Kurban Bayramı’nda öğün saatleri ve düzenleri değişmektedir. Bu süreçte et, şeker, çikolata, ağır hamur işleri gibi gıdaların tüketimin artması genellikle kilo alımı ile sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra kontrolsüz ve düzensiz beslenilerek geçirilen bu keyifli günler; kolesterol, kalp damar hastalıkları, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara veya var olan sağlık problemlerinin ilerlemesine neden olabilir. Özellikle kronik hastalıkları olan kişiler; porsiyon kontrolü, yiyecek seçimi ve pişirme yöntemlerinde daha dikkatli davranmalıdır.
Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığı artar. Etin tüketim miktarı ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşulları da önemlidir. Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşur. Bazı bilimsel çalışmalar, sıklıkla ve sağlıksız pişirme tekniği ile pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanserine yakalanma oranlarının yüksek olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmektedir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken kişiler, eti 24 saat bekleterek tüketmelidir.
Kuşbaşı halinde doğranmış kırmızı eti yıkayın ve suyunu çekene kadar kısık ateşte kavurun. İnce dilimler halinde kesilmiş biberleri, mantarları ve yarım su bardağı sıcak suyu ekleyin, tencerenin kapağını kapatın.
Et ve sebzeler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Tencereyi ocaktan indirmeden 5 dakika önce domates, tuz, karabiber ve kekik ilave edip kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Bol, taze maydanoz ile sıcak servis yapın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?