Hekimlere özel 15 önemli Sosyal Medya tavsiyesi ve uyarısı

Kategori: Sağlık Gündemi Print

bilgisayar-internet-dijital-veriBaşta dijital platformlar olmak üzere internet ve Sosyal medyanın sağlık alanındaki etkisi ve gücü her geçen gün artıyor. Artık pek çok uzman sosyal medyanın sağlık iletişimindeki yerinin tartışılmaz olduğunu ve tüm sağlık çalışanlarının bu güçlü araçlardan faydalanması gerektiğini belirtiyor. Sosyal medya sadece doktorların hastalara bilgi ulaştırmasında değil, aynı zamanda seslerini duyurmada, iş arkadaşlarıyla iletişimde ve hekimlerin daha çok fark edilebilirlik kazanmasında önemli bir fonksiyona sahip. Ancak tüm bu önemli etki ve faydalarına rağmen doğru kullanılmadığında sosyal medyanın zararlarına katlanmak ta söz konusu. Hekimler için hazırlanan 15 önemli sosyal medya tavsiyesinden oluşan bu rehberini okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:

1- Asla hastalarınıza sosyal medya aracılığıyla teşhis ve tanı koymayın.

2- Sosyal medya, hastaları bilgilendirmek amacıyla kullanılabilir. Hastalar, sizi sayfalarınızda takip ederek sizin yaptıklarınızla ilgili bilgilere ulaşabilir veya paylaşmak istediğiniz önerileri okuyabilirler.

Twitter

3- Twitter, profesyonel bağlantılarınızın sayısını arttırmak için oldukça kullanışlı bir araçtır. Görünürlüğünüzü arttırmak ve diğer hekimler ve sağlık çalışanları ile bağlantı kurmanızda size fayda sağlayabilir. Hastalar sizi Twitter’da takip edebilir ama, 140 karakter kısıtlamasından ötürü, Twitter’ın hastalara bilgi sağlamak için çok güçlü bir araç olduğu söylenemez. Fakat Twitter’dan kendi blog veya web sitenizin ya da eniyihekim.com gibi sitelerdeki profilinizin linklerini ekleyebilir yazılarınızı paylaşabilirsiniz.

4- Takipçilerinizi dikkatle seçin. Sizi spamleyen ya da trolleyen (“troller” sizin tepki vermeniz için bilinçli bir şekilde olumsuz paylaşımlarda bulunan kişilerdir) kişileri engelleyin.

5- Ağınızı genişletin. Önemli mesajlarınızı düzenli olarak tweetlediğiniz bir grubunuz olsun ki, bu gruptakiler mesajlarınızı paylaşıp yayabilsinler veya retweetlesinler.

6- Yazdıklarınızı gözden geçirin. Arada kişisel tweetleratmakta herhangi bir sakınca yoktur. Bunu özellikle faydalı görüyorum çünkü bu şekilde olması daha samimi bir ortam doğuruyor. Sadece mesleki paylaşımlarda bulunan Twitter hesapları insanlara biraz sıkıcı gelebilir. Eğer alışılmışı biraz değiştirirseniz insanların ilgisini daha fazla çekebilirsiniz.

7- Sosyal medyada bir anda öfkeye kapılmayın. Sizi takip eden pek çok insan var. Eğer trollendiyseniz, sakin bir şekilde cevap verin ya da görmezlikten gelin. Eğer size direkt bir tweet yollanırsa, kullanıcı adınızın önüne bir karakter koymadıkları sürece bu tweetleri sizden ve onlardan başka kimse göremeyecektir. Olumsuz yorumlara sert bir şekilde cevap vermek yerine açıklayıcı ve ikna edici geri bildirimler yapınız.

8- Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir yerlerden gelen iyi makaleleri retweet edin. İnsanlar sizi, kendileri için güvenilir bir kaynak olarak görecektir.

9- Sosyal medyada çekingen olmayın. Favori tweetler atın, insanlara retweetler (ya da RTler) için teşekkür edin. Ama fazla miktarda gereksiz paylaşım ya da başkalarının hesaplarını en ince detayına kadar takip edenlerden de olmayın… Eğer birisi size dönmüyorsa, geçin gitsin.

Facebook

10- Hastaları bilgilendirici materyalleri paylaşmak için Facebook daha uygun bir sosyal medya platformudur. Hastalardan sizin Facebook’taki çalışmalarınızı takip etmelerini rica edin.

11- Facebook’ta sadece bir hesabınız olabilir ama birden fazla farklı sayfa açabilir onları yönetebilirsiniz. Benim kendi kişisel Facebook sayfam olduğu gibi yaptığım işler için bir sayfam ve bir de kişisel profesyonel bir sayfam var.

12- Unutmayın ki artık insanların içindesiniz. İnsanların içinde yapmayacağınız ya da sonrasında yapmamış olmayı isteyeceğiniz şeyleri Facebook’ta da yapmayın. İnternete konulan herşey internette kalmaya devam eder.

Linkedin

13- Linkedin kariyeriniz için bağlantılarınızı güçlendirebileceğiniz bir araç. Buna uygun olarak iş yaşamındaki bağlantılarınızı geliştirebilirsiniz. Linkedin’de tanıdığınız veya takip etmek istediğiniz insanlarla iletişim kurmaya çalışın. Böylelikle profesyonel ağınız genişlemiş olacaktır.

14- Linkedin’i Facebook ve Twitter gibi kullanmayın. Linkedin Facebook, Twitter gibi mecralardan oldukça farklı bir araçtır. Örneğin; yerlerle alakalı (tatil vs.) ile ilgili ayrıntı paylaşmak yerine makalelerinizi yazılarınızı Linkedin’de paylaşmanız daha iyi olacaktır.

Online Seminer

15- Çeşitli online seminerlere katılarak internet üzerindeki imajınıza katkıda bulunacak tüyoları öğrenebilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla