Hemşirelerin görevini mobil cihazlar yapacak, bilgiler doktorun cebine gidecek

Kategori: Arşiv Print

mobil-tele-teknoloji-saglik

TÜBİTAK onaylı yeni bir proje ile hastalar doktorun ayağına gitmekten kurtulacak. Tansiyon, kan, şeker gibi tahliller anında doktorun cebine gidecek. Her alanda yaşanan teknolojik dönüşüm sağlık alanında da kendisini gösteriyor. Tüketici elektroniğinin güçlü yerel oyuncularından Golmaster, TÜBİTAK’tan onaylı projesiyle hastaları doktorun ayağına gitmekten kurtaracak. Goldmaster’ın geliştirdiği hasta takip sistemiyle hastaların kan, şeker, tansiyon, nabız ölçümleri anında doktorun cebine gelecek. Hemşirelerin yaptığı işi bundan böyle cihazların yapacağını belirten Goldamaster Genel Müdürü Sinan Bora, projenin hastanelerden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Bugüne kadar ithal ürünlere ağırlık veren Goldmaster, strateji değişikliğine gitti. Artık Uzak Doğu menşeili ithal ürünler yerine yerli üretime başlayan Goldmaster TÜBİTAK’ın da desteğiyle katma değeri yüksek ürünler üretecek. Sağlık alanındaki ürün ve hizmetlerde katma değerin yüksek olduğunu ifade eden Sinan Bora, “TÜBİTAK sağlık ürünlerininyerli olarak üretilmesine büyük destek veriyor. Biz de yerli üretim için TÜBİTAK’a başvurduk, kabul edildi. Sadece mal alıp satmak istemiyoruz, Ar-Ge de yapmak istiyoruz” dedi.

EVE VERİ MERKEZİ
Bu cihazları kullanarak hastaların uzaktan takibini sağlayan bir sistem üzerinde çalıştıklarını dile getiren Bora, projenin TÜBİTAK tarafından destek kapsamına alındığı kaydetti. Projeyi 2015 yılının sonunda hayata geçirmek istediklerini ifade eden Bora, şu bilgileri verdi: “Sistem hastanın verilerinin internet üzerinden doktora gitmesine dayanıyor. Hastanın kalp atış sayısı, tansiyonu, şekeri, EKG verileri, vücut sıcaklığı gibi veriler evde bir cihazda toplanacak. Yani tansiyon aletindeki veri bluetooth üzerinden cihaza aktarılacak. Bilgiler buradan otomatik olarak hastanenin doktorun cebine gidecek. Böylece hastanın doktorun ayağına gitmesine gerek kalmayacak. Doktor da anında müdahale edebilecek. Bu konuda ileride ihaleler açılacak. Şuan olsa hastaneler hemen kabul edecek.”

Güvenlik sistemleri işine de girdiklerini anlatan Bora, yüz tanıma sistemlerini ticari amaçlı olarak kullanmak istediklerini bildirdi. Bora, “Yüz tanıma sistemlerini yazılım hazır. Mesela bu sistemi kurduğumuz bir esnaf dükkanın önünde geçen kişilerin kaç tanesinin kendi gerçek müşterisi olduğunu bilecek. Polis caddelerden geçenlerin kaç tanesinin sabıkalı olduğunu öğrenebilir, holiganlar statlara girmeden bu sistem sayesinde rahatlıkla tespit edilebilir” diye konuştu.Kaynak:Türkiye

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla