‘Kemik okulu’ projesi Türkiye geneline yayılıyor

Kategori: Sosyal Sorumluluk / İK Print

 

ADANA – Geçtiğimiz yıl Ortopedia Kemik ve Eklem Hastalıkları Hastanesi ve MSD’nin koşulsuz destekleriyle “Sessiz Hırsız” osteoporoz konusunda Adanalı kadınları bilinçlendirmek için hayata geçirilen “5000 Kadına Kemik Okulu Projesi” ülke geneline yayılıyor. Yaşlanan nüfusu kemik erimesi hakkında bilinçlendirmeyi, kadınlara kemik hastalıklarını tanıtmayı ve kemik erimesinden korunma yöntemlerini öğretmeyi amaçlayan “Kemik okulu” projesi, Adana’daki başarısından sonra Konya, Çanakkale, Antakya ve Adapazarı illerinde de uygulanmaya başlıyor.

 

Türkiye’de de özellikle ileri yaşlarda sıklıkla karşılaşılan osteoporoz, kırıkların oluşması ile kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Kemik yoğunluğunun azalması sonucu kalça kırığı yaşayan her 5 kadından 1’inin bir yıl içinde hayatını kaybetmesine neden olan osteoporoz herhangi bir belirti vermemesi nedeniyle “Sessiz Hırsız” olarak adlandırılıyor. 50 yaşın üzerindeki her üç kadından birinde görülen osteoporoz özellikle menopoz sonrasında önemli sorunlara neden oluyor.

 

Ortopedia Kemik ve Eklem Hastalıkları Hastanesi’nin kemik erimesi konusunda Çukurova bölgesindeki kadınları bilinçlendirmek için geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği 5000 Kadına Kemik Okulu Projesi Adana’dan sonra Türkiye geneline yayılıyor. Proje ile önümüzdeki dönemde Konya, Çanakkale, Antakya ve Adapazarı illerindeki kadınların da kemik sağlığı ve kemik erimesi konusunda bilinçlenmesi sağlanacak.

 

Ortopedia Kemik ve Eklem Hastalıkları Hastanesi Kalça Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Toğrul’un önderliğinde sürdürülen proje ile, yaşlanan nüfusu bu önemli hastalık konusunda bilinçlendirmek, kadınlara kemik hastalıklarını tanıtmak ve kemik erimesinden korunma yöntemlerini öğretmek amaçlanıyor.

 

Projenin uygulamaya konulacağı illerden hekimlerin Adana’da bir araya geldiği özel toplantıda konuşan Prof. Dr. Emre Toğrul, “Eğitilmesi planlanan 5 bin kadına ulaşabilmek için muhtarlarla işbirliği yaptık. Muhtarlar görev yaptıkları mahallelerde oturan 18–70 yaş arasındaki kadınlar ile bizzat görüşerek onları eğitime yönlendirdi. Projeyi Adana’da başarı ile gerçekleştirdik ve 5 bin kadına kemik sağlığı ve kemik erimesi hakkında eğitim verdik. Projenin başka illerde de uygulanacak olmasından çok mutluyum” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Toğrul Adana’da derslere katılan kadınlarımıza basit bir sağlık yatırımını nasıl yapacaklarını anlattıklarını belirterek, “Eğitim sonrasında tüm katılımcılara bir sertifika verdik. Bu sertifika ile tüm katılımcılarımızın bir “kemik okulu diplomaları” oldu. Katılımcıları osteoporoz açısından değerlendirdik böylece, projenin bitiminde önemli bir osteoporoz araştırmasına da imza atmış olduk” dedi.

 

Prof. Dr. Emre Toğrul, proje ile gelecek kuşakların da daha sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyleyerek “Eğitim alan her kadının öğrendiklerini başta çocukları olmak üzere çevresindeki herkesle paylaşması çok önemli” diye konuştu.

 

Kemik erimesine bağlı kırıkların tüm dünyada çok büyük ekonomik ve sosyal sorunlara yol açtığını dile getiren Prof. Dr. Toğrul, hastaların tekrar eski hareket kapasitelerini sağlamak için yaptığı harcamaların kemik sağlığı iyi olan bir yaşlıya göre 7 kat fazla olduğunu belirtti. Prof. Dr. Toğrul osteoporotik kırığı olan hastaların % 25’inin bir yıl içinde hayatını kaybettiğini ve yaklaşık % 50’sinin ise eski hareket kapasitesine asla ulaşamadığını da sözlerine ekledi.

 

Antakya M. Kemal Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Turhanoğlu, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. A.Serhan Çevrioğlu, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Zateri ve Konya Özel Akademi Hastanesi Uzm. Dr. Mehmet Portakal  Adana’da bir araya gelerek kendi illerinde projeyi hayata geçirebilmek için detaylı görüşmeler yaptılar.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla