Eğitim verilen köpekler koronavirüs hastalarını %94 doğrulukta tespit edebiliyor

Yazan Hüseyin Kandemir
2 Ağustos 2020   |    13 Eylül 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Özel eğitimli köpekler koronavirüs teşhis ve tespitinde kullanılabilir mi? Daha önce bazı enfeksiyonların teşhisinde başarıyla kullanılan eğitimli köpekler bu kez Covid-19 tespitinde kullanıldı. Almanya, İngiltere ve Şili’de yürütülen araştırmaların ilk bulguları umut verici görünüyor. Almanya’da askeri tarama köpeklerinin bir haftalık ek eğitim sonrasında koronavirüslü numuneleri ayırt edebildiği saptandı. Araştırmanın ilk aşamasında eğitim programına alınan 8 köpek kendilerine koklatılan toplam 1012 numuneyi %94 doğruluk oranıyla sınıflandırdı. Öte yandan İngiltere’de devam eden başka bir araştırmadan da olumlu sonuçlar alındığı ve çalışmaya 500 bin pound’luk ek destek verildiği açıklandı. Şili’de bir polis merkezindeki köpekler de kısa bir eğitimden sonra hasta tespitinde kullanılmaya başlandı. Uzmanlar bu yöntemin kısa süre içinde özellikle havaalanları ve metrolar gibi insanların yoğun kullandığı bölgelerde kullanılabileceğini belirtiyor.

Almanya’da yapılan ve sonuçları BMC Infectious Diseases dergisinde yeni yayınlanan bir araştırmada, kısa bir eğitimden geçirilen köpeklerin, koronavirüsün kokusunu çok yüksek oranda ayırt edebildiği saptandı. Hannover Veterinerlik Yüksek Okulu ve Hamburg-Eppendorf Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırmada özel eğitimli köpeklerin Covid-19 virüsü bulaşmış hastalardan alınan numuneleri başarıyla ayırt edebildiği açıklandı.

Araştırma kapsamında Alman ordusunun Ulmen köpek eğitim merkezinden özel eğitimli sekiz köpek seçildi. Köpekler bir haftalık özel eğitim sonrasında genizden alınan toplam 1012 adet numuneyi %94 doğrulukta teşhis edebildi.

Köpekler, enfeksiyon teşhisini %99 başarı ile yapabiliyor!

Numunelerin dağılımının tesadüfi olarak yapıldığı, virüslü olup olmadığının eğitmenler ve araştırmacılar tarafından bilinmediği açıklandı. Köpeklerin virüslü numunelerin %83’ünü, negatif numunelerin ise %96’sını tespit edebildiği bildirildi.

Köpekler, ortalama tanı duyarlılığı %82 ve özgüllüğü %96 olan enfekte (pozitif) ve enfekte olmamış (negatif) bireylerin örnekleri arasında ayrım yapabildi. 1012 randomize numunenin sunumu sırasında, köpekler 157 ortalama pozitif, 792 doğru negatif, 33 yanlış negatif ve 30 yanlış pozitif örnek ile toplamda %94 oranında doğru numune tespiti yaptı.

Halen birçok ülkede koronavirüs için kullanılan testlerin doğruluk ve hassasiyet oranları yeterince iyi sonuçlar vermiyor. Ayrıca test kitlerinin temininde de sık sık sorun yaşandığı dikkate alındığında eğitimli köpeklerin tanı için daha yaygın kullanımı iyi bir çözüm olabilir.

Köpeklerin çok güçlü bir koku hissi vardır ve burunlarında 300 milyona kadar koku alma reseptörü bulunur. Bu koku reseptörleri onları insanlardan 10 bin kat daha güçlü hale getirir. Bir köpeğin beyninin kokuları analiz etmeye ayrılmış kısmı, orantılı olarak, insanlardan 40 kat daha büyüktür. Eğitimli sniffer köpekleri sıtma, kanser ve hatta viral enfeksiyonlar gibi hastalıkların tespit edilmesinde uzun süredir kullanılıyordu.

Araştırma ekibi covid-19 ile enfekte olmuş kişilerin zamanında ve doğru bir şekilde tespit edilmesinin, ülkelerin pandemi ile mücadelesinde kritik önemde olduğunu vurguluyor. Eğitimli köpeklerin günde ortala 500 numune veya şüpheli hasta adayını kolayca tespit edebileceğini söyleyen uzmanlar, eğitim protokollerinin standart hale getirilmesi ile bu yöntemin dünya genelinde başarıyla uygulanabileceğini vurguluyorlar.

Köpekler kanseri koklayarak tespit edebiliyor

 Dünyanın pek çok yerinde köpek eğitim çalışmaları sürüyor

Covid-19 teşhisi için köpek kullanılması yeni bir fikir gibi görünse de, aslında pek çok ülkede aylardır bu amaçla köpek eğitim çalışmaları sürüyordu. Almanya merkezli çalışma, bunlar arasında sonuçları bilimsel bir dergide yayınlamış ilk araştırmalardan birisi; ancak başta İngiltere ve ABD olmak üzere Fransa ve Şili gibi pek çok başka ülkede koronavirüs tespiti için köpek eğitim çalışmaları sürüyor.
İngiltere’de İnovasyon Bakanı James Bethell, köpeklerin hükümetin geniş koronavirüs test politikası kapsamında kullanılabileceğini, söylüyor. İngiltere’de testlerin ilk aşamasında Londra hastanelerinde çalışan Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) doktorları ve Covid-19 hastalarından toplanan koku örnekleri kullanılıyor.

Fransa’da da bir ekip köpeklerin Covid-19’u tespit edebilmesi için çalışmalar ve eğitimler düzenliyor. Corsica’daki itfaiye biriminde köpek eğitimi şefi olan Aymeric Bernard, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada normalde bu köpeklerin kaybolan ya da göçük altındaki insanların bulunmasında kullanıldığını açıklıyor.

Eğitilen köpekler, göğüs kanserini erken evrede teşhis edebilir

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla