Glokom ile ilgili en sık sorulan sorular ve yanıtları

Kategori: Glokom Print

Glokom nedir? Glokom gelişmesi engellenebilir mi? Glokom göz siniri hasarı ve bunun sonucunda görmenin etkilendiği bir klinik tablodur. Göz içi basınç yüksekliği bir risk faktörüdür. Bir kişide glokom gelişmesini engellemek şu an için olası değil, ancak erken tanı ile göz siniri hasarının engellenmesi ve görmenin korunması sağlanabilir. Glokom dünyada körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından öncelikli bir göz hastalığı olarak kabul edilmektedir. Glokom günümüzde tüm dünyada yaklaşık 60,5 milyon insanı etkilemektedir ve 2020’de bu sayı 79,6 milyona ulaşacaktır. Bununla birlikte, glokom tanısı gelişmiş ülkelerde bile hala atlanabilmektedir.

Dünya glokom haftası neden yapılıyor?

Körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan ve sinsi bir hastalık olan glokom konusuna toplumun dikkatini çekmek, bilinçlendirmek, glokom hastalarının yaşadıkları sorunları araştırmak ve yararlı çözümler üretmek için bu organizasyon yapılmaktadır.

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Dünya glokom haftası tüm ülkelerde aynı anda organize edilmektedir. Bu uluslararası bir dernek olan Dünya Glokom Birliği ve yine Dünya Glokom Hastaları Birliğinin organizasyonu ile gerçekleşmektedir. Çalışmalara konu ile ilgili endüstriyel ve sağlık kuruluşları ile yerel yönetimler destek vermektedir.

Glokom tanısı nasıl konuluyor?

Glokom tanısı göz içi basıncının ölçüldüğü, göz sinirinin dikkatli incelendiği bir göz muayenesi ile konulabilir.Bu muayeneler 40 yaş üzerinde özellikle her yıl yapılmalıdır.

Kimler daha risk altındadır?

Aile öyküsü, ileri yaş,yüksek GİB’ı,  yüksek miyopi, ırk, sistemik hipertansiyon veya hipotansiyon risk oluşturur. Aile öyküsü ve 60 yaş üstünde risk 6 kat daha fazladır.

Glokom tanısı almış kişilerin nelere dikkat etmesi lazım?

Glokomda takip çok önemlidir. Düzenli kontrollerine gitmesi, belli aralıklar ile gerekli testleri yaptırması,  ilaçlarını düzgün ve zamanında kullanmasına dikkat etmelidir.

Tedavide sık karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Doktorların karşılaştığı sorunlar hastanın düzenli olarak kontrollerine gelmemesi ve ilaçlarını kullanmamasıdır. Hastalar ise devamlı ilaç kullanmaktan ve ilacın yan etkilerinden yakınmaktadırlar.Yaşam kaliteleri etkilenen bu hastalar sorunlarını doktoru ile görüşerek çözebilirler.

Tedavideki glokom hastaları için neler önerirsiniz?

Düzenli takip dosyasının olmasını, ilaçlarının düzenli ve hatta aynı zamanda kullanmasını, her hangi bir sorun ile karşılaştığında doktoruna başvurmasını öneririm.

Glokomda erken tanı için neler önerirsiniz?

40 yaş üzerinde göz tansiyonu ve optik sinirin değerlendirildiği göz muayenesinin her yıl düzenli yapılması glokomda erken tanı için yeterli olmaktadır.

Glokomun nedenleri nelerdir ve kimlerde görülür?

  • goz-glokom-cocukGözümüzde, ön odacık (ön kamara) adı verilen bir boşluğun içine ve dışına çevre dokuları beslemek üzere sürekli bir berrak sıvı akışı mevcuttur.iSıvı bu odacığı, kornea ile irisin buluştuğu yerdeki, açı denilen bir yapı aracılığıyla terk eder.i Bazı durumlarda bu sıvı fazlalaşır ve göz içindeki basınç optik sinire hasar verebilecek bir seviyeye yükselir.i
  • Göz içi basıncın (intraoküler basınç ya da GİB da denir) yükselmesi glokom için önemli bir risk faktörüdür.
  • Bununla birlikte, tüm glokom hastalarında göz içi basınç artış göstermemiştir.
  • Yüksek göz içi basınç dışındaki bazı diğer önemli risk faktörleri: yaş, ailede glokom öyküsü; Afrikalı ya da Hispanik köken; uzağı görememe.viSantral kornea kalınlığının az oluşu, diyabet, hipertansiyon, gözde travma ve steroid kullanımı glokom için diğer risk faktörleri arasındadır.

Açik açili glokomun belirti ve semptomlari nelerdir?

  • Glokomun farklı tiplerinden biri de, glokomun en sık görülen biçimi olup genellikle yavaş başlangıç gösteren primer açık açılı glokomdur (AAG).
  • Glokom tipik olarak başlangıçta gözle görülür semptom göstermez. Görüş bozulmamıştır ve ağrı yoktur.
  • Glokom ilerledikçe, kişinin görüş alanında benek şeklinde boşluklar oluşmaya başlar. Optik sinirde belirgin hasar oluşup benekler gittikçe büyüyene kadar, glokomu olan kişi günlük işleri sırasında genellikle bu boş lekeleri fark etmeyecektir.

Glokom nasil tedavi edilir?

  • Glokom tedavisindeki en önemli unsur hastalığın erken teşhisidir. Bu hastalıkla ilgili risk faktörlerini taşıyorsanız, glokom tanısını koyabilmek için gerekli olan dilate (gözlerinizin büyümesi) göz muayenesiyle gözlerinizi kontrol ettirin. Göz doktorunuz size ne sıklıkta göz muayenesi olmanız gerektiğini söyleyecektir. Göz doktorunuz tedavi olarak göz damlası, lazer tedavisi ya da başka bir cerrahi operasyon önerebilir. Size uygun bir hastalık tedavi planı oluşturmak için göz doktorunuzla birlikte çalışın.

Oküler hipertansiyon nedir?

  • Oküler hipertansiyon, görüş alanında kayıp ya da glokomatöz optik sinir hasarı olmaksızın gözdeki basıncın artmasıdır ve aynı zamanda ileride glokom gelişmesi için majör bir risk faktörüdür. Oküler hipertansiyon, genellikle GİB artışının neden olduğu bir hastalık olan glokomla aynı şey değildir. Oküler hipertansiyonu olan kişilerde optik sinir normal görünür ve yan (periferik) görüşün test edildiği görüş alanı testinde glokom belirtilerine rastlanmaz.
  • Glokom gibi oküler hipertansiyon da herkeste ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Riski arttıran faktörlerden bazıları: ailede oküler hipertansiyon ya da glokom öyküsü, diyabet, yaş, Afrikalı köken ve miyop (uzağı görememe).
  • Göz doktorunuzun oküler hipertansiyonunuzu yakından takip etmesi önem taşımaktadır.
    • Hastalığın sizde yarattığı etkilere ve göz içi basıncınızın ne kadar yüksek bulunduğuna göre, göz doktorunuz tedaviye hemen başlamak yerine düzenli testlerle göz içi basıncınızı izlemeye karar verebilir.
    • Doktorunuz tedavi olarak basınç düşürücü göz damlası kullanmanızı önerebilir.
Kaynaklar
1 The Glaucoma Foundation. What is Glaucoma.  Adres . Erişim tarihi 16 Nisan 2012.
2 World Health Organization. WHO releases the new global estimates on visual impairment. Adres https://www.who.int/health-topics/blindness-and-vision-loss. Erişim tarihi 7 Eylül 2011.
3 World Health Organization. Priority Eye Diseases. Adres . Erişim tarihi 5 Ekim 2011.
4 Quigley H, Broman A. The number of people with glaucoma worldwide in 2010 and 2020. Br J Ophthalmol. 2006,90:262–267.
5 Topouzis et al. Glaucoma. The importance of early detection and early treatment. US Ophthalmic Review 2007; 12-13.
6 Giangiacomo A, Colman A. Chapter 2. The Epidemiology of Glaucoma. In: Grehn F, Stamper R, eds. Essentials in Ophthalmology: Glaucoma, progress 111. Berlin: Springer-Verlag; 2009.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla