Bu gelişmeler sadece ses kaybı olanlar için oldukça kullanışlı ancak ALS, otizm, beyin felci gibi hastalıklarda hastalar sadece konuşma yeteneğini değil hareket yeteneğini de kaybedebiliyor. Bu sebeple bu cihazları ya da işaret dilini kullanmaları imkansız hale geliyor. Bu soruna bir çözüm bulmak için işbirliği yapan Emotiv ve Smartstones, düşünce gücüyle konuşmayı sağlayan bir Think to Speak adlı yeni bir sistem geliştirdi.
Emotiv’in portatif EEG okuyucu cihazları Epoc ya da Insight‘tan birini takan kullanıcıların beyin dalgaları öncelikle sisteme kaydediliyor. Daha sonra kullanıcının düşüncelerinden hangi şekli ya da hareketi düşündüğü algılanıyor. Daha sonra bu veriler :prose uygulamasına aktarılıyor. Uygulama kullanıcının düşündüğü şekle karşılık gelen cümleyi kuruyor. Yani kullanıcılar ‘su’ demek için yuvarlak çizmek yerine yuvarlağı düşünüyor.
Think to Speak bu güne kadar bu tarz hastaların iletişim için kullandığı diğer sistemlere göre hem daha kolay hem de nispeten daha ucuz. Bu sistemin göz hareketleri ile ya da mimiklerle kontrol edilen diğer sistemlerle de birleştirilerek kullanılabileceği ifade ediliyor.
Smartstones, Think to Speak’i test etmek için kar amacı gütmeyen PathPoint organizasyonu ile birlikte çalıştı. PathPoint çalışanı Gil Trevino “Katılımcılarımızdan birisi şu anda zihinsel komutları kullanarak iletişim kurabiliyor. Dakikalar içinde birkaç farklı ifadeyi sesli bir şekilde ifade edebilir hale geldi. Bu gelişme bir zamanlar sesli iletişimi kullanamayan birinin düşüncelerini, hislerini ve cevaplarını daha önce hiç olmadığı şekilde aktarabilmesini sağladı” şeklinde konuştu.
:prose uygulaması iOS üzerinden kullanılabiliyor. Smartstones şu anda isteyen herkesin katılabildiği bir beta versiyonunun denemesini yapıyor.Kaynak:Dunyahalleri
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
ilginç bir araştırma