Gen tedavisiyle diyabetik kalp hastalığı önlenebilir mi?

13 Ocak 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Sinir büyütme faktörü önemli bir rol oynayabilir!
Diyabet kardiyovasküler hastalık için majör bir risk faktörüdür. Kalp dokusuna kan akımını azaltarak ve kardiyak hücrelere hasar vererek kalp yetersizliğine neden olabilir. Yeni araştırma sinir büyütme faktörü (NGF) gen tedavisinin diyabetik kalp yetersizliğini ve vasküler hastalıkları önleyip önleyemeyeceği konusunda önemli bilgiler sağladı. Araştırma sonuçları, NGF gen tedavisinin diyabetik kardiyomiyopati tedavisi için büyük bir terapötik potansiyeli olabileceğini ve diyabetik hastaların yararı bu alandaki çalışmaların arttırılması gerektiğini gösteriyor.

İngiliz Kalp Vakfı’ndan (British Heart Foundation) Kıdemli Araştırmacı Prof. Dr. Costanza Emanueli ve Bristol Üniversitesi Klinik Bilimler Fakültesi Rejeneratif Tıp Bölümü Bristol Kalp Enstitüsünden meslektaşları tarafından yürütülen çalışma, Amerikan Diyabet Birliği yayını olan Diabetes dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, NGF’nin kardiyovasküler sistem üzerine koruyucu etkilerinin olduğuna inanıyorlar ancak NGF gen tedavisinin diyabet nedenli kalp yetersizliğini önleyebileceği ihtimali daha önce çalışılmamıştı. Takım, salgı bezleriyle ilişkili viral (AAV) vektörleri kullanarak NGF’nin miyokardiyal düzeyini artırmanın diyabetik kalbi yetersizlikten koruyup koruyamayacağını araştırdı.

Gen terapisi ile hasar görmüş kalp kasları başarı ile tedavi edildi

AAVler, tüm hücre tiplerini enfekte etme potansiyeline sahip küçük, zarfsız, tek sarmallı DNA virüsleridir. Gen tedavisi için bir venadan AAV enjeksiyonu sonrası da dahil olmak üzere, farklı hedeflere daha iyi uyumu sağlayan farklı formlarda bulunurlar. Önemli bir biçimde, daha popüler viral vektörlerden farklı olarak, AAVler bir terapötik proteinin neredeyse daimi olarak artmasına olanak sağlarlar.

Çalışmayla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Emanueli: şu bilgileri verdi: “Çalışmamız, batı dünyasında önde gelen bir ölüm sebebi olan diyabetlilerde kalp hastalığını durdurmada büyük bir ilerleme sunmaktadır. Ayrıca kardiyovasküler hastalarda NGF bazlı tedavilere dönüştürme hedefimizi bir adım ileriye götürmektedir. Araştırmamızdaki kritik bilimsel bulgu, diyabetin NGF’nin kardiyak düzeyini azalttığıdır. En önemlisi, diyabetik kalbi NGF üretmek için AAVler ile inşa etmek, kalp yetersizliğinden koruyabilmektedir.”

BHF Medikal Direktör Yardımcısı Profesör Jeremy Pearson, “ Hedef gen tedavisi, çok çeşitli insan hastalığında gerçekçi bir umut haline geliyor. Bu çalışma, diyabet hastalarında majör ve genellikle ölümcül bir komplikasyon olan kalp yetersizliğini azaltmada NGF gen tedavisinin gerçek bir umut olduğunu ileri sürmektedir” diye konuştu.

Tip 1 diyabet farelerde insülin üreten pankreas hücrelerine streptozotosin ile hasar verilerek oluşturuldu. Diyabetik olmayan yaşa göre eşleştirilmiş kontrol grubu fareler referans olarak çalışıldı. Kalpte murin NGF mRNA ekspresyonu 12 haftalık diyabetli olmayan veya kontrol grubu farelerinde gerçek zamanlı RT-PCR ile ölçüldü.

Ayrı çalışmalarda, diyabetin ikinci haftasında insan NGF’nin kardiyak ifadesi veya AAV kontrol ß-Gal genleri özellikle kardiyak hücreleri hedef alan ya salgı bezleriyle ilişkili virüs vektörleri serotip 2 (AAV2) veya AAV9’un sistemik enjeksiyonu ile sağlandı. Diyabetli olmayan fareler AAV2-ß-Gal veya AAV9-ß-Gal aldı.

Kalp hücreleri gen enjeksiyonuyla ‘Biyolojik Pacemaker’a dönüştürüldü!

Araştırmacılar diyabetin endojen NGF mRNA’nın kardiyak ifadesini azalttığını buldular. ß-Gal ile tedavi edilen diyabetli farelerde kardiyak fonksiyonlarda progresif kötüleşme ve sol ventriküler boşlukta dilatasyon oluştu. Diyabetin 12. haftasında, ß-Gal ile tedavi edilen farelerde miyokardiyal mikrovasküler rarefaksiyon, hipoperfüzyon, daha fazla intestisyel fibrozis ve endotelyal hücrelerde artmış apoptoz ve kardiyomiyosit görüldü. AAV2 veya AAV9 kullanılan NGF gen tedavisi, diyabet ile oluşan kardiyak disfonksiyonu önledi. Kardiyok apoptozu azalttı ve kardiyak mikrovasküler damarları ve kan akışını korudu.

Araştırma sonuçları, NGF gen tedavisinin diyabetik kardiyomiyopati tedavisi için büyük bir terapötik potansiyeli olabileceğini ve diyabetik hastaların yararı bu alandaki çalışmaların arttırılması gerektiğini gösteriyor. Ancak, bu gen tedavisi yaklaşımı insanlarda çalışılmadan önce, AAV aracılı NG’nin tip 1 diyabetli hastalarda sadece etkinliğini ve güvenliliğini doğrulamak için değil, ayrıca en etkili AAV serotipinin, optimum dozun ve veriliş yolunun bulunabilmesi için ilave klinik öncesi çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekiyor.

KAYNAK: Nerve Growth Factor Gene Therapy Using Adeno-Associated Viral Vectors Prevents Cardiomyopathy in Type 1 Diabetic Mice. M. Meloni, B. Descamps, A. Caporali, L. Zentilin, I. Floris, M. Giacca, C. Emanueli. Diabetes, 2011; 61 (1): 229 DOI: 10.2337/db11-0763

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/61/1/229.abstract

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla