İlaç yüklü nano ‘kabarcıklar’ karaciğer kanseri tedavisinde çok etkili olabilir

Kategori: Güncel / Literatür, ONCOLife, Onkoloji Print

karaciger-kanseriFDA onaylı anti-kanser bileşiğin spesifik olarak karaciğer kanseri tümörlerini hedeflemesini sağlayan yeni bir konumlandırma yönteminin tedavide oldukça iyi sonuçlar verdiği açıklandı. Kemoterapi, termal ablasyon ve hipertermiyi birleştiren ‘üçlü atak’ tekniği, yüksek oranda hedeflendirilmiş ancak minimal invaziv bir yaklaşım sunuyor. Nano kabarcık formunda yapılan beksarotene ön ilacı, esnek bir kateter yardımıyla doğrudan tümöre yerleştirilir. Ultrason ablasyon tedavisiyle de kabarcıklar patlatılarak ajan serbest bırakılır. Önde gelen akademik ve endüstri araştırmacıları arasındaki interdisipliner bir işbirliğinde, araştırmacılar, FDA-onaylı anti-kanser bileşiğinin spesifik olarak karaciğer kanseri tümörlerini hedeflemesini sağlayan yeni bir konumlandırma yöntemi keşfetti.

Dipanjan-PanKemoterapi, termal ablasyon ve hipertermiyi birleştiren ‘üçlü atak’ tekniği, yüksek oranda hedeflendirilmiş ancak minimal invaziv bir yaklaşım sunuyor. Çalışmayı yöneten, Urbana-Champaign’da Illinois Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Dipanjan Pan, bulgularla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Bu çalışmada, halen T-hücreli lenfomalarının kutanöz manifestasyonları için kullanımda olan topikal ajan beksaroteni (Targretin) yeniden hedeflendirdik ve kendi kendine birleşen nano kabarcıklar oluşturarak solid tümör uygulamaları için yeniden tasarladık.”

Oldukça iyi sonuçlar veren yeni yöhxntemde, ön ilaç formunda Targetin ile dolu bu mini kabarcıklar patlatılarak ilaç karaciğer kanser hücrelerinin içerisinde serbest bırakılıyor. Böylece ön ilaç, hücresel içselleştirme süreci sırasında aktive edilmiş olur. İstenmeyen sistemik serbestlenme olasılığı, sağlıklı hücreleri atlamasına yardımcı olan yüksek oranda selektif aktivasyon mekanizması sayesinde oldukça düşüktür.

Amerikan Kanser Derneği, ABD’de bu yılın sonuna kadar yaklaşık 1,66 milyon yeni kanser olgusunun teşhis edileceğini ve bu rakamın global istatistikler dikkate alındığında artacağını hesapladı. Geleneksel ilaç keşif hattıyla yeni kanser tedavisi ilaçları geliştirmek zaman harcayıcı ve maliyetli. Bir hastalığın tedavisinde beşeri kullanım için halihazırda onaylanmış bir ilacın yeniden hedeflendirilerek başka hastalıkların tedavisi için yeniden incelenmesi bu sorunlara getirilen bir çözümdür.

Kanser tedavisinde uygulanan ilk nano ilaç başarı sağladı!

Amerikan Kimya Derneği’nin nanoteknoloji dergisi ACS Nano’da yayınlanan makalesinin baş yazarı Prof. Dr. Santosh Misra, “Karaciğer kanseri normalde saldırması zor bir kanserdir ve genellikle anlamlı cerrahi müdahale gerektirir. Bu çalışmada, beksaroteni başarılı şekilde yeniden hedeflendirerek duyarlı bir nano kabarcık form haline getirdik ve esnek bir kateter kullanarak doğrudan tümör içerisine yerleştirdik ve ajanı serbest bırakmak üzere kabarcıkları ‘patlatmak’ için ultrason ablasyon tedavisini kullandık” diyor.

Üniversite araştırmacıları, yeni tasarlanan mekansal olarak izlenen 3D ultrason görüntüleme donanımlı bir kateter bazlı ultrason terapötik cihazı uygulamak için biyomedikal bir şirket olan Acoustic MedSystem ile birlikte çalıştı.

Çalışmadan sağlanan verilerin önemli sonuçları olacağını belirten Prof. Dr. Dipanjan Pan, şu saptamalarda bulunuyor: “İn vitro hepatosellüler karsinom modeli ve in vivo karaciğer ablasyonu büyük hayvan modeli kullanarak, kateter bazlı ultrason ile birlikte kullanıldığında beksaroten ön ilaç nano kabarcıklarının etkinliğini gösterdik, böylelikle bu trimodal yaklaşımın terapötik vaadini vurguladık. İlaç tarama için domuz kanser modeli nadir olarak kullanılır, bu da bize klinik öncesi sistemde insana daha yakın bu yeni terapötik nano kabarcık sınıfının incelenmesi için büyük bir fırsat veriyor.

Kanser tedavisinde tarihi dönemeç: İlk kez onkolitik bir ilaç FDA’dan onay aldı

Ayrıca, çalışmada atomikten molekülere, molekülerden hücreye doku ve organ düzeyine sisteme bakılıyor. Bu bulgular, bir sonraki adım bunların insanlarda test edilmesi olabilir!”

Kaynak: Trimodal Therapy: Combining Hyperthermia with Repurposed Bexarotene and Ultrasound for Treating Liver Cancer. SK. Misra, G. Ghoshal, L. Rund, PS. Ray, Dipanjan Pan. ACS Nano, 2015; 9 (11): 10695 DOI: 10.1021/acsnano.5b05974

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26435333

Trimodal Tedavi: Karaciğer Kanseri Tedavisi için Ultrason ve Yeniden Hedeflendirilmiş Beksaroten ile Hiperterminin Kombinasyonu

nano-ilac-bubleÖzet: Var olan kanser ilaçlarının çözülmezlik gibi fiziksel limitasyonlarının aşılması için yeniden hedeflendirilmesi, terapötik etkinliğin arttırılmasını sağlamak ve klinik uygulama yelpazesini genişletmek için çekici bir stratejidir. Bu tür bir yaklaşım aynı zamanda ilaç geliştirme çabalarında kayda değer oranda maliyetten tasarruf sunmaktadır. Biz burada halihazırda T-hücreli lenfomalarının kutanöz manifestasyonları için sınırlı kullanımda olan topikal ajan beksaroteni (Targretin®) yeniden hedeflendirdik ve kendi kendine birleşen nano kabarcıklar oluşturarak solid tümör uygulamalarında kullanılmak üzere yeniden tasarladık.

Yeni ön ilaç nano kabarcıkların fiziko-kimyasal karakterizasyon çalışmaları, odaklanmış ultrason enerjisi uygulamasına yanıt olarak bunlarda stabilite, artmış hedef hücre içselleştirme kapasitesi ve yüksek oranda kontrollü nüks profili göstermiştir. İn vitro hepatosellüler karsinom modeli ve in vivo karaciğer ablasyonu büyük hayvan modeli kullanarak, kateter bazlı ultrason ile birlikte kullanıldığında beksaroten ön ilaç nano kabarcıklarının etkinliğini gösteriyor, böylelikle bu trimodal yaklaşımın terapötik vaadini vurguluyoruz.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla