Vücuttaki tüm hücrelerin en önemli enerji kaynağı, karbonhidratların en küçük parçası olan glukozdur. Glukoz kan şekerini oluşturulur. Kan şekeri yemek yendikten sonra artış gösterir ve yemekten 2 saat sonra normal seviyesine düşmesi beklenir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artışın hızı ve miktarı diyetin örüntüsüne göre değişiklik gösterir. Kan şekerinin yükselmesinde en etkin besin ögesi karbonhidratlar (glukoz)dır. Karbonhidratı bir besinin yendikten sonra kan şekerini yükseltebilirliği glisemik indeks – glisemik yük kavramları ile tanımlanmaktadır. Düşük glisemik ineksli bir öğün, yüksek glisemik indeksil öğüne göre daha yüksek kan şekeri yanıtı oluşturur. Kan şekerinin hızlı yükselmesi ve yüksek seyretmesi insülin salgılanmasını arttırdığı için glisemik indeksi yüksek beslenme tarzının obezite, diyabet ve bunlarla ilintili kronik hastalıkların görülme sıklığına etkisi tartışılmazdır. Sağlıklı beslenmede düşük glisemik indeksli besinlerin seçimi önem taşımaktadır.Karbonhidratların en küçük parçası olan glukoz, kan şekerini oluşturur. Vücuttaki bütün hücreler glukozu kullanır. Diğer mo-nosakkaritlerin (fruktoz ve galaktoz) vücutta kullanılabilmeleri için karaciğerde glukoza çevrilmeleri gerekir. Açlık durumunda sağlıklı bir bireyin kan glukoz yoğunluğu 70-100 mg/dl’dir. Normal kabul edilen miktarların alt ve üst sınırları kan glukozunun belirlenmesinde kullanılan yönteme göre farklılık gösterir. Kan şeker düzeyi, yemek yendikten sonraki ilk saat içinde 120-140 mg/dL’ye yükselir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artışın hızı ve miktarı diyetin örüntüsüne göre farklılık gösterir. Karbonhidrat emilimi tamamlandıktan iki saat sonra normal seviyesine döner. Kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlara oranla kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Kan şekerinin düzenlenmesinde esas organ karaciğerdir. Yemek sonrasında kan şekeri yükseldiğinde insülin salimini artar, bağırsaklardan emilen glukozun çoğunluğu karaciğerde glikojene çevrilir ve depolanır.
Fruktoz nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve intoleransı
İnsülin protein yapısında bir hormondur. Pankreastaki beta hücrelerinde yapılır. Kandaki glukoz düzeyi yükseldiği zaman pankreas birkaç dakika içinde otomatik olarak uyarılıp insülin salgılar. Açlıkta insülin düzeyi 5-10 //U/ ml iken yemek sonrası 60-90 //U/ml’ye yükselir. İnsülin karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını etkiler. İnsülinin temel görevlerinden biri de glukozun hücre içine girişini sağlayarak kan glukoz düzeyini ayarlamaktır. İnsülin kandaki glukozu bağlayarak hücre zarındaki insülin reseptörlerinin yardımıyla, glukozu hücre içerisine alır.
Glisemik indeks(GI); karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder. Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren test yiyeceğinin 2 saat içerisinde oluşturduğu kan glukozunu artış alanının, aynı miktarda karbonhidrat içeren referans yiyeceklerin oluşturduğu kan artış alanına kıyaslanmasıdır. Kısaca yenildikten 2 saat sonra besinlerin gösterdikleri glukoz yanıtlarının standart olarak alınan ekmeğin gösterdiği yanıta göre yüzde değeridir.
Glisemik indeksi yüksek besin alımıyla obezite, diyabet ve bunlarla ilintili diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı arasında paralellikler saptandığından, sağlıklı beslenmede yer alan karbonhidratlı yemeklerin glisemik indekslerinin düşük olması önerilir.

Belirli miktardaki spesifik bir besinin oluşturduğu insülin ihtiyacı ve glisemik yanıt seviyesini belirler.

Örnek: Elma (1 orta boy)
GY=40×100/15g = 6 g


<tdSebzeler Pancar Havuç Taze bezelye Balkabağı
| Glisemik İndeks | Glisemik Yük | |
| Kahvaltılıklar Mısır gevreği Buğday gevreği | 92 59 | 24 12 |
| Tahıllar Pirinç-beyaz Bulgur | 98 48 | 21 12 |
| Makarnalar Spagetti Şehriye | 38 35 | 18 16 |
| Ekmek, bisküvi vb. Baget (beyaz, yuvarlak ekmek) Tam buğday ekmeği Çavdar ekmeği Kraker Yulaflı bisküvi | 72 77 58 78 55 | 25 9 9 14 12 |
| Kurubaklagiller Nohut Mercimek Barbunya | 28 25 28 | 8 5 7 |
| Patates Haşlanmış Kızartılmış | 88 75 | 16 22 |
| Sebzeler Pancar Havuç Taze bezelye Balkabağı | 64 47 48 75 | 5 3 3 3 |
| Meyveler Elma Kayısı-kuru Muz Portakal Üzüm | 38 31 51 48 46 | 6 9 13 5 8 |
| Süt ve türevleri Süt- normal Yoğurt-düşük yağlı | 27 33 | 3 10 |
| İçecekler Kola Meyveli gazlı içecek Portakal suyu | 63 68 52 | 16 23 12 |
| Tatlılar Şeker- sükroz Fruktoz Bal Çikolata Bar | 68 19 55 44 68 | 7 2 10 13 27 |
Karbonhidratlı Besinlerin Glisemik İndeksi ve Glisemik Yükü
KAYNAKLAR
Yararlanılan asıl kaynak; Kan şekerini etkileyen besinler
Hazırlayanlar: Araş. Gör. Hilal Çiftçi Araş. Gör. Gamze Akbulut Yrd. Doç. Dr. Emine Yıldız Doç. Dr. Seyit M. Mercanlıgil Hacettepe Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü
Diğer Kaynaklar.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?