Yıllarca görüntüsü nedeniyle diş teli takmayı erteleyenler, lingual ortodonti yöntemi sayesinde diş telleriyle barışıyor. Gülüşlerin görünmeyen tellerle güzelleşmesini sağlayan lingual ortodonti tedavi yöntemini özellikle erkekler tercih ediyor. Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya, klasik ortodontik tedavi yaptıran erişkin bireyler arasında erkeklerin oranının yüzde 10’da kaldığını söylerken, lingual tedavi yaptıranlar arasında ise bu oranın yüzde 40’ı bulduğunun altını çiziyor. Demirkaya “Klasik diş tellerini takmayı bir türlü kendine yakıştıramayan, öte yandan dişlerini kestirip kaplatmayacak kadar da bilinçli olan genç ve orta yaşlı erkekler için bu tedavi en uygun seçenek olarak öne çıkıyor” diye konuşuyor.
Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya, eskiden kişiyi rahatsız etmeyecek kadar hafif olan dişlerdeki çapraşıklığın, yıllar içinde çiğneme kuvvetlerinin ve 20 yaş dişlerinin de etkisiyle gitgide artığını, herhangi bir tedavi yöntemine başvurmayanların orta yaşlara geldiğinde artık iyiden iyiye bozuk bir diş yapısına sahip olduğunu belirterek şöyle devam ediyor:
“Çapraşıklığın en çok artış gösterdiği bölge alt ön dişler bölgesidir. Yıllar geçtikçe konuşurken ve gülerken alt dişlerimiz daha çok görünür hale gelir. Bu süreçte, uzun zamandır ertelenen diş estetiğinin düzeltilmesi insanın kendini daha iyi hisetmesini de sağlar.” Lingual ortodonti tedavisinde kullanılan görünmeyen teller yalnızca erkeklerin değil, kadınların, çocukların ve ergenlerin de tedaviye olumlu yaklaşmalarına neden oluyor. Bu tedavi, diş teli takma kararını almayı kolaylaştırıyor.
Aynı zamanda Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi’nde de görev yapan Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya lingual ortodonti tedavisini şu sözlerle anlatıyor: “Tedavi dişlerin iç taraflarına yapıştırılan tellerle yapılıyor. İç yüzeylere yapıştığı için görünmeyen bu tellerle dişlerin çapraşıklıkları düzeltilirken, ağzın görünümü son derece doğal ve estetik kalıyor. Bu yolla ortodontik tedaviniz doktorunuzla aranızda bir sır olarak kalabiliyor. Bu teknik geleneksel ortodontik tedavi yöntemine göre daha fazla özen ve detaylı çalışma gerektiriyor. Bu sebeple lingual tedavide uzmanlaşmış olan bir ortodontiste muayene olmalı ve lingual ortodontinin size uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz.”
Demirkaya tedavi süresinin, dişlerin bozukluğuna bağlı olarak 6-24 ay arasında değişebildiğini ifade ederken “Doktorunuz sizin durumunuza uygun ayrıntılı bir tedavi planı yaparak bu plana göre tahmini tedavi sürenizi belirliyor. Ancak lingual tedavi geleneksel braketlerle yapılan tedaviye kıyasla birkaç ay daha uzun sürebilir” diye konuşuyor. Diş tellerine alışma aşamasında yaşanan konuşma değişiklikleri de lingual ortodonti tedavisi ile en aza indirgeniyor. Demirkaya günümüzde kullanılan lingual braketlerin çok daha yassı olduğu için bu rahatsızlığın da en aza indiğini söylüyor ve ekliyor: ”Hastalarımız arasındaki tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, öğretmenler, avukatlar veya iş adamları aynı gün gösteri, konferans, ders ve toplantılarına devam etmekte hiçbir sorun yaşamıyorlar.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?