Göz yanması nedenleri ve tedavisi

6 Ekim 2015   |    25 Eylül 2020    |   Kategori: Göz Sağlığı Print

Konjonktivit en sık rastlanan göz yanması nedenidir. Viral ve bakteriyel konjonktivitler genellikle kendiliğinden iyileşen selim durumlardır. Ciddi komplikasyon oranı düşüktür. Alerjik ve aşındırıcı maddelerle temas sık görülen diğer göz yanması nedenleridir. Diğer göz yanması nedenleri; konjonktiva altına kanama, kuru göz, kornea erozyonu, yabancı cisim, arpacık, tiroidle ilişkili göz hastalıkları, akut glokomdur. Belirtiler arasında, kırmızılık, kaşıntı, ışığa duyarlılık ve görme değişilikleridir.  Tedavi nedene göre düzenlenir.

Gözler de tıpkı diğer organlar gibi belli dönemlerde çevre koşullarından etkilenerek bazı hastalıklarla karşılaşabilir. Çevrenin olumsuz etkilerinden korunsa bile vücudun farklı bölümlerinde yaşanan rahatsızlıklar gözlerde sorunlara neden olabilir. Göz yanması gözde meydana gelen rahatsızlıkların başlıcalarından biridir.

Göz yanması, özellikle göz pınarı dediğimiz gözün burna yakın kısmında meydana gelen sulanmayla beraber kendini hissetiren bir yakınmadır. Göz yanması nedeni çeşitli hastalıklar olabildiği gibi birçok hastalığın başlıca belirtisi de göz yanması olabilmektedir. Bu nedenle gözde meydana gelen yanmalar özellikle uzun sürüyor veya sık sık tekrarlıyorsa mutlaka hekime danışılmanızı gerektiren bir sağlık sorunudur.

Gözdeki ağrı, yanma, batma, kaşıntı ve kızarıklık nedenleri

Göz yanması nedenleri nelerdir?

Göz yanmasının nedenleri birçok farklı sorundan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce nedeninin belirlenmesi iyi bir tedavi için önemlidir. Göz yanması nedenlerinin çevresel faktörlerini bir grupta, hastalıklarla ilgili nedenlerini başka grupta, alerjik nedenlerini ise diğer bir grupta incelememiz mümkündür.

Göz yanmasının çevresel nedenleri

Çok kirli hava, Sigara dumanına maruz kalma, Güneşte uzun süre bekleme, Havuz suyundaki klorla temas, Rüzgarlı günler, Toz, Saç spreyi, Saç boyası göz yanmasına neden olan çevresel faktörlerdir. Havadaki kimyasal maddeler biz fark etmesek de gözlerimiz üzerinde yoğun bir baskı oluşturur ve bu durum gözlerde yanmayla sonuçlanır.

Sigara dumanı özellikle hassas yapıya sahip gözlere olumsuz etki yapar. Sigara dumanının gözlerinize dokunup dokunmadığını anlamak için kapalı bir ortamda sigara içiliyorken o ortamdan uzaklaşıp açık havaya geçerek gözlerinizin rahatlayıp rahatlamadığını gözlemleyin. Eğer yanma hissinde bir azalma varsa yanmanın kaynağı sigara dumanıdır.

Güneş  Zararlı etkilerinin en çok etkilediği organımız gözlerdir. Yanma hissinin yanında gözlerde kızarıklıkla kendini gösteren güneş etkisi önlem alınmaz ya da tedavi edilmezse arkası kesilmeyen şikayetler halinde devam eder ve görme kalitesini düşürür.

Göz altı morlukları neden olur? Göz morluğuna ne iyi gelir?

Klor özellikle havuz suyunda bulunan klor gözlerde hassasiyet oluşturur. Eğer biraz da gözlerde yatkınlık varsa enfeksiyon görülme olasılığı artar. Bu durumdan etkilenmemek pek kolay değildir ama havuza girdiğinizde su içerisinde gözlerinizi daha az açarak bu olumsuzluktan az da olsa etkilenmeye bilirsiniz.

Rüzgarlı gözlerde yanmaya neden olan başka bir çevresel faktörüdür. Havadaki polenlerin yanında yerden havalanarak uçuşan küçük tozlar, pislik zerrecikleri gözlerinize zarar verir.

Saç spreyi ya da saç boyası tamamen kimyasal içerikli ürünlerdir. Bu ürünler başta göz olmak üzere cilt üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Saç spreyi ya da saç boyasının gözünüzle teması halinde hemen gözlerinizi temiz olduğundan emin olduğunuz bol suyla yıkayın. Buna ek olarak açık havaya çıkarak gözlerinizin kapalı mekandaki havayla temasını önleyin.

Göz yanmasına neden olan hastalıklar

Göz nezlesi, Göz kuruluğu, Göz yorgunluğu (astenopi), Bakteriyel enfeksiyonlar, Işık korkusu (fotofobi) göz yanmasına neden  olan hastalıkların başlıcalarıdır:

Kuru Göz (Keratokonjonctivitis Sicca) Kuru göz, sık karşılaşılan, gözyaşı yapımının ya da niteliğinin yetersizliğine bağlı bir sorundur. Göz kuruluğu hafif derecede gözde yanmaya neden olabilir. Hasta, tipik olarak; yabancı cisim hissi, yanma ve paradoksal sulanmadan yakınır. Geceleri daha belirgin olan belirtiler gün geçtikçe kötüleşir.

Göz nezlesi neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi

Göz kuruluğunun nedenleri;  Gözyaşı film tabakasında lokal bozukluk, Anormal göz kapağı pozisyonu,  bağışıklık sistemi hastalıkları (Sjögren sendromu v.d.), Hormonal değişikler,  ilaçlar: Antikolinerjikler, antihistaminikler, trisiklik antidepresanlar, β blokerler, göz yanmasına neden olan göz kuruluğunun nedenleridir.

Göz nezlesinin tıp dilinde adı “konjonktivit”tir. Göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz kısmının bir bölümünü örten ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz nezlesi viral yolla bulaşabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı da olabilir.

Göz yorgunluğu adı üzerinde gözlerin yoğun biçimde kullanımına bağlı olarak yorulmasıdır. Az ışık ya da uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle dinlenme sonucu bu yorgunluk giderilebilir.

Karanlıktan korkma oldukça yaygın bir korkuyken ışıktan korkmak çok bilinen bir fobi türü değildir. Bilinmemesine rağmen böyle bir fobi olduğu da gerçektir. Örneğin kozmetik mağazaları ve kuyumcular sattıkları ürünü daha çekici göstermek için fazla ışık kullanır. İşte fotofobisi olan insanlar bu tip ortamlarda çok huzursuz olur. Fotofobik insanların gözleri fazla hassas olduğu için göz yanması sorununu sıkça yaşarlar.

Göz yanmasına neden olan alerjik faktörler

Polenler, Küf mantarları, Hayvan kepeği, Parfümler, Kolonyalar göz yanmasına neden olan alerjenlerdir.

Göz yanmasının en yaygın nedenleri alerjik olanlarıdır. Özellikle sık tekrar eden ya da kronikleşen göz yanmalarında alerjik faktörler aranmasında fayda vardır. Alerjik kaynaklı göz yanmalarının ilk nedeni olarak karşımıza polenler çıkar. Mevsimsel olarak etkileri artış gösteren polenlerin en etkili olduğu aylar bahar aylarıdır. Kimileri alerjik durumlardan etkilenmediği için şanslıyken kimileri alerjik reaksiyonlara açıktır. Polenlerin gözlerinizde yanma hissi yaratmasını istemiyorsanız bahar aylarında fazla ağaçlık, yeşillik alanda bulunmamaya çalışmalısınız.

Küf mantarları da göz yanmasının başka bir nedenidir. Havada bulunan sporların özellikle nemli ve besinli ortamlarda bir araya gelerek çoğalmasıyla oluşur. Binlerce mikroskobik canlının oluşturduğu küf mantarları çevredeki atık yiyecekleri çürüterek yok ettikleri için doğal döngüye katkı sağlar. Küf mantarları astım hastalarını etkilediği gibi kimilerinde göz yanmasına da neden olur.

Göz kapağı şişmesi ve iltihabı neden olur? Tedavisi ve ameliyatı

Günlük hayatta sıkça kullandığımız parfümler, deodorantlar ve kolonyalar birçok bünyeyi olumsuz etkileyerek öksürük, boğazda kaşıntı, deri kabarması, göz yanması gibi olumsuzluklar yaşanmasına zemin hazırlar.

Göz yanması tedavisi – Göz yanamasına ne iyi gelir- Göz yanması nasıl geçer?

Eğer göz yanması çevresel nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa nispeten işiniz kolaydır. Çevresel faktörleri ortadan kaldırmak ya da bu çevrelerden uzak durmak kısa süre içinde göz yanması sorununu bitirecektir. Bilgisayar kullanımını azaltmak sayesinde göz yanması sorununu hafifletebilirsiniz. Çünkü uzun saatler bilgisayara bakmak, göz kuruluğunu ortaya çıkarır. Bu durumun getirisi de göz yanmasıdır.

Göz yanması tedavisinde soğuk kompres uygulamak her zaman etkili bir yöntemdir. Üstelik herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Bu yüzden gün içinde istediğiniz zaman uygulayabilirsiniz.

Soğuk çay poşetleriyle gözünüzü dinlendirerek göz yanması sorununu çözebilirsiniz. Çay banyosu sadece göz yanması durumunda değil aynı zamanda göz yorgunluğu, göz kızarıklığında da etkili bir yöntemdir. Çayı gözünüze uygulamak için demlediğiniz çayı oda sıcaklığına getirin, daha sonra bir pamuk yardımıyla gözünüzü kapatarak 5 dakika masaj yapın.

Eğer göz nezlesi rahatsızlığınız varsa bu rahatsızlık göz yanması sorununu da beraberinde getirir. Göz nezlesi enfeksiyon kaynaklıdır ve 10 gün kadar devam eder. Bu süre içinde hasta olmayan göze dokunmamaya gayret edin, ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüzü havluyla kurulamayın. Bunun yerine tek kullanımlık kağıt havlular tercih edin.

Kirpik dibi iltihabı nedenleri ve tedavisi

Alerji kaynaklı göz yanması sorununun çözümü alerjinin kaynağını bulmakta yatar. Eğer neye alerjiniz olduğunu belirleyebilirseniz sorunu kolayca çözersiniz. Örneğin mevsimsel polen kaynaklı göz yanması sorununu ağaçlık alanlara, ormana gitmeyerek çözebilirsiniz. Ya da evcil hayvan alerjisi olanlar için evcil hayvanına veda etmek en mantıklı iş olur.

Bu uygulamalar sayesinde kısa sürede göz yanması sorununuz ortadan kalkacaktır. Ancak yine de göz yanması sorununuz devam ediyorsa ve gözde renkli akıntı varsa mutlaka doktora başvurulmalı ve tüm belirtiler doktora ayrıntılı şekilde anlatılmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla