İlaç fiyatında kullanılan Euro kuru yıl bitmeden yenilenerek %25 artırıldı

Yazan Hatice Pala Kaya
18 Aralık 2023  |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Uzun süredir tartışma konusu olan ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun güncellenmesinde, Temmuz ayındaki artışın ardından yıl bitmeden ikinci kez artış yapıldı. Resmi Gazetede 16 Aralık günü yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Euro kuru %25 artırılarak 17,5483 TL’ye yükseltildi. Temmuz ayında ilaç hesaplamasında kullanılan Euro kuru 14,0387 TL olmuştu. Bu karar, ilaç fiyatlarını yükseltecek ve 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek. Öte yandan, TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yazılı bir açıklama yaparak bulunamayan ilaç sorununun devam edeceği düşüncesinde olduklarını belirtti.

İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu’na yeni yetki

Cumhurbaşkanı Kararında, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde yetkili organlardan İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonuna yeni bir yetki verilmesi dikkati çekti. 2017/9901 sayılı kararda, Komisyonun fiyat belirlemeye yönelik yetki düzenlemesine ilişkin maddelerinden olan 3. Maddesine 4. Fıkra olarak “Fiyat Değerlendirme Komisyonu, sürdürülebilir sağlık hizmet sunumunu sağlamak üzere toplumun tamamının veya belli kesimlerinin normal hayat faaliyetlerini etkileyen veya etkileyeceği öngörülen tedarik problemlerinde, TİTCK daveti üzerine toplanarak resen karar alabilir” ifadesi eklendi.

TEİS: İlaç fiyat politikası, bazı ilaçlara erişimi zorlaştırıyor, eczaneler zor durumda

2017/9901 sayılı kararda, bulunamayan ilaçlara ya da bazı özellikli ilaçlara özel fiyat oluşturma yetkisi bulunuyor ancak bunlar için bazı sınırlar bulunuyordu. Yeni kararla, TİTCK’nın Komisyonu toplantıya çağırması, bulunamayan bir ilaç sorunu ve bunun halk sağlığına etki etmesi şartları altında komisyona resen fiyat ayarlama yetkisi verilmesi dikkat çekti.

Eczane karları oranı değişmedi, tabi ilaç fiyat aralığı değişti

Cumhurbaşkanı kararında eczacı ve depocu kar oranlarına yönelik düzenleme de yer aldı. Depocu karı değişmezken, eczanelerin kar oranlarının gösterildiği ilaç fiyat aralıklarında değişiklik yapıldı. Kur ayarlaması sonrası fiyatlar artacağı için eczanelerin yüzde 28 kar oranı olan ilaç bedeli 328 TL’ye çekildi. Böylece ilaç fiyat artışları sonrası düşük kar oranına geçecek ilaç sayısı kısmen de olsa dengelenmiş oldu. 328-645 TL arası bedelli ilaçlar yüzde 18, 657 TL üstü ilaçlara ise yüzde 13 kar uygulanacak.

Komisyonun yılın ilk 45 günü içinde karar alması gerekiyor

Öte yandan, ilaç fiyatlarında kullanılan Euro kuru için ilgili kararda ve Sağlık Bakanlığı tebliğinde İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonunun yılın ilk 45 gününde Euro kurunu güncellemesine yönelik hüküm bulunuyor. Buna göre İlaç Fiyat Değerlendirme Komisyonu, Merkez Bankası’nın ilan edeceği 2023 Euro ortalama kurunun yüzde 60’ı oranında yeni bir Euro kurunu ilan etmesi gerekiyor.

İlaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru yüzde 30,5 artırılarak 14,03 TL’ye yükseltildi

TEİS Başkanı Saydan: Sorun devam edecek

Resmi Gazetede yayımlanan kararın ardından yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bulunamayan ilaç sorunun devam edeceği görüşünde olduklarını belirtti. Ecz. Saydan açıklamasında “Belirlenen Euro kuru son 8 yıldır, reel Euro kurunun yüzde 50’si oranında seyretmeye devam etmektedir. Bugün yaşanan ‘ilaç yoku’ probleminin en temel sebebi budur. Kur seviyesi güncel kurun çok altında kaldığı için piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Eczacılar 10 gün sürecek sıkıntıya hazırlanıyor

Ecz. Nurten Saydan, kararın 25 Aralık günü yürürlüğe gireceğini belirterek, geçen süre içinde eski fiyatlardan olan ilaçların eczanelere gönderilmesinde azalma olacağını da vurguladı. Ecz. Saydan “Kararın yürürlüğe girmesi 25 Aralık olarak belirlendiği için depolardan ilaç akışı bugün itibariyle oldukça azalmaya başladı. 10 gün süreyle biz eczacılar ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz” görüşünü belirtti.

Bulunamayan ilaç sorununun kalıcı çözümü için yerli üretime vurgu yapan TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “İlacın ulaşılabilir ve bulunabilir olması zorunludur. Aksi halde hayati öneme sahip birçok ilaç piyasada bulunamayacak duruma gelecek. İlacın sağlıklı bir şekilde piyasada bulunabilir olması için Euro kurunun güncellenmesinin yeterli olmayacağını geçmiş yılların deneyimleri açıkça göstermektedir. Bir an önce yerli ilaç sanayi desteğinin artarak, üretime geçilmesi gerekiyor. Bunun sonucunda hem dışa bağımlılığımız azalacak hem de ilaç fiyat avantajı sağlanmış olacak” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla