Kur ve fiyat baskısı artıyor: 2014 ilaç sektörü için zor bir yıl olacak

19 Mart 2014   |    26 Mart 2014    |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri, Sektör Print

philipp-haas-devaSon dönemde yaşanan fiyat ve kur baskısı nedeniyle ilaç sektörürün zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas, bir çok ham maddeyi ithal ettikleri için Türk lirasının değer kaybının kendilerini zorladığını belirtti. TL’de yaşanan değer kaybının pazarı ve kendilerini zor duruma düşürdüğünü dile getiren Haas, “Bu değer kaybı, finans giderlerimizi de bir anlamda yukarı çekiyor. 2014’ün de ilaç sektörü için zor bir yıl olacağını düşünüyoruz” dedi.

Türk ilaç söktüründe son yıllarda yaşanan ciddi fiyat baskısı nedeniyle ilaç fiyatlarının ortalama %90 civarında değer kaybettiğini söyleyen Haas, ilaç sektöründe kutu sayısı bazında nisbi bir büyüme yaşandığını ancak hacim olarak bir gelişme olmadığını beelirtti. Söktürün elindeki tüm kaynakları kullandığını dile getiren Haas, şu bilgileri verdi: Geçen yıl, bir önceki yıla göre gerçekleşen kar düşüşümüz kurların etkisinden gerçekleşti. Özellikle ithal gelen ürünler veya ithalat yaptığımız parçalar arasında fiyatların düşük olması önemli. Kendi elimizdeki finansal kaynakların hepsini kullandık. Buradaki en büyük soru işareti fiyatların yükselmesi, onun için de 2014 için kesin bir şey söylemek şu an için pek mümkün değil.”

Türk ilaçları Avrupa’da rekabet avantajını kaybetti
deva_kartepeAlmanya’da Deva ürünlerinin satışını yapabilmek için 2 ilaç ruhsatının hazır olduğunu ve 2014 yılı içerisinde çeşitli Avrupa ülkelerinde satış imkanı tanıyacak 8 tane daha ilaç ruhsatının çıkacağına dile getiren Haas, bu sürecin zorluklarına işaret etti. Türkiye’de üretilen ve yurtdışına satış yapabilmek için yabancı ülkelerde ruhsat alan ilaçların Avrupa’ya ihraç edilebilmesinin önünde çeşitli zorlaştırıcı işlemler olduğunu dile getiren Haas, “Türk ilaçları Avrupa’da rekabet avantajını kaybetti. Devletin bu konuda yerli ilaç sektörüne destek olmaya devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Deva’dan onkoloji ve solunum gibi kritik alanlara yönelik ek yatarım
Deva Holding olarak Türkiye’de ağırlıklı olarak ithal edilen Onkoloji ve Solunum ilaçlarının yerli olarak üretileceği Çerkezköy’de toplam 1000 metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesislerinin mayıs ayı itibariyle hizmete sokmayı hedeflediklerini söyleyen Haas, halen ilaç sektörünün yarattığı cari açığın 4,7 milyar dolar olduğunu ve Deva Holding’in onkoloji ve solunum ilaçlarının üretimini Türkiye’de yaparak, ilaçtan kaynaklanan bu cari açığın düşmesine katkı sağlayacağını belirtti.

deva_logoTürkiye’de üretilmediği için ithal edilmek zorunda kalınan bu tip ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıktığını hatırlatan Haas, Deva İlaç olarak faaliyete geçecek yeni tesislerinde kanser, astım ve koah hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üretecekleri dile getirdi. Böylece ithalatın azalmasına katkı sağlayarak cari açığın dengelenmesinde ilaç sektörü olarak rol oynayacaklarını aktaran Haas, Türkiye’nin yeni ürün geliştirmek ve üretmek için önemli potansiyele sahip bir ülke olduğunu ancak bunun için yerli üreticilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Deva holding tüm olumsuzluklara rağmen 2013 yılında 418 milyon TL ciro yaptı
Türkiye ilaç sektöründe ilk 5 şirket içinde yer alan Deva Holding’in, 2013 yılında başarılı bir dönem geçirdiğini belirten Haas, geçen yıl 418,4 milyon TL ciro elde ettiklerini ve şirket karının ise 24,6 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Geçen yıl 84,3 milyon TL yatırım yapan ve piyasaya 10 yeni ürün sunan Deva Holding’in toplam 3 üretim tesisi ve bin 800 çalışanıyla yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini hatırlatan Philipp Haas, zor geçen bir yılda böyle bir başarı elde eden Deva’nın, 2014 yılında Türk ilaç sektöründeki konumunu dördüncü sıradan ilk üç içerisine yükseltmeyi hedeflediğini belirtti.

deva-philipp-haasTürkiye’nin yeni ürün geliştirmek ve üretmek için önemli potansiyele sahip bir ülke olduğunu ancak bunun için yerli üreticilerin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Haas; “Devlet ARGE konusunda ilaç sektörüne önemli destekler sağlıyor, TÜBİTAK destekli çok başarılı projeler yapılıyor. Devletimiz bu desteğini TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybettiği ve faizlerin oldukça yükseldiği bu ortamda, “düşük fiyatlı ürünlerin” fiyatlarının iyileştirilmesi ve ‘’kur düzenlemesi’’ konusunda da verirse, yerli ilaç sektörünün kısa sürede yeni tedavi yollarının bulunmasına hizmet edecek araştırmalar yapacağına ve yeni yatırımlarla birçok başarıya imza atacağına inanıyorum“ dedi.

Deva Holding, 2013 yılında İzmit Kartepe’deki üretim tesislerinde “Oftalmoloji” (Göz Hastalıkları) alanında üretim süreçlerini tamamladığı son derece yenilikçi ürünleri, 2014 yılının ilk yarısında piyasaya sunacak. DEVA Holding, bu tesiste üretilecek ürünler sayesinde, göz hastalıkları alanında Türkiye’de farklı sunum şekilleriyle kendi üretim tesislerinde üretim yapan “ilk yerli üretici” konumunu kazandı. “Aynı Yere Farklı Bakıyoruz” sloganı ile geliştirilen yenilikçi göz ürünleri ile DEVA Holding artık kanserden astıma, soğuk algınlığından göze kadar hemen hemen tüm tedavi gruplarına ürün sunabilecek en büyük ilaç şirketlerinden biri oldu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla