Kimler meme kanseri için ciddi riski altında?

Kategori: Kadın Hastalıkları, Kanser Print

İleri yaştakiler, ailesinde meme kanseri olanlar, erken adet görüp geç menopoza girenler, hiç doğum yapmayanlar, menopoz sonrası hormon alanlar, obezler, düzenli egzersiz yapmayanlar, diğer memesinde kanser olanlar ve alkol kullananlar meme kanserinde risk gruplarını oluşturuyor. Meme kanserine yakalananların dörtte üçünün 50 yaş ve üzerindeki kadınlar olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Pembe Kurdele Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekmel Tezel, “30’lu yaşlarda meme kanserine yakalanma ihtimali ortalama binde 4 iken, 60’lı yaşlarda bu oran 30’da bire çıkar. Bir kadının hayat boyu meme kanserine yakalanma riski sekizde birdir” dedi.

Meme kanseri riski altında mısınız?

Meme kanseri olan kadınların dörtte üçünün 50 yaş ve üzeri kadınlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tezel, “30’lu yaşlarda meme kanserine yakalanma ihtimali ortalama binde 4 iken, 60’lı yaşlarda bu oran 30’da bire çıkar. Bir kadının hayat boyu meme kanserine yakalanma riski sekizde birdir” dedi.

Yeni tedaviler ileri evre meme kanseri hastalarının umudunu artıyor

Meme kanserinin diğer kanserler gibi ilerleyici ve tehlikeli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tezel, şu bilgileri verdi: “Eğer tedavi edilmezse sonuç kaçınılmazdır ancak bu hastalığın adı kanser de olsa günümüzde uygulanan tedavilerle yıllar boyu sağlıklı yaşam mümkündür. Burada asıl belirleyici olan hastalığın ne kadar yaygın olduğu ve tedavi edilip edilmediğidir. Tümör ne kadar yaygınsa hayatta kalma şansı o kadar düşüktür.

Obezite meme kanseri için de risk

Yüksek yağ içeren diyet, direkt meme kanseriyle ilişkili değildir. Ancak obeziteye yol açar, ki obezite meme kanseri için önemli bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Günlük kalori gereksiniminin %30’dan daha azı yağlarla alınarak ve yüksek yağ içeren et ve süt ürünleri kısıtlanarak risk azaltılabilir. Zeytinyağının koruyucu etkileri olduğu ileri sürülse de kesin kanıtlar yoktur. Yine de hayvansal ve margarinler yerine zeytinyağı kullanılarak en azından diğerlerinin olumsuz etkilerinden uzaklaşılmış olunur.

Taze meyve ve sebze tüketmenin kanseri önlediği ya da azalttığına dair geçerli kanıtlar olmasa da diğer yararlı etkilerinden dolayı bolca tüketilmesi önerilir. Vitamin D, belki de en önemli vitaminlerden biridir, çünkü düşük olması durumunda kanser riskinin yanı sıra kemik metabolizması ve kalp-damar sisteminde de ciddi sorunlara yol açmaktadır.

En iyisi özellikle mayıs ve haziran aylarında güneşlenmek ve bolca yağı azaltılmış süt ve süt ürünü tüketmek ve meyve yemektir. Gerekirse ağızdan D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Soya ürünlerinin kanser riskini ne arttırdığı ne de azalttığı gösterilmiştir. Folik asit özellikle alkol tüketen kadınlarda riski azaltmaktadır. Bu bakımdan özellikle belli yaşlardan itibaren günlük folik asit takviyesi önerilir. Balık yağının insanlarda kanseri azalttığı gösterilememiştir. Ancak günlük diyette balık tüketilmesi faydalıdır.

Alkolün kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Düzenli olarak yüksek doz alınıyorsa gerekirse profesyonel yardım alınıp alkol alımı kısıtlanması gerekir.  Başta doğa yürüyüşleri olmak üzere düzenli olarak yürüyüş ve hafif sporlar yapılmasının belirgin olarak hem kanser riskini hem de kalp hastalıkları riskini azalttığını da sözlerine ekledi.

Meme kanserinde cerrahi tedavi

Meme kanserinin cerrahi tedavisi ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Tezel, ana ilkenin tümörlü dokuların sağlam ve güvenli bir sınırla birlikte çıkarılması ve geride tümör bırakılmaması olduğunu belirterek, “Bu amaçla, memenin bir kısmı ya da tamamı, koltuk altı lenf bezlerine yayılım varsa buradaki lenf bezlerinin tamamı çıkarılır.

Metastatik meme kanseri artık umutsuz bir hastalık değil!

Meme koruyucu cerrahinin en sık uygulanan yöntemidir. Koltukaltı lenf bezlerine yayılım olup olmadığını anlamak için ameliyata başlarken özel boyalar ve maddeler meme başı çevresinde derisine verilir ve bu boyaların belirdiği koltuk altındaki memeye en yakın ilk lenf bezleri çıkarılarak o sırada hızla incelenir. Buna nöbetçi lenf biyopsisi denir” dedi.

Meme kanserinin teşhisi daha kolay

Öte yandan asıl tehlikeli ve ölümcül seyreden kanserin kadınlarda da ilk sıralara yerleşen akciğer kanseri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezel, şunları söyledi: “Peki, neden akciğer kanseri bu kadar ölümcül de meme kanseri o kadar değil? Bu sorunun yanıtı memenin yerleşiminden dolayı kitlelerin hem hasta hem de hekim tarafından kolayca saptanabilmesinde, tarama programları sayesinde daha erken evrelerde meme dışına yayılmadan tümörün yakalanmasında ve tedavi seçeneklerinin daha gelişmiş olmasında yatıyor. Elbette bu akciğer kanseri tedavi edilemiyor demek değildir. Akciğer kanseri tanı ve tedavisi de günümüzde ilerlemiştir ve hastaların hayatta kalma şansı önceki yıllarla karşılaştırıldığında oldukça iyidir” diye belirtti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla