Kol atardamar tıkanıklığı tedavi edilmezse beyin dokusuna zarar verebilir

Kategori: Diğer Hastalıklar Print

kol damar tıkanıklığıKardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, atardamarı aort damarından ayırarak kola ve kol damarları dışında beyinciğe giden damarın tıkanıklığında kol ve beyin dahil bir çok dokunun etkilenebileceğini belirterek, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kol Atardamar Tıkanıklığı Beyin Başta Olmak Üzere Birçok Organa Zarar Verebilir…

Tıbbi görüntüleme yöntemlerindeki gelişmelere paralel olarak tanısı kolaylaşan kol atardamar tıkanıklığının nedenleri arasında damar sertliği, kan pıhtısı, doğumsal anomaliler, travma, pıhtı atması, ağır egzersiz gibi etkenler olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, daha çok sigara içen ve 60 yaş üstündeki kişilerde bu hastalığın yaşandığına dikkat çekti. Kol atardamarındaki tıkanıklığının kol ve kalp arasında bir bölgede tıkandığını, kol atardamarın beyinciğe gitmesi sebebiyle kalp, beyin gibi bir çok dokuya zarar verebileceğini açıkladı. Ayrıca damar sertliği, Buerger hastalığı, Takayasu Hastalığı, torasik outlet sendromu, Raynoud fenomeni, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kolesterol rahatsızlıklarının da hastalığı tetiklediğini söyledi.

Kolda Güçsüzlük Benzeri Şikayetler Dikkate Alınmalı…

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, kolda atardamar tıkanıklığı yaşayan kişilerde özellikle kolda güç kaybı, uyuşma, ölçülen tansiyonun her iki kolda farklı olması gibi belirtilerle kendini hissettirdiğine dikkat çekti. Bu gibi şikayetlerin yanı sıra dengesizlik, bulanık görme, kısa süreli felçler, ani kan basıncı değişiklikleri, kol nabzında azalma gibi durumlarda uzman bir hekime başvurmalarını tavsiye etti.

Kol Atardamar Tıkanıklığı Tanısı için Farklı Yöntemler Kullanılabilir…

Kolda uyuşukluk, çabuk yorulma, baş dönmesi, kısa süreli felç gibi durumlarda teknolojik gelişmelerden de yararlanarak ultrason, bilgisayarlı tomografik anjiografi, anjiografi ile tanı ile koyulabileceğini belirten Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, “Ultrason damar tıkanıklığı olup olmadığını gösteren kolay bir yöntemdir. Bilgisayarlı tomografik anjiografide röntgen ışınları ile elde ettiğimiz parça parça görüntüleri birleştirerek 3 boyutlu anjiografi oluşturur damarı inceleriz. Anjiografide ise kasıktan yerleştirilen bir kateterden röntgen altında boya verilerek damarların durumu detaylı olarak gösterilir.” dedi.

Kol Atardamar Tıkanıklığı Nedeni, Yeri ve Ciddiyetine Göre Tedavi Edilir…

Kol atardamar tıkanıklığı tedavisinin, nedeni, yeri ve şikayetlerin ciddiyetine göre yapıldığı bilgisini veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, “Tıkanmış kol damarı ilaç, by pass ameliyatı, stent uygulaması ile tedavi edilebilir. Cerrahi işlemle tıkanıklığa sebep olan yapı çıkarılabileceği gibi, by pass ile tıkalı olan damarı atlayacak başka yapay bir damar ile kan akımının sağlanabilir. Ayrıca ameliyatsız bir yöntem olan stent uygulaması ile özellikli mikro kateter ve hidrofiliktellerle damarın içinden geçerek balonlarla predilitasyon yapılırak damardan kan akımı sağlanır. Bu yöntem kısa sürede iyileşme sağlayan bir tedavidir.” dedi. Bu tedavi yöntemlerini uygulamanın yanı sıra hastanın şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklarının da tedavi edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu,

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla