Kanser günümüzde en büyük sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Dünyada ve ülkemizde ölüme yol açan hastalıklar sıralamasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserler gelmektedir. Kanser tedavisinde en sık kullanılan yöntemler olan kemoterapi (ilaçla tedavi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) ciddi yan etkileri nedeniyle hastalar tarafından çoğunlukla zor tolere edilmektedir. Diğer taraftan mevcut yöntemler ile yıllar içinde kanser tedavisinde belirgin bir başarı elde edilmiş olmasına rağmen kansere karşın savaşın tamamıyla kazanıldığını söylemek zordur. Kanserin gelişmesine katkıda bulunan önemli etkenlerden biri de kişinin bağışıklık sisteminin yetersiz kalmasıdır. Normal şartlar altında vücudumuzda devamlı bir hücre yapımı ve yıkımı söz konusudur. Yaşamın devamı için gerekli olan bu döngü esnasında kanserli hücreler de üretilir ancak bağışıklık sistemi sağlam kişilerde yanlışlıkla üretilen bu kanserli hücreler bağışıklık hücreleri tarafından tanınarak yok edilir. Bağışıklık sisteminin iyi çalışmadığı veya baskı altında olduğu durumlarda ise kanserli hücreler denetimden kurtulur ve çoğalarak kanser denilen hastalığa yol açar.
Kanser ve bağışıklık sistemi arasındaki bu ilişkiden yola çıkarak kanserde yeni tedavi seçenekleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yapılan son araştırmalar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bu yolla kanserli hücrelerin daha iyi tanıması sağlayarak kanserin kontrol altına alınabileceğini düşündürmektedir. Bağışıklık sisteminin sadece kanserli hücreleri hedef alması sağlanarak hastalık taşımayan diğer dokuların zarar görmesi engellenebilmektedir. Bu sayede bağışıklık sistemi üzerinde yapılan tedavilerde (immunoterapi) kemoterapi ve radyoterapiye nazaran yan etkiler daha sınırlı olmaktadır.
Tüm bu gelişmeler ve bağışıklık sistemi ile ilgili en yeni bilgiler Türk Hematoloji Derneği tarafından 20 Mayıs 2015’te İstanbul’da düzenlenen birinci İstanbul İmmunohematoloji zirvesinde 7 ülkeden 60’ın üzerinde hematoloji, immunoloji, ve onkoloji alanlarında uzman bilim insanlarının katılımı ile tartışıldı.
YORUMUNUZ VAR MI?