sorunu riskini işaret eden çok sayıda çalışma var. Ancak, bu çalışmadan düşük doğum kilosunun da uzun vadede risk teşkil ettiğini görüyoruz” dedi.

KAYNAK: Pregnancy in aged rats that were born small: cardiorenal and metabolic adaptations and second-generation fetal growth.  L. A. Gallo, M. Tran, K. M. Moritz, A. J. Jefferies, M. E. Wlodek. The FASEB Journal, 2012; 26 (10): 4337 DOI: 10.1096/fj.12-210401

Makalenin tam metnine aşığıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22772163

Abstract
bebek ayak kapakUteroplacental insufficiency is associated with adult cardiorenal and metabolic diseases, particularly in males. Pregnancy is the greatest physiological challenge facing women, and those born small are at increased risk of gestational hypertension and diabetes and delivering smaller babies. Increased maternal age is associated with exacerbated pregnancy complications. We hypothesized that pregnancy in aged, growth-restricted females unmasks an underlying predisposition to cardiorenal and metabolic dysfunction and compromises fetal growth. Uteroplacental insufficiency was induced by bilateral uterine vessel ligation (restricted group) or sham surgery (control group) on d 18 of gestation in Wistar Kyoto rats. At 12 mo, growth-restricted F1 female offspring were mated with a normal male. F1 restricted females had elevated systolic blood pressure, before and during pregnancy (+10 mmHg) but normal renal and metabolic pregnancy adaptations. F2 fetal weight was not different between groups. In control and restricted females, advanced maternal age (12 vs. 4 mo) was associated with a reduction in the hypoglycemic response to pregnancy and reduced F2 fetal litter size and body weight. Aged rats born small exhibited mostly normal pregnancy adaptations, although they had elevated blood pressure. Advanced maternal age was associated with poorer fetal outcomes that were not exacerbated by low maternal birth weight.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla