Göz nezlesi neden olur? Nasıl geçer? Belirtileri ve tedavisi

5 Ağustos 2019   |    21 Kasım 2021    |   Kategori: Göz Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Göz nezlesi özellikle ilkbahar aylarında görünen alerjik bir hastalıktır. Göz nezlesine yakalanan kişiler, ışığa bakmakta güçlük çekerler ve göz yaşarması, göz kızarması, gözde şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için tedavi edilmesi oldukça önemlidir ve basit bir göz nezlesi kolaylıkla evde tedavi edilebilir. Ancak eğer görüşünüzde bulanıklaşma dışında bir değişim, gözde şiddetli ağrı, göz kırpmayı engelleyecek boyutta acı, ışığa karşı çok fazla hassasiyet, odaklanma zorluğu gibi belirtiler gözlemliyorsanız hemen bir doktora görünmeniz ve tıbbi yardım almanız gerekmektedir.

Göz nezlesi (konjonktivit) nedir?

Göz nezlesi, diğer bir adıyla konjonktivit, göz korneasının iltihaplanmasıyla meydana gelen kronik bir göz rahatsızlığıdır. Göz nezlesinde göz kızarabilir, tahriş olabilir, yaşarabilir veya şişebilir. Hastalık alerji, tahriş veya enfeksiyon sebebiyle görülebilir ve oldukça bulaşıcıdır.

Genellikle iyi huylu bir hastalıktır ancak bazen ciddileşebilir. Bakteriyel, viral ve alerjik olmak üzere üç farklı tipi bulunan göz nezlesinin nedenini tespit etmek bazen zor olabilir. Teşhiste her formun kendine özgü belirtileri incelenir. Yetişkinlerde çoğunlukla viral nedenli, çocuklarda ve yaşlılarda ise daha çok bakteriyel nedenli göz nezlesi görülür.

Göz kanlanması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi ve öneriler

Göz nezlesi neden olur?

  • Bakteriyel konjonktivit genellikle kontak lens kullanan insanlarda lensin aşınması sonucunda veya yanlış göz damlası, göz merhemi kullanımında görülür.
  • Viral göz nezlelerinin %65 – %90’ını oluşturan adenoviral göz nezlesi son derece bulaşıcıdır. Hafif veya şiddetli olabilen adenovirüsün sebebi genellikle solunum yolu ile bulaşmaktadır. Adenoviral göz nezlesinin belirtileri genellikle öncelikli olarak bir gözde başlar ve birkaç gün sonra diğer göze de yayılır. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna sahip bireylerde ya da göz nezlesi geçirmiş biriyle yakın temas halinde olan kişilerde görülür. Viral göz nezlesi 4 ile 6 hafta arasında sürebilir ve iyileşmeden önce daha da kötüleşebilir.
  • Yenidoğanlarda gözde enfeksiyon, tahriş veya gözyaşı kanallarının tıkalı olması göz nezlesine sebep olabilir. Bazen doğum sırasında anneden bulaşan bakteri ya da virüs de bebekte bakteriyel konjunktivit görülmesine sebep olabilir. Doğru tedavi edilmezse körlüğe bile sebep olabilen göz nezlesinin semptomları görülmeye başladığında bir doktora başvurulmalıdır.

Bakteriyel konjonktivit kontact lensten kaynaklanabilir

  • Alerjik konjonktivitin semptomları genellikle alerjen maddeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Polen alerjileri diğer bir adıyla saman nezlesi sadece ilkbahardan sonbahara kadar görülürken toza olan alerji her an kendisini gösterebilir. Göz damlasına olan alerji ise göz kapaklarını etkiler ve gözlerin kurumasına sebep olur.

Göz nezlesi belirtileri

Bakteriyel konjonktivit belirtileri

  • Gözde hafif rahatsızlık, yanma hissi,
  • Gözde akıntı,
  • Hafif boyutta ışığa duyarlılık (fotofobi),
  • Göz akında iltihap,

Göz damlası nasıl kullanılır? Ne işe yarar, yan etkileri nelerdir?

Adenoviral göz nezlesi belirtileri

  • Öncelikle tek gözde beliren birkaç gün sonra diğer göze de sıçrayan sulu ve mukuslu akıntı,
  • Gözde yanma, yabancı bir cisim var hissi,
  • Göz kanlanması,
  • Göz içinde yoğun kızarıklık ve tahriş,
  • Sıklıkla göz kapağı kızarıklığı ve ödem,
  • Işığa karşı yoğun duyarlılık,

Alerjik konjonktivit belirtileri

  • Gözde kaşıntı ve akıntı
  • Belirtilerin akşam hafifleyip sabah belirginleşmesi
  • Hapşırma
  • Burun Akıntısı

Göz kapağı şişmesi ve iltihabı neden olur? Tedavisi ve ameliyatı

Göz nezlesi ne tür sorunlara neden olabilir?

Konjonktivit aslında hafif bir hastalıktır ve en fazla 6 hafta içerisinde iyileşme gösterir. Bazı durumlarda ise, özellikle alerjik göz nezlesi hastalarında, alerjenden uzak durulmaması, kişisel bakım ve temizliğin iyi yapılmaması, bağışıklığın düşmesi gibi sorunlar gözde aşırı kuruluk, gözyaşı kanalının kuruması, göz kılcallarında kanama, gözde iltihaplanma gibi sıkıntılara sebep olabilir.

Bebeklerde ve ilerlemiş vakalarda körlüğe sebep olan konjonktivit ihmal edilmemeli, bir sorun olduğu fark edildiği an en kısa sürede bir göz doktoruna danışılmalıdır.

Göz nezlesi nasıl geçer?

Enfektif konjonktivit ataklarının çoğu yaklaşık 1 hafta içerisinde geçer. Bu durum ilerlemediği sürece tıbbi bir yardıma çok fazla ihtiyaç duyulmaz. Gözyaşlarının içindeki bakteriler, mikroplara savaşacak ve kendi kendine iyileşmeyi sağlayacaktır. Sadece nadir vakalarda antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Basit göz nezlesi evdeki bazı uygulamalarla hafifletilebilir. Gözleri bol bol ılık suda yıkamak, çok fazla soğuğa maruz kalmamak, yüz havlunuzu ve yastığınızı düzenli olarak değiştirmek bu uygulamalar arasındadır.

Hastalığın bitim süresinde semptomlarda azalma olmazsa veya ışık hassasiyeti, ciltte leke, kabarcık gibi semptomlar görünürse acilen doktora başvurulmalıdır. Göz nezlesi hafif ve genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıkken herpes veya klamidya gibi enfeksiyonlar çok daha uzun süre devam eder, daha ciddi sorunlara sebep olur ve doktor denetiminde, özel bir tedaviye ihtiyaç duyar.

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Göz nezlesi tedavisi

Basit konjonktivit vakalarında tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bitkisel ve evde yapılabilecek küçük çözümler yardımıyla bu tip vakalar hafifleyip kolayca geçebilir. Daha ileri düzey vakalarda ise antibiyotik kullanımı, doktor gözetiminde uygulanacak solüsyon, merhem veya damlalar hastalığın ilerleme sürecinde gerekli olabilmektedir.

Alerjik göz nezlesi tedavisi

Öncelikle alerji yapan nesne ya da ortamdan uzaklaşmak gerekir. Soğuk kompres yapmak ve yapay gözyaşı damlaları hafif vakalarda rahatsızlığı giderebilir. Daha ciddi durumlarda, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve antihistaminikler kullanmak gerekebilir. Kalıcı alerjik konjonktiviti olan kişilerde ayrıca topikal steroid göz damlası kullanılabilir.

Göz nezlesi oldukça bulaşıcı bir hastalıktır

Bakteriyel konjonktivit tedavisi

Bu tür genellikle antibiyotik göz damlası veya merhemlerle tedavi edilir. Bakteriyel göz nezlesi üç veya dört günlük tedaviden sonra iyileşebilir, ancak hastaların tekrarını önlemek için antibiyotik tedavisini tamamlamaları son derece önemlidir.

Adenoviral göz enfeksiyonu tedavisi

Adenoviral konjonktivit 2 ile 4 hafta arasında kendiliğinden geçer. Yapay gözyaşı ve diğer soğuk kompresler yardımıyla semptomları hafifletebilir ve hastalığı daha kolay atlatabilirsiniz. Bulaşıcı olan viral konjonktivitin yayılmasını önlemek için ellerin sık sık yıkanması, gözden uzak tutulması ve yüzle temas gerektiren ürünlerin başkalarıyla paylaşılmaması son derece önemlidir.

Kontak lens kullanan kişilerin hastalık durumu tamamen geçene kadar kontak lens kullanımını bırakmaları gerekir.

Konjonktivit nedir? Neden olur? A’dan Z’ye belirtileri ve tedavisi

Hamile ve bebeklerde göz nezlesi tedavisi

Hamilelerde ve bebeklerde ise göz nezlesinin tedavi seyri tamamen farklıdır. Doktorların verdiği bazı antibiyotik ve damlalar hamile hastaların kullanımına uygun olmadığı için hamileyseniz ya da böyle bir ihtimal varsa doktorunuza bu bilgiyi vermeyi unutmayın.

Bebeklerde göz nezlesi ise çok tehlikelidir ve tedavi edilmezse körlüğe kadar ilerleyebilir. Bu yüzden herhangi bir belirti görüldüğü an acil olarak doktora başvurulmalı ve hızlıca tedaviye başlanmalıdır.

Göz nezlesine ne iyi gelir?

  • Soğuk ve ılık kompres gözde oluşan kaşıntının ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.
  • Siyah çay, gözdeki kızarıklığı azaltacağı gibi iltihabı da kurutur.
  • Tuzlu solüsyon evde yapılabilen doğal bir dezenfektandır. Kontak lenslerin ve gözün tuzlu su ile yıkanması gözün temizlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Ilık süt ve balın karışımı göz nezlesini hafifletir.
  • Aloe vera, kanamanın durmasına yardımcı olur. Antibiyotik özelliği sayesinde doğal yollardan göz nezlesinin iyileşmesini sağlar.
  • Elma sirkesi ise göz nezlesi sebebiyle gözde oluşan enfeksiyonu temizler.
  • Borik asit, uygun miktarda uygulandığında kızarıklığı, yanma hissini, kuruluğu ve göz akıntısını azaltır.

Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

  • Çiğ patates, gözdeki şişkinliği alır.
  • Göz otu tam bir antibakteriyeldir. Kanlanmış ve iltihaplı gözlerde kullanılan göz otu gözdeki akıntıyı da kurutur: 1 çay bardağı göz otu ile 1 bardak suyu 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra bu karışımla göz banyosu yapın. Bknz:>>> Pinkeye

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla