Koronavirüs ve Tele-Tıp Uygulamalarının geleceği – Dr. Tonguç Sugüneş

Yazan Hatice Pala Kaya
1 Mayıs 2020   |    2 Mayıs 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Koronavirüs salgını ile birlikte sağlık sektöründe uzaktan sesli ve görüntülü iletişim teknolojilerinin kullanımında adeta patlama yaşandı. Tedavileri süren hastalar mevcut hekimlerine, telefon, whatsApp, zoom gibi iletişim araçları ile ulaşmaya çalıştılar. Pek çok hastane ve sağlık kurumu hızlıca mobile görüntülü danışma ve Tele-Tıp hizmeti sunmaya başladı. Medikal Akademi olarak bu konuda oluşan fırsatları ve yaşanabilecek güvenlik ve sağlık hukuku sorunları ile ilgili başlattığımız ‘Koronavirüs & Tele-Tıp Uygulamaları’ söyleşi dizisinin bu haftaki konuğu Medical Park Ankara ve VMMedical Park Ankara Hastaneleri Genel Müdürü Op. Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ oldu.

Koronavirüs salgını ile birlikte pek çok hastane ve sağlık kurumu Görüntülü Hekim Görüşmesi hizmeti sunmaya başladı. Koronavirüs salgını sağlık hizmet sunumunu nasıl etkileyecek?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Mevcut salgın durumu insanların evlerinden çıkmamaları için çeşitli tedbirleri almayı gerektirmiştir. Bu dönem içerisinde tabi ki hastaneye gelmek isteyen insanlarda da bir korku oluşmuş ve hastaneye daha az gelme eğilimine girmiştir. Bu süreç içerisinde sağlık ihtiyaçları da devam etmektedir.

Sesli ve görüntülü görüşme ile insanların sağlık profesyonellerine ulaşması bu ihtiyacı bir nebze gidermekte ve hastaların kendilerini güvende hissederek hekime ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu süreç, bu teknolojinin giderek artan bir ivme ile kullanılacağını göstermektedir. Korona virüs salgını kişilerin evden çıkmaması nedeniyle kronik hastalıkların tedavi sürecinde ve takiplerinde gecikmelere sebep olabilir. Bu hizmet ile amacımız öncelikli olarak herkes açısından sağlık hizmetlerini erişilebilir kılmaktır.

Hastaneniz bünyesinde sunduğunuz Görüntülü Hekim Görüşmesi hizmeti hakkında bilgi verir misiniz? Sistem nasıl işliyor? Hastalar bu uygulamadan memnun kalıyor mu, bir değerlendirme yapar mısınız?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Bizim de hastanemizde tüm branşlarda sesli ve görüntülü hekim görüşme hizmeti sunulmaktadır. Bu süreç hastanın hastaneye gelir gibi randevu alması ile başlayıp, hekim ile belirtilen randevu saatinde görüntülü ve sesli iletişime geçmesi ile devam etmektedir. Sistem içerisinde hastanın daha önceki tıbbi kayıtlarına ulaşılarak (hastanın onay vermesi ile) daha sağlıklı geçirilmesine olanak sağlamaktadır. Hastalardan aldığımız geri dönüşlerde sistemden çok memnun kaldıklarını belirtmektedirler.

Koronavirüs & Tele-Tıp Uygulamaları ve Sağlık Hukuku Sorunları

Koronavirüs salgını devam ederse, görüntülü görüşme hizmetinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Bu salgının başlamasıyla hız kazanan süreç, salgın devam etmese bile bir devrin başlangıcıdır. Hekime ulaşmanın en kolay yollarından biri haline gelecektir. Ayrıca bu hizmetin devamı şeklinde evde bakım hizmetleri ile hastaların kanlarının evde alınabildiği ve fiziki muayenelerin evde yapılabildiği devri hep birlikte yaşayacağız. Ancak bu sürecin efektif yürüyebilmesi için devletin kurumlarında kanun ve mevzuatlarla ilgili değişiklikler yapılması gerekmektedir.

Görüntülü Hekim Görüşmesi hangi branşlarda faydalı olabilir?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Görüntülü ve sesli hekim görüşmesi özellikle psikolog, psikiyatri gibi bölümler başta olmak üzere takip gerektiren bölümlerde daha sık kullanılacaktır. Örnek vermek gerekirse, çocuk hastaların beslenme önerileri, yeni doğanların emzirme takipleri yakın zamanda bu platformdan yapılabilir. Ayrıca dermatoloji bölümü de sık tercih edilen bölümlerdendir.

Psikolog ve psikiyatristler Görüntülü Hekim Görüşmesi hizmeti kullanabiliyor mu? Hasta mahremiyeti hangi seviyede?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Psikolog ve psikiyatristler bu sistemi en yaygın kullanan uzmanlardır. Sistem hasta mahremiyetini en üst seviyede tutmayı amaçlamaktadır.

Çin’de 5G ile uzaktan robotik ameliyat yapıldı. Görüntülü Hekim Görüşmesi ülkemizde de bu seviyeye gelebilir mi?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Ülkemiz ve insanlarımız yeni teknolojiyi her zaman çok hızlı benimsemişlerdir. Yakın zamanda uzaktan ameliyat gerçekleşecek ise ülkemiz buna en hızlı uyum sağlayacak ülkelerin başında gelecektir.

Koronavirüs salgını, sınırların kapatılması dolayısıyla, sağlık turizminin durmasına neden oldu. Görüntülü Hekim Görüşmesi hizmeti sağlık turizmini yeniden canlandırabilir mi?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Sağlık Turizmi bu süreçte en çok yara alan alanlardan biridir. Bu sistem bir nebze yurtdışındaki hastalarımızın bize ulaşmasında kolaylık sağlamaktadır. Özellikle ameliyat olmuş ve kontrole gelmek isteyen ya da onkoloji hastaları gibi takip gerektiren hastalarımız için çok kolaylık sağlamıştır. Sistem Sağlık Turizm sektörünü tam canlandırmasa da can suyu niteliğinde olmuştur.

Koronavirüsten sonra yurt dışından hasta getirme yerine Görüntülü Hekim Görüşmesi daha avantajlı olabilir mi?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Yurt dışından gelen hastalarımız özellikle özellikli ameliyatlar veya kemik iliği nakli gibi nitelikli işler için ülkemizi tercih etmektedirler. Bu nedenle yurt dışından hasta getirmeden bu işlemlerin yapılmasını sağlayamaz. Ancak işlemleri tamamlanan hastaların takipleri bu sistem ile yapılabilir.

Eklemek istediğiniz başka noktalar var mı?

Dr. Öğr. Üyesi Tonguç SUGÜNEŞ: Ülkemizin sağlık sisteminin Covid-19 pandemisinde verdiği imtihan ve başarı tüm dünya tarafından yakinen izlenmiş olup, bundan sonraki süreçte iyi bir organizasyon ve tanıtım ile sağlık turizminde ülkemizin çok daha ileri noktalara gelmesi hayal değildir. Yeter ki ülkemizdeki kurum ve kuruluşların bir koordinasyon içinde olup hedeflerini iyi belirleyip sonuç odaklı kararlar alması, bu kararları da bir an önce uygulamaya geçirmesi bacasız sanayi diye tanımlayabileceğimiz sağlık turizminin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla