Kadınlarda hareketsizlik kalp sağlığı için sigaradan daha zararlı

Kategori: Kadın Hastalıkları, Kalp Hastalıkları Print

Dr. Tolga Aydoğ (1)Kadınlarda egzersizin kalp sağlığı için ciddi bir öneme sahip olduğunu söyleyen  Spor Hekimi – Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aydoğ, 26. Kalp Haftası Programı kapsamında konuşmacı olarak katıldığı konferansta, düzenli egzersizin kalp sağlığı açısından birincil öncelik olduğunun altını çizdi. Özellikle kadınlarda egzersizin önemi konusunda önemli bilgiler veren Prof. Dr. Aydoğ, hareketsiz bir yaşamın kalp hastalıkları açısından sigaradan bile daha zararlı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tolga Aydoğ; Türk Kalp Vakfı tarafından düzenlenen “26. Kalp Haftası Programı” kapsamında Barbaros Point Otel’de gerçekleştirilen Halka Açık Konferanslara konuşmacı olarak katıldı. Katıldığı konferansta “Kadınlarda hareketli yaşamın önemi” konusunda bilgi veren Prof. Dr. Aydoğ, egzersizin kalp açısından birincil önlem olduğunu belirterek, “Yaş ve kilo ayrımı yapmadan herkesin kendine uygun bir egzersiz belirleyerek bu egzersizi yaşam biçimi haline getirmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki, hareketsiz bir hayat kalp hastalıkları açısından en önemli risk faktörü. Özellikle oturarak çalışanlar ani kalp krizi açısından daha yüksek risk altında” dedi.

Her 4 çocuktan 1’i obezite sınırında

obezite_cocukKonferans kapsamında yaptığı konuşmada, egzersizin ve sağlıklı yaşamın kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azalttığını belirten Prof. Dr. Aydoğ, “Türkiye’de her 4 çocuktan 1’i obezite sınırında. Yetişkinlerde ise bu oran yüzde 65’e kadar yükseliyor. Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam kalp hastalıklarını tetikleyen iki önemli etken. Bu nedenle egzersizi ve sağlıklı yaşamı bir yaşam biçimi haline getirmek gerekiyor” dedi.

Oturarak çalışanlarda ani kalp krizi riski daha yüksek

Kalp hastalıklarını tetikleyen 5 önemli etken olduğunu belirten Prof. Dr. Aydoğ, “Yüksek tansiyon, obezite, düşük egzersiz, sigara ve kan yağı oranının yüksek olması, tüm ölümler için mevcut risk faktörleri açısından ilk 5 etken. Ancak düşük egzersiz bu etkenler arasında en yüksek orana sahip risk faktörü. Egzersiz yapmadan hareketsiz bir yaşam geçirmek sigara tüketmekten bile daha zararlı. Yapılan araştırmalar oturarak çalışan insanlarda ani kardiyak riski çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Özellikle kadınlarda egzersizin hayati olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydoğ, etkili ve disiplinli bir egzersizin kadınlarda; kalp ve damar hastalıkları, insülin direnci, kan yağları yüksekliği, yüksek tansiyon, KOAH, kireçlenme, fibromiyalji ve depresyonun yanında; osteoporoz ile meme ve rahim kanserleri riskini de azalttığını belirtti.

İp atlamak, kemik mineral dokusu için en etkili egzersiz

egzersiz-kadin-sporProf. Dr. Aydoğ, egzersizin sadece kilolu insanların forma girme aracı olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizerek, normal kilodaki insanlar için de hareketsiz bir hayatın kilolu olanlar kadar tehlikeli olduğunu belirtti. Egzersizler arasında en faydalı olanlar ise, ip atlamak gibi ayakların yere bastığı sporlar. Sıçramak, yürümek, koşmak ve ip atlamak kemik mineral yoğunluğunun arttırılması açısından son derece etkiliyken; bisiklet, yüzme, kürek ve pilates aynı etkiyi sağlamıyor. Çocukların sadece sigara kullanmamaları ve sağlıklı beslenmeleri ve çalışkan olmaları konusunda değil, düzenli egzersiz yapmaları konusunda da teşvik edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aydoğ, “Çocuklardaki obeziteye ve erişkin dönemlerindeki kalp rahatsızlıklarına karşı alınabilecek en etkili önlem, hareketli yaşamı bir davranış biçimi haline getirmek. Artık çocuklar sokak oyunlarından çok uzak yaşıyorlar. Ülkemizdeki kalp hastalığı görülme oranını azaltmak için onları sokakta oynan oyunlara yeniden yönlendirmek gerekiyor” dedi.

Sporu abartmak da sakıncalı

Prof. Dr. Aydoğ egzersiz yapmanın sağlık açısından önemini vurgularken; aşırıya kaçılan sporun fiziksel-ruhsal stres, aşırı kilo kalıpları, yağ yüzdelerinde düşüş, yeme sorunları ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle kayak, orta-uzun mesafe koşu, bisiklet ve yüzme sporları aşırı yapıldığında sıklıkla yeme bozuklukları gözleniyor.

Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri sürüyor

Acıbadem Fulya Hastanesi uzmanlarının, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında yer aldığı etkinlikler devam ediyor. Uzmanlar; Türk Kalp Vakfı önderliğinde ve Doğa Koleji’nin ev sahipliğinde ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen sağlık eğitimlerine konuşmacı olarak katılıyorlar. İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki Doğa Kolejlerinde 8 Nisan’da başlayan ve 11 Nisan’a kadar sürecek olan eğitimler kapsamında; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, Klinik Psikolog Nuray Sarp, Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün çocuk sağlığı ve çocuklarda sağlık bilinciyle ilgili önemli bilgiler paylaşıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi, 12 Nisan tarihinde Sarıyer Doğa Koleji’nde gerçekleştirilecek “Sağlıklı Çocuk Şenliği”nde de yer alacak.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla